Συνεργασία με Ελλάδα και Ισραήλ για θέματα πολιτικής προστασίας προωθεί ο Χριστοδουλίδης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη απόψε σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ίδρυση του SupportCy, στα κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία του στην εκδήλωση αποτελεί «ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησης και τιμής για τη δουλειά που κάνετε και είχα την ευκαιρία ως Υπουργός Εξωτερικών να τη βιώσω προσωπικά σε πολλές των περιπτώσεων, όπου για μένα το SupportCy αναδείχθηκε ως ένα από τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό. Μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η Κυπριακή Δημοκρατία με τη δική σας στήριξη και βοήθεια απέστειλε τη μεγαλύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Και πριν λίγες μέρες δέχθηκα στην Κύπρο τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να έρθει στην Κύπρο και να με συγχαρεί προσωπικά, διότι, όπως είπε, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη βοήθεια που τους στείλαμε σε συνέχεια της έκρηξης στον Λίβανο».

Ο πρώτος λόγος, ανέφερε ο Πρόεδρος, «που είμαι εδώ είναι για να σας ευχαριστήσω, βίωσα πραγματικά τη δουλειά σας και το πόσο σημαντική είναι. Στην προεκλογική εκστρατεία είχα πει ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου Μεσσία ούτε ότι έχω το μαγικό ραβδί και ένας από τους λόγους που έκανα αυτές τις αναφορές είναι διότι είμαι θιασώτης της συνεργασίας του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό. Μόνο αν συνενώσουμε δυνάμεις μπορούμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε γενικότερα όλες τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, αλλά και ειδικότερα όταν μιλάμε για κρίσεις ανθρωπιστικές, όπου χρειάζεται να υπάρξει άμεση αντίδραση».

Ο δεύτερος λόγος, πρόσθεσε, «της εδώ παρουσίας μου σχετίζεται πάλι με την προεκλογική εκστρατεία. Έχω στη μνήμη μου όταν ξεκινούσα την προσπάθεια μου, η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω από 50-60 τοις εκατό στους εθελοντές. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη σημασία των εθελοντών, κάποιοι υποτιμούν τη σημασία των εθελοντών, αλλά οι εθελοντές είναι εκείνοι που στο τέλος της μέρας πετυχαίνουν τις νίκες. Η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη και θα ήθελα να σας συγχαρώ. Ευρισκόμενος εδώ θα ήθελα να κάνω δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις που λάβαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν η ανάγκη να δούμε όλα τα σχετικά σχέδια της Κυβέρνησης και πώς αντιδρούμε σε περίπτωση κρίσης. Να σας θυμίσω ότι αναλάβαμε την εξουσία την επομένη του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Άρα, μια από τις πρώτες αποφάσεις ήταν να δούμε ξανά όλα αυτά τα σχέδια, να είμαστε έτοιμοι – ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά για να είσαι μια υπεύθυνη Κυβέρνηση θα πρέπει να είσαι έτοιμος για ένα ενδεχόμενο για το οποίο πρέπει να ανταποκριθείς».

Μάλιστα χθες, σημείωσε, «έγινε και μια σχετική σύσκεψη όλων των αρμόδιων Υπουργών και σήμερα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσα τον διορισμό, αμισθί, του καθηγητή Γιώργου Μπούστρα, ο οποίος ασχολείται με θέματα πολιτικής προστασίας, με σκοπό να δούμε όλα αυτά τα σχέδια. Εμπλέκονται διάφορες Υπηρεσίες του κράτους, δεν υπάρχει ξεκάθαρο το τι κάνει ο καθένας. Ξεκινήσαμε χθες με αυτή τη σύσκεψη, σήμερα με τον διορισμό του Γιώργου. Και θα ήθελα σήμερα να ζητήσω από το SupportCy να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. Χρειαζόμαστε τη δική σας τεχνογνωσία».

Η δεύτερη ανακοίνωση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, «αφορά τη συνάντηση που είχα νωρίτερα σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ ο οποίος ήρθε στην Κύπρο με αφορμή την αυριανή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας. Και ένα από τα θέματα τα οποία συζήτησα σήμερα και με τον Κύπριο και από τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών είναι η ανάγκη να συνεργαστούν οι τρεις χώρες σε θέματα πολιτικής προστασίας. Θέλουμε και ζητώ απόψε και από τους εθελοντές, αλλά και από το SupportCy να συνεργαστούμε με αντίστοιχους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εθελοντικές οργανώσεις γειτονικών κρατών, έτσι ώστε σε περίπτωση που προκύπτει ανάγκη να κινηθούμε μαζί, να δημιουργήσουμε συνεργασίες, συνέργειες με γειτονικά κράτη αναδεικνύοντας, ανάμεσα σε άλλα πολλά, τη σημασία της χώρας μας».

Δειτε Επισης

LIVE: Ξεκινά η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές-Αρχή με τους Οικολόγους
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις