Ανέλυσαν την πρωτοβουλία του Προέδρου τα κόμματα-Συστήνεται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Με θετικό πρόσημο φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι πολιτικές δυνάμεις την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με ενεργότερο συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αν και έφεραν στο τραπέζι και τις δικές τους ιδέες, ενώ έθεσαν και προβληματισμούς και ανησυχίες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, που ήταν και η πρώτη που έγινε σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενημερώθηκαν και για την πρόθεση του Προέδρου για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Το Εθνικό Συμβούλιο απασχόλησε κυρίως η έκβαση των επαφών που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, όπως και η επίσκεψη της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ενώ αναφορές υπήρξαν και στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών και την υποστήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση και ο Πρόεδρος απάντησε διεξοδικά, με σαφήνεια και ενδελεχώς στις ερωτήσεις που δέχθηκε. «Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που προφανώς στο μεγάλο μας εθνικό πρόβλημα πρέπει όλοι μαζί να συμπαραταχθούμε. Ο Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τη στήριξη και την ενίσχυση τους στις προσπάθειες του, ώστε αυτή η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ - πάντοτε υποστηρικτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η πρόταση αυτή δεν είναι για να αντικαταστήσει η ΕΕ τα ΗΕ - να στηριχθεί από όλους μας και να καταστεί εφικτό να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλα τα μέρα και να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε, παράλληλα, πως αυτό που συζητήθηκε διεξοδικά ήταν η καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος, η θετική δυνατότητα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του καλλιεργεί μέσα από τις δηλώσεις, αλλά και μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει. «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ‘περάσουμε’ και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και στην Τουρκία μέσω της ΕΕ ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων μας. Και είναι αυτή η προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μια πρόταση στην οποία αναφέρθηκαν και κάποιοι από τους πολιτικούς αρχηγούς στις δηλώσεις τους. Εξήγησε ότι θα τους αποστείλει περισσότερες λεπτομέρειες τις προσεχείς μέρες, για να ακούσει τις απόψεις τους ως προς τη σύσταση αυτού του Συμβουλίου, το οποίο θα έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο και προς το Εθνικό Συμβουλίο στις αρμοδιότητες που θα έχει.

Σε ερώτηση αν η ΕΕ τελικά δεν εμπλακεί ενεργότερα τότε δεν θα μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να οδηγηθούμε σε λύση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι για να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο, είναι ο διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας για να μπορέσουμε να άρουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο. Αν οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν χωρίς τον διορισμό απεσταλμένου, προφανώς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμείς βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε την άλλη πλευρά να δείξει την ίδια ειλικρινή βούληση που δείχνουμε εμείς για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση από την Άγκυρα για αυτή την πρόταση, έστω και άτυπα, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν έχουμε κάτι. Αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Αυτό στο οποίο εμείς αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε είναι μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε αυτή η πρόταση να προχωρήσει το συντομότερο σε υλοποίηση».

Ερωτηθείς για το θέμα της απαγόρευσης από πλευράς Τουρκίας σε κυπριακά πλοία να προσεγγίσουν τα λιμάνια της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι κάποια από τα ζητήματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει στο μεγάλο «καλάθι» των ευρωτουρκικών. «Και είναι για αυτό που η πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ αφορά στο γεγονός ότι η ΕΕ κατέχει εκείνα τα κίνητρα που μπορούν να ωφελήσουν και την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και είναι σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς που θεωρούμε πως αν η Τουρκία με νηφαλιότητα και ειλικρινή βούληση προσεγγίσει αυτή την πρόταση, θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν και να μπορέσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του ΔΗΣΥ για κυπριακή υποψηφιότητα, για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μέχρι να λήξει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Κατανοούμε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία και την υποστήριξη της Τουρκίας προς την υποψηφιότητα της Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κάτι που πρέπει μόνο να χαιρετίσουμε και να ευχόμαστε να παραμείνουν για όσο διάστημα περισσότερο γίνεται. Αυτό είναι κάτι που διατηρεί την ασφάλεια στην περιοχή μας, αλλά και μπορεί να υποβοηθήσει την προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού», τόνισε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε και εμείς τις δηλώσεις. Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ με πρώτιστο στόχο η ιδιότητα μας ως κράτος μέλος να υποβοηθήσει το μεγάλο εθνικό στόχο, την επίλυση του Κυπριακού. Η ένταξη αφορούσε ολόκληρη την Κύπρου και σήμερα οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας επωφελούνται από πολλά ζητήματα που άπτονται της ΕΕ. Το μήνυμα που εμείς στέλνουμε με κάθε ευκαιρία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από κάθε δική του δήλωση, είναι ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, θα είναι το κοινό μας σπίτι μετά την επίλυση του Κυπριακού και μέσα από αυτή την ενεργοποίηση της ΕΕ μόνο να κερδίσουμε όλοι έχουμε.

Αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν και οι εκλογές στην Τουρκία, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προετοιμαστεί η υλοποίηση αυτής της πρότασης, στη βάση της οποίας θα υπάρξει διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας μετά τις εκλογές στην Τουρκία που θα μπορέσει να είναι σε θέση να υποβοηθήσει την προσπάθεια, και των ΗΕ, για άρση του αδιεξόδου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα διεξαγωγής κοινωνικής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, όπως επιθυμούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε «αναμένουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούληση του, την ετοιμότητα του να πραγματοποιηθεί αυτή η κοινωνική συνάντηση. Δεν έχουμε κάτι νεότερο μέχρι στιγμής».

Η «επιστροφή» Αναστασιάδη

Σημειώνεται ότι αυτό ήταν και το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε ο Νίκος Αναστασιάδης με την ιδιότητά του ως τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξερχόμενος ανέφερε πως έδωσε τις θέσεις του αλλά δεν έφτασε στον βαθμό της συμβουλής. «Συμβουλές δεν λέω ότι δίδω. Δεν έφτασα στο βαθμό της σοφίας από το να είμαι σύμβουλος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι εξετάστηκε η ανανέωση μιας πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε στο παρελθόν με μια νέα δυναμική, την οποία «απολύτως υποστηρίζω». Διατύπωσε τη θέση ότι η εμπλοκή της ΕΕ σε σχέση με τα ευρωτουρκικά μπορεί να δώσει το κίνητρο, μια άλλη διάσταση στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να επαναρχίσει ο διάλογος. Η εκλογή ενός νέου Προέδρου, πρόσθεσε, φέρνει μια νέα δυναμική, μετά και τους σεισμούς στην Τουρκία, και το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, έστω κι αν είχαν κάποιοι επιφυλάξεις, θεωρούν ότι οδεύουμε ή είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΗΣΥ

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε, μετά το πέρας της συνεδρίας, την ανάγκη συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τις όποιες εξελίξεις. Εμείς, είπε, θα είμαστε υπεύθυνοι, σοβαροί και εποικοδομητικοί και στόχος είναι να αρθεί το αδιέξοδο. «Συμφωνούμε όσον αφορά τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βεβαίως θα λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε και παράλληλα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε διπλωματικό μέσο, κάθε βήμα το οποίο προσφέρεται για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε το τι τεκταίνεται καθημερινά εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία, και εννοώ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε για την πρόταξη της λύσης των δύο κρατών κι ότι προχωράμε με βάση την νομιμότητα, το συμφωνημένο πλαίσιο, όλο αυτό το κεκτημένο το οποίο έχουμε και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω», είπε.

Πρόσθεσε ότι «νιώθουμε όπως πάντα έτοιμοι με ευθύνη να αναλάβουμε τον ρόλο και την αποστολή μας. Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου είναι κομβικότατης σημασίας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε και να στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες ειδικά για το ύψιστο θέμα που είναι το εθνικό μας, να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω». Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως ο ΔΗΣΥ «αντιδρά θετικά όσον αφορά την ενεργότερη συμμετοχή - εκεί και όπου επιτρέπεται - της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επεσήμανε ότι «ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως προϋπόθεση αλλά ως καταλύτης κι εμείς βεβαίως στηρίζουμε».

Σε σχέση με το ζήτημα που προέκυψε με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, η κ. Δημητρίου είπε ότι δεν συζητήθηκε σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. «Η θέση μας είναι ότι από την στιγμή που γνωρίζουμε καλά τις θέσεις της Τουρκίας και την συμπεριφορά της όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηριχθεί ο Τούρκος υποψήφιος για ένα τέτοιο σημαντικότατο οργανισμό, οπόταν θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την δική της εισήγηση», συμπλήρωσε.

ΑΚΕΛ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κυπριακό απελπιστική, καθώς έχουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ, με την ε/κ πλευρά να θεωρείται από τον διεθνή παράγοντα συνυπεύθυνη. Ανέφερε πως είναι αδήριτη ανάγκη να αναλάβουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Όπως είπε, ρώτησαν τον Πρόεδρο αν με την επανέναρξη εννοεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες και ανταποκρίθηκε θετικά. «Αν αυτή είναι η θέση, εμείς το καλωσορίζουμε», είπε. Ανέφερε, ταυτόχρονα, πως το ΑΚΕΛ επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει προ τριετίας στο Εθνικό Συμβούλιο για δημιουργία δυναμικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσω των ενεργειακών, η οποία θα συζητηθεί.

Ερωτηθείς εάν ζήτησε διευκρινήσεις από τον Πρόεδρο για τη θέσπιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας με την Ελλάδα, με το οποίο το ΑΚΕΛ διαφώνησε, ο Στέφανος Στεφάνου διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν διαφώνησε με τη δημιουργία αυτού του θεσμού, αλλά με τη δήλωση του ΠτΔ για κοινές συνεδρίες ανά τακτά διαστήματα των Υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου και Ελλάδας, στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού. Θεωρούν, συνέχισε, ότι ισχύει αυτό που την επόμενη ημέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, ότι συμφωνήθηκε πως ανάλογα με το θέμα να γίνονται συνεννοήσεις των αρμόδιων Υπουργών.

Είναι φυσικό να υπάρχει αυτό γιατί η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα, πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός για κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα, πρόσθεσε. «Από κει και πέρα πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητο, δικοινοτικό κράτος για να μην δίνουμε αφορμές, το οποιοδήποτε εργαλείο στην Τουρκία να παρερμηνεύσει τις θέσεις μας και να εμφανίζει την θέση της, όπως την διατυπώνει από το 1964, ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία τυγχάνει εκμετάλλευσης από πλευράς Ελλήνων, πράγμα που δεν είναι σωστό».

ΔΗΚΟ

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα της συμπολίτευσης, ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τις προσπάθειες άρσης του σημερινού αδιεξόδου, τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στην Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να λυθεί το Κυπριακό πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε. Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση μη συνεργασίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, να εξετάσουμε και εναλλακτικές επιλογές για πιθανά αντικίνητρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν έτσι ώστε η Τουρκία να αλλάξει τη μη παραγωγική στάση που οδηγεί στην συνέχιση του αδιεξόδου».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ κατάθεσε στη συνεδρία τη δική του άποψη πως θα πρέπει παράλληλα να εξεταστεί η στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς σε δύο πτυχές. Η μια, σημείωσε, αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με τις οποίες, φυσικά και συμφωνούμε και η άλλη πτυχή έχει να κάμει με την αντιμετώπιση της τακτικής και στρατηγικής της Τουρκίας.

ΔΗΠΑ

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του κόμματος με την πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη, διευκρινίζοντας ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Τόνισε ότι «με τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων θα έρθουν και καλύτερες μέρες».

Επιπροσθέτως, ο κ. Καρογιάν είπε πως είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Βρίσκω τη σημερινή συζήτηση πολύ υποβοηθητική, δημιουργική και ελπίζω έτσι να συνεχίσουμε. Κοινή είναι η προσπάθεια, κοινές οι στοχεύσεις. Μπορεί ο κάθε ένας να έχει τις επιμέρους διαφορετικές του προσεγγίσεις το σημαντικό, όμως, είναι να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί επιτυχής έκβαση αυτών των προσπαθειών θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους μας», πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν. Σημείωσε, εξάλλου, ότι «μια ενδεχόμενα αρνητική εξέλιξη δεν νομίζω να ικανοποιεί κανένα και δεν νομίζω να προσθέτει και κάτι».

ΕΔΕΚ

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, αφού εξέφρασε την στήριξή της στη πρωτοβουλία του Προέδρου, ανέφερε πως η ΕΔΕΚ πρότεινε πως πρέπει να υπάρξει σωστή προεργασία, ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλό τέλος, να μην επωμιστεί η πλευρά μας οποιοδήποτε κόστος και να μείνει αλώβητη η Τουρκία. Εισηγήθηκε επίσης όπως προεγκρίνουμε το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί την ΕΕ στη διαδικασία. Ακόμη, αναφέρθηκε στην πρόταση για καλή συνεννόηση, καθώς όταν γίνονται σύνοδοι κορυφής συνεδριάζει ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, στο οποίο η ΕΔΕΚ συμμετέχει.

ΕΛΑΜ

Από πλευράς των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως βλέπουν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ωστόσο θα έπρεπε να επιδιώκουμε λύση που να βασίζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματός του με τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, επιμένοντας στη χάραξη μιας νέας στρατηγικής. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, διαφωνία για την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να διασυνδέσει τα ενεργειακά με το Κυπριακό.

Οικολόγοι

Ο αντιπρόεδρος των Οικολόγων, Κυριάκος Τσιμίλλης, σημείωσε ότι συμφωνούν με την πρωτοβουλία, ωστόσο κατέθεσαν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, σημειώνοντας ότι η εμπλοκή της ΕΕ δεν υποκαθιστά τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να προωθήσουν μια ρύθμιση που να αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι Οικολόγοι έθεσαν επίσης την ανησυχία τους για την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου, λέγοντας πως έχουμε ακόμη περιθώριο για κάποια αντίδραση. Ανησυχίες έθεσαν και για αναπτύξεις που ετοιμάζονται στα κατεχόμενα, σε περιοχές που εμπίπτουν στο Natura2000.

Δειτε Επισης

Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο