Πράσινο Βουλής για διακρατική συμφωνία για δραστηριοποίηση ΟΠΑΠ στην Κύπρο

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε με 41 ψήφους υπέρ και έναν εναντίον, διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των παιχνιδιών από την “ΟΠΑΠ Α.Ε.” στην Κύπρο.

Με την ψήφιση του νόμου κυρώθηκε η συμφωνία που έγινε δι’ ανταλλαγής επιστολών, ημερομηνίας 5 Μαΐου 2022 και 8 Ιουλίου 2022, μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την οποία συμφωνείται ότι κατά την ημερομηνία υπογραφής της προβλεπόμενης στο άρθρο 5 του περί Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών Νόμου του 2018 νέας συμφωνίας, καταργούνται ταυτόχρονα η παλαιότερη σχετική διακρατική συμφωνία του 2003 για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των παιχνιδιών που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ ΑΕ στην Κύπρο, καθώς και ο σχετικός κυρωτικός της νόμος.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί η μη δημιουργία θεσμικού κενού μεταξύ της θέσεως σε ισχύ της κατάργησης της προαναφερθείσας διακρατικής συμφωνίας του 2003 και της υπογραφής της νέας σύμβασης με τον νέο πάροχο κατά τα προβλεπόμενα στον περί Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών Νόμο του 2018 [Ν. 52(Ι)/2018].

Η επικύρωση της συμφωνίας είχε αναβληθεί για μια εβδομάδα, στην οποία όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώθηκε ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί κυρωτικός νόμος μιας διακρατικής συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι έλαβαν όλες τις διαβεβαιώσεις από την εκτελεστική εξουσία, τη Νομική Υπηρεσία και την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων ότι δεν θα προκύψει οπουδήποτε πρόβλημα και ότι θα διασφαλιστεί ότι θα γίνουν όλες οι αδειοδοτήσεις.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ο βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου είπε ότι δεν μπορεί ο νόμος να καταργεί ρύθμιση διακρατική και να προβλέπει ότι ιδιωτική συμφωνία η οποία θα προκύψει στο μέλλον δυνατόν να καταργήσει ρύθμιση η οποία έχει θεσπιστεί με βάση διακρατική συμφωνία.

Δειτε Επισης

Ανασκόπησε την πορεία των δράσεων της η Κυβέρνηση-«Ολοκληρώθηκαν 26, άλλοι 33 σε πορεία υλοποίησης»
Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της τουρκικής βουλής
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια
Εκτός τόπου και χρόνου ο Μπαχτσελί-«Ο Δένδιας είναι σε παραλήρημα και η Βανδή είναι ασεβής»
Πρόεδρος: Η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου ενισχύει προσπάθειες για λύση
Αρχιεπίσκοπος: Χρειάζεται νέα προσέγγιση από την πλευράς μας στο Κυπριακό
Ύπατος Πρόεδρος AHEPA: Στην Κύπρο δοκιμάζονται τα όρια του Ελληνισμού
Για προσπάθειες Κύπρου για Γάζα,για Ουκρανία και επέτειο εισβολής μίλησε ο Κόμπος στο ΣΕΥ
Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η επόμενη άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ ανακοίνωσε ο Μπορέλ