Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας

Δελεαστικό! Συνταγή από Θέκλα Χατζηδιάκου

ΥΛΙΚΑ

Κέικ

  • 400 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσια κομμένα σε στενόμακρα κομμάτια
  • 325 γρ. ζεστό νερό
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 200 γρ. καρύδια
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. λάδι σπορέλαιο
  • 4 αυγά
  • 2 κ.γλ. κανέλα, αλεσμένη
  • 25 γρ. ρούμι ή κονιάκ
  • 255 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μπεικεν παουτερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 350 γρ. νερό
  • 20 γρ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 λεμόνι μόνο την φλούδα καταπροτίμηση βιολογικό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Γλάσο
  • 200 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μεγάλο δοχείο κουμπώτη φόρμα 24-26 εκ. μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κέικ

Βήμα 1

Βουτυρώστε και αλευρώστε μια κουμπωτή (Ø 24-26 εκ.) και αφήστε στην άκρη.Τοποθετήστε ένα μεγάλο δοχείο στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα 400 γρ. χουρμάδες και αφήστε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάλτε 325 γρ. ζεστό νερό και διαλύστε μέσα 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα και περιχύστε στο σκεύος με τους χουρμάδες να καλυφθούν, να μαλακώσουν και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. καρύδια και αλέστε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο τα 170 γρ. ζάχαρη, 140 γρ. λάδι σπορέλαιο και αναμείξτε 1 λεπτό/ταχύτητα 5.

Βήμα 4

Προσθέστε τους 4 κρόκους αυγών και αναμείξτε 3 λεπτά/ταχύτητα 5. Στο μεταξύ προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.

Βήμα 5

Προσθέστε 2 κουταλάκια κανέλα, σε σκόνη, 25 γρ. ρούμι ή κονιάκ, τους χουρμάδες με το νερό που αφήσατε στην άκρη, τα καρύδια που αφήσατε στην άκρη, 255γρ. αλεύρι, 15 γρ. baking powder και αναμείξτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 6

Τοποθετήστε το χτυπητήρι στη θέση του. Βάλτε στον κάδο 4 ασπράδια αυγών, 1 πρέζα αλάτι και χτυπήστε 4 λεπτά/ταχύτητα 3.5 ή μέχρι να φτάσει την επιθυμητή πυκνότητα. 4m 3.5

Βήμα 7

Μεταφέρετε τα χτυπημένα ασπράδια στο μείγμα των χουρμάδων και ανακατέψτε ελαφρά με τη σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα που ετοιμάσατε και ψήστε για 40 λεπτά(180°C). Αναποδογυρίστε σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά. Εν τω μεταξύ φτιάξτε το σιρόπι.

Σιρόπι

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 300 γρ. ζάχαρη, 350 γρ. νερό, 20 γρ. χυμό λεμονιού, τη φλούδα από το λεμόνι, το ξυλάκι κανέλας και βράστε 20 λεπτά /100°C/ταχύτητα 2.5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη μέχρι να κρυώσει και το κέικ. Περιχύστε το κέικ με το σιρόπι και αφήστε στην άκρη να το απορροφήσει. Εν τω μεταξύ φτιάξτε το γλάσο σοκολάτας.

Γλάσο

Βήμα 1

Βάλτε στο κάδο 200 γρ. σοκολάτα, σε κομμάτια και αλέστε 7 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 2

Προσθέστε το 1 κουταλάκι μέλι, 100 γρ. κρέμα γάλακτος και λιώστε 7 λεπτά /70°C/ ταχύτητα 3. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη για 5 λεπτά να κρυώσει. Περιχύστε το κέικ με το γλάσο σοκολάτας και σερβίρετε

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι