Πράσινο Ευρωκοινοβουλίου για ενίσχυση δεξιοτήτων και ανταγωνιστικότητας των εργαζομένων

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε την Πέμπτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πλάνο δραστηριοτήτων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της συμμετοχής και των ταλέντων των Ευρωπαίων εργαζομένων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, το οποίο θα συντονίζει η Κομισιόν σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς στα κράτη μέλη και θα εποπτεύεται από το Κοινοβούλιο.

Εισηγητής της σχετικής έκθεσης για το Κοινοβούλιο ήταν ο Κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ΔΗΣΥ).

Η απόφαση εγκρίθηκε με 524 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 24 αποχές, και με αυτήν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει το πράσινο φως για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, το οποίο καλύπτει την περίοδο από τις 9 Μαΐου 2023 μέχρι τις 8 Μαΐου 2024 και στοχεύει στην προώθηση ταλέντων, τη βελτίωση των προσόντων και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, την οποία ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης το 2022, είναι να συμβάλει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, καλύπτοντας τα κενά και τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων στην ΕΕ (ιδίως το ψηφιακό χάσμα) και επιτρέποντας στο εργατικό δυναμικό να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα επιδιωχθεί η καθιέρωση στενότερης συνεργασίας και διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους σε επίπεδο επιχειρήσεων, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τους μη κερδοσκοπικούς παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών, ενσωματώνοντας παράλληλα περισσότερα άτομα στην αγορά εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρία, άτομα που προέρχονται από μειονεκτικό και διαφορετικό υπόβαθρο και εκτοπισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών προσφύγων.

Η περίοδος αυτή επιδιώκει επίσης να προσελκύσει άτομα από τρίτες χώρες με τις δεξιότητες που απαιτούνται στις χώρες της ΕΕ, μεταξύ άλλων προωθώντας ευκαιρίες μάθησης, όπως η εκμάθηση γλωσσών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η κινητικότητα, και με τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων.

Η Επιτροπή θα συντονίζει τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων σε συνέργεια με εθνικούς συντονιστές από κάθε κράτος μέλος και τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ, κυρίως το CEDEFOP, τον ENISA και το ETF, και θα εποπτεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρεται.

Προς την κατεύθυνση των στόχων που περιγράφονται στο Ευρωπαϊκό Κράτος Δεξιοτήτων, τα κράτη μέλη μπορούν να αξιοποιούν πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα προγράμματα «Ψηφιακή Ευρώπη», το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το Erasmus+ και άλλα προγράμματα που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών