Έπεσαν οι υπογραφές Ε.Φ. με Νιου Τζέρσεϊ-«Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές»

Οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Γιωργάλλας κατά την τελετή υπογραφής Προγράμματος Κρατικής Σύμπραξης (State Partnership Program) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνικής Φρουράς του Νιου Τζέρσεϊ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και τη συνεργασία υπέγραψαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και η Υποστράτηγος της Εθνικής Φρουράς του Νιου Τζέρσεϊ, Ταξίαρχος Λίζα Τζ. Χου.

Στον χαιρετισμό του στην τελετή, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ξεκινήσαμε να εκπληρώσουμε τη φιλοδοξία μας για να οικοδομήσουμε μια στενή, ισχυρή και αμοιβαία επωφελή διμερή συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ.

«Μερικά από τα πρόσφατα επιτεύγματα και το επίτευγμα ορόσημο είναι η πρόσβαση στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κύπριων αξιωματικών, η υπογραφή της συμφωνίας "Acquisition and Cross – Servicing Agreement" (ACSA) και φυσικά η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ σε θανατηφόρα και μη θανατηφόρα υλικά», είπε.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος προωθεί στενότερη περιφερειακή αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους γείτονές της. Είμαστε, όπως είπε, αξιόπιστος εταίρος και παράγοντας διευκόλυνσης της περιφερειακής συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τόνισε ότι οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. «Πάντα αναζητούμε νέους δρόμους συνεργασίας προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση. Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για την ένταξή μας στο Πρόγραμμα Κρατικής Σύμπραξης», είπε και πρόσθεσε ότι αισθανόμαστε προνομιούχοι που η Κύπρος είναι μεταξύ των νέων προσθηκών σε αυτή τη συνεργασία με υψηλή αξία.

Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς εταίρους τους είπε: «Αγαπητοί εταίροι, θα πρέπει να θεωρείτε την Κύπρο ως το σπίτι σας μακριά από το σπίτι σας. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να δουλεύουμε κλείνοντας μαζί σας».

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, στο χαιρετισμό της στην τελετή, είπε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι πραγματικά μια από τις πιο αποτελεσματικές συνεργασίες των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας που λειτουργούν στην Ευρώπη σήμερα.

Η Κύπρος και η Νορβηγία, όπως σημείωσε, είναι από τις νεότερες χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτό και τόνισε τη σημασία της σημερινής υπογραφής της συμφωνίας του Νιου Τζέρσεϊ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είμαι βέβαια ότι αυτή η συνεργασία θα προωθήσει τις κοινές μας αξίες και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα για το έργο που αναλαμβάνουμε από κοινού για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, στον τομέα της ασφάλειας αλλά και της αντιμετώπισης καταστροφών.

Το πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε γνώσεις για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ασφάλειας, της αντιτρομοκρατίας και της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών», είπε, προσθέτοντας ότι αυτά είναι θέματα περιφερειακής σημασίας και ο συντονισμός και τα αποτελέσματα αυτής της εταιρικής σχέσης θα έχουν εκτεταμένες θετικές επιπτώσεις πέρα από το νησί της Κύπρου.

Η Ταξίαρχος Lisa J. Hou, Αντιστράτηγος της Εθνικής Φρουράς του Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε ότι η αίτηση για κρατική σύμπραξη με την Κύπρο έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποστηρίζεται από το γραφείο της Εθνικής Φρουράς.

Όπως είπε, το πρόγραμμα κρατικής εταιρικής σχέσης εμπλουτίζει τους συμμάχους και τους θεσμούς των εμπλεκομένων, σημειώνοντας ότι το 1993 οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το πρόγραμμα κρατικής εταιρικής σχέσης με 13 συνεργασίες και φέτος η Κύπρος είναι μεταξύ της νέας ομάδας εθνών που ανεβάζει το πρόγραμμα στις 100 εμπλεκόμενες χώρες.

Είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη εταίρος των ΗΠΑ που εργάζεται για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είπε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την ιστορία της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι τιμή και προνόμιο να είμαι μέρος αυτού του προγράμματος. Η αμυντική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει πλέον στρατιωτική εκπαίδευση των αξιωματικών μας, σημαντικές πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, εκπαίδευση μεταξύ των ειδικών μας δυνάμεων και ανταλλαγή προσωπικού», είπε.

Τέλος, επεσήμανε ότι η υπογραφή του προγράμματος συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ, διασφαλίζει μια νέα εποχή στην αμυντική και στρατιωτική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος, το Πρόγραμμα Κρατικής Συνεργασίας χτίζει με επιτυχία σχέσεις εδώ και 30 χρόνια και τώρα περιλαμβάνει 88 συνεργασίες με 100 έθνη σε όλο τον κόσμο.

Το SPP προέκυψε από μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ το 1991 για τη δημιουργία του προγράμματος κοινής ομάδας επαφής στην περιοχή της Βαλτικής με εφεδρικούς στρατιώτες και αεροπόρους.

Μια επακόλουθη πρόταση του Γραφείου Εθνικής Φρουράς συνδύασε τις πολιτείες των ΗΠΑ με τρία έθνη που προέκυψαν από το πρώην Σοβιετικό Μπλοκ και γεννήθηκε το SPP, που έγινε βασικό εργαλείο συνεργασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ, διευκολύνοντας τη συνεργασία σε όλες τις πτυχές των διεθνών πολιτικών-στρατιωτικών υποθέσεων και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπινους δεσμούς σε κρατικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται το Γραφείο της Εθνικής Φρουράς και καθοδηγείται από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα