Πολλαπλοί οι ρόλοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας-«Χρειαζόμαστε τεχνοκρατική στήριξη»

Ικανοποίηση για τη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση για το SupportCy, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου είπε «θέλω να εκφράσω δημόσια την ικανοποίηση μου για τη συζήτηση που έγινε, μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να αναπτύξω σε λεπτομέρεια πώς προσεγγίζουμε την προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου, για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και φυσικά για επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι η επίλυση του. Άκουσα τις προσεγγίσεις των κομμάτων, τα σχόλια τους, θεωρώ ότι είναι εποικοδομητικά, θα τα λάβω σοβαρά υπόψη στην προσπάθεια. Την ίδια στιγμή ζήτησα τη δική τους συμβολή μέσα από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης, πρόσθεσε, «αφορούσε την παρουσίαση εν συντομία – διότι η συζήτηση για το Κυπριακό διήρκησε αρκετή ώρα και δεν υπήρχε ώρα να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την ιδέα μου - την απόφαση, για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που ανάμεσα σε πολλούς άλλους ρόλους που θα έχει είναι να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου. Υποσχέθηκα στα κόμματα ότι τις επόμενες των ημερών θα στείλω και γραπτώς το γενικότερο πλαίσιο που θα αφορά τη λειτουργία, τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Πρόεδρος, «είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, αλλά και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δεν διαθέτει ένα τέτοιο Όργανο, για αυτό θα προχωρήσουμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως θα πάει και μέσω της Βουλής να γίνει σχετική νομοθεσία που να αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία ενός τέτοιου Σώματος, το οποίο θα έχει πολλαπλούς ρόλους, ένας από τους οποίους είναι να ενισχύει και τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου. Στόχος μέσα από αυτή την απόφαση είναι να αναβαθμιστεί και ο ρόλος και η σημασία του Εθνικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα απαρτίζεται «από τεχνοκράτες κατά κύριο λόγο. Χρειαζόμαστε την τεχνοκρατική, επιστημονική στήριξη στην προσπάθεια και για το Κυπριακό και άλλων θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της πολιτικής προστασίας».

«Εκτός συζήτησης η Τουρκία»

Σε ερώτηση τι θα πράξει η Κύπρος στις εκλογές για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Πρόεδρος είπε «να τελειώσουν οι υποψηφιότητές, έχουμε ξεκάθαρα το πού θα κινηθούμε, εννοώ σε μια από τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη υποβληθεί, όχι την υποψηφιότητα από πλευράς Τουρκίας. Όχι διότι έχουμε την οποιαδήποτε ‘αλλεργία’ - θέλω να το ξεκαθαρίσω, μακάρι τα δεδομένα να ήταν διαφορετικά, να μπορούσαμε και εμείς να υποστηρίξουμε ή να δεχτούμε υποστήριξη από πλευράς Τουρκίας. Είναι η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία την Τουρκία. Αλλά ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 1987 δεν επιτρέπεται στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες - βλέπουμε ακόμα και αυτή τη στιγμή την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία με αφορμή τη ρωσική εισβολή, να μην επιτρέπει σε πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να συμμετέχουν - αντιλαμβάνεστε ότι για μας μια τέτοια επιλογή είναι εκτός συζήτησης».

Δειτε Επισης

Στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ντροπής ο Ερντογάν
Τρίζει τα δόντια στη Χεζμπολάχ η Κομισιόν-«Οποιαδήποτε απειλή προς κράτη μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»
Επαναδιορισμό της σχέσης με την Κυβέρνηση και τριπλό συνέδριο ζητούν βουλευτές της ΔΗΠΑ
Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ Φιλιππίνων στην Κύπρο
Κύπρος και Αρμενία επαναβεβαιώνουν συνεργασία σε θέματα αγνοουμένων
Μπρετόν: Η Κύπρος έχει κάνει βήματα στην προώθηση έρευνας και ανάπτυξης, τρίτη σε κονδύλια ανά κάτοικο
Αντέδρασε το Ισραήλ στις απειλές Χεζμπολάχ στην Κύπρο-«Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν»
Ο Μάριος Πελεκάνος φαβορί για Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ
Διάλογο με την κοινωνία ανακοίνωσε ο Μαρίνος Κλεάνθους-«Αν δεν αλλάξει η ΔΗΠΑ, εγώ μένω εκτός»
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ΕΕ συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Γεραπετρίτης