Ενοχλήθηκε... και με τη λέξη «εισβολή» ο Τατάρ-«Οι Τ/κ κάλεσαν την Τουρκία για να τους προστατεύσει»

Στο Κυπριακό αφιέρωσε μία ώρα προγράμματος το βράδυ της Τετάρτης ο δημοφιλής ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου LBC, με αφορμή την πενθήμερη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, με τον Ερσίν Τατάρ να χαρακτηρίζει κρίσιμη για τους Τουρκοκύπριους την επιδιωκόμενη «λύση δύο κρατών». Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέα Κακουρή, ο οποίος είπε ότι δεν γίνονται αποδεκτά τα δύο κράτη, ενώ σημείωσε ότι «η τουρκική πλευρά δε θέλει να εργαστεί για την επανένωση του νησιού».

Ο παρουσιαστής της εκπομπής Ίαν Ντέιλ, γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής στη Βρετανία, φιλοξένησε αρχικά στο στούντιο τον κ. Τατάρ, τον οποίο σύστησε ως «πρόεδρο της Βόρειας Κύπρου», σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι ηγείται μιας οντότητας που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς παρά μόνο από την Τουρκία.

Ο κ. Τατάρ εξέθεσε τις γνωστές θέσεις του, καθώς αναφέρθηκε σε «δύο κυρίαρχους λαούς» στο νησί της Κύπρου και σε συνιδιοκτήτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και είπε πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν «τη δική τους κυριαρχία και το δικό τους κράτος».

Όπως συνέχισε, η πρότασή του αφορά δύο κράτη που θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο και θα συνεργάζονται σε μια σειρά τομέων. Χαρακτήρισε τη «λύση δύο κρατών» κρίσιμη για την ύπαρξη και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων.

Στο ερώτημα αν η λύση ενός ενιαίου κράτους είναι «νεκρή», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι «έχουν υποφέρει πολύ στο παρελθόν λόγω της επιδίωξης ένωσης με την Ελλάδα». Ο Ίαν Ντέιλ παρενέβη για να σχολιάσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αντέτεινε πως η λύση πρέπει να είναι «πρακτική, λειτουργική και ρεαλιστική». 

Στην παρατήρηση του Βρετανού δημοσιογράφου ότι πολλοί θεωρούν την παράνομη οντότητα μαριονέτα της Τουρκίας και ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το θέλει ένα ανεξάρτητο κράτος, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι θέλει συνεργασία με τη «μητρογονική» πατρίδα διότι έχει θυσιάσει πολλά για τους Τουρκοκύπριους. «Μέσω της Τουρκίας μπορούμε να επιβιώσουμε με ανεξαρτησία και με την αξιοπρέπειά μας. Δε θα δεχθούμε ποτέ να είμαστε μειονότητα», είπε.

Ο κ. Τατάρ αντέδρασε δε στην επανειλημμένη χρήση της λέξης «εισβολή» από τον παρουσιαστή για το 1974, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι κάλεσαν την Τουρκία να επέμβει για να τους προστατεύσει.

Στη συνέχεια ο Ίαν Ντέιλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέα Κακουρή, ο οποίος διευκρίνισε για το ακροατήριο της εκπομπής που ενδεχομένως δε γνωρίζει τις λεπτομέρειες πως «το νησί της Κύπρου είναι διαιρεμένο λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής μετά από την εισβολή του 1974».

Όπως είπε, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σημείωσε πως στόχος είναι μια λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Στο ερώτημα γιατί οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν, ο Κύπριος διπλωμάτης απάντησε ότι το σχέδιο δεν έλυνε το πρόβλημα του Κυπριακού, συγκεκριμένα ζητήματα όπως η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κ.ά.

Όπως επισήμανε ο κ. Κακουρής, αυτό που έχει αλλάξει είναι η τουρκική στάση, η οποία πλέον είναι εκτός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των πλευρών και που ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η τουρκική πλευρά δε θέλει να εργαστεί για την επανένωση του νησιού», είπε ο Ύπατος Αρμοστής, προσθέτοντας ότι τα δύο κράτη δε θα γίνουν αποδεκτά και πως η διεθνής κοινότητα έχει επίσης ξεκάθαρη στάση επ’ αυτού.

Στάθηκε στο ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στον αυξημένο ρόλο της ΕΕ που επιδιώκει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και εξέφρασε την ελπίδα μετά από τις εκλογές στην Τουρκία να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Ο κ. Κακουρής είπε επίσης ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι ο ίδιος κυπριακός λαός και έδωσε το παράδειγμα της ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων στο Λονδίνο. 

Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος για λύση εντός της επόμενης δεκαετίας, απάντησε ότι κάποτε κανένας δεν πίστευε ότι θα έπεφτε το τείχος του Βερολίνου ή ότι θα επιτυγχανόταν ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. «Χρειάζεται η τουρκική πλευρά να καθίσει στο τραπέζι συνειδητοποιώντας ότι δεν ισχύει το αξίωμα πως ο πιο δυνατός έχει δίκιο», ολοκλήρωσε ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής.

Η εκπομπή έκλεισε με τηλεφωνικές παρεμβάσεις ακροατών από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή παροικία του Λονδίνου.

Ο κ. Τατάρ επισκέπτεται το Λονδίνο από τη Δευτέρα και είχε συναντήσεις με ορισμένους Βρετανούς βουλευτές, με δημοσιογράφους, με αξιωματούχους και μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το βράδυ της Τετάρτης μίλησε για τις θέσεις του σε εκδήλωση στο King’s College, όπου είχε συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενο πλήθος Ελληνοκυπρίων φοιτητών. Η επίσκεψή του ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»