Πρώτη του Εθνικού Συμβουλίου με πολλά ερωτήματα στο τραπέζι

Μια πρώτη, ουσιαστική συζήτηση επί του Κυπριακού θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα, καθώς είναι ορισμένη για το πρωί της Πέμπτης συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Αν και στην πραγματικότητα δεν αναμένονται σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό, λόγω των τουρκικών εκλογών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσπάθησε να το τοποθετήσει ξανά στη διεθνή ατζέντα, με μία σειρά επαφών που είχε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, στις οποίες προώθησε την ιδέα του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία. Είχε, επίσης, την ευκαιρία για μία σύντομη συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ, κατά την αποτίμηση των επαφών του, διατύπωσε την εκτίμηση πως θα υπάρξει επίσκεψη αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.

Αν και, εκ πρώτης όψεως, οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις εμφανίζονται θετικές ως προς την πρωτοβουλία του Προέδρου, καθώς τάσσονται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό, αναμένεται να ζητηθούν διευκρινίσεις για το τι περιλαμβάνει και να συζητηθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τον τρόπο που σκοπεύει να αντιμετωπίσει την άρνηση του Ερσίν Τατάρ, αν και φαίνεται πως προτεραιότητα είναι να πεισθεί η Τουρκία και όχι ο εγκάθετός της στην Κύπρο, που θα εξαναγκαστεί να ακολουθήσει. Προς εκείνη την κατεύθυνση, άλλωστε, ήταν που διοχέτευσε τις όποιες πιέσεις ζήτησε να ασκηθούν από τους εταίρους, με τις πληροφορίες, μάλιστα, να λένε, πως ήδη έγιναν κάποιες κρούσεις προς την Άγκυρα, η οποία δεν απέκλεισε εξ’ αρχής το ενδεχόμενο.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει και στον απόηχο της συνέντευξης του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στον «Φιλελεύθερο», ο οποίος υπαινίχθηκε την αποτυχία του εγχειρήματος Χριστοδουλίδη και αναφέρθηκε σε πιθανή ανάγκη για «νέες ιδέες» και διεύρυνση της ερμηνείας του πλαισίου των συνομιλιών. Από πολλούς, οι δηλώσεις του Ιρφάν Σιντίκ εκλαμβάνονται ως παραίνεση στη Λευκωσία να προσεγγίσει τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις, ώστε να δώσει κίνητρο στην τουρκική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι, κάτι που αναμένεται να τεθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το άλλο μεγάλο θέμα που αναμένεται να βρεθεί επί τάπητος είναι η στάση της Αθήνας. Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο υψηλής έντασης στα ελληνοτουρκικά, τώρα δέχεται μία «επίθεση αγάπης» από την Άγκυρα, στο πλαίσιο της διπλωματίας των σεισμών, αλλά κυρίως στο πλαίσιο τακτικών κινήσεων ενόψει των εκλογών στις δύο χώρες. Αν και γίνεται αντιληπτό ότι δεν αναμένεται αυτός ο μήνας του μέλιτος να διαρκέσει για πολύ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της κατοχικής χώρας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, με αντάλλαγμα η Τουρκία να υποστηρίξει αντιστοίχως τη διεκδίκηση της Αθήνας για μια θέση ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι ξεκάθαρο πως Λευκωσία και Αθήνα δεν συμφωνούν σε αυτό το κομμάτι, καθώς, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας, διότι δεν επιτρέπει στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τα λιμάνια της. Ωστόσο, η Λευκωσία λέει πως υπήρχε προσυνεννόηση με την Αθήνα, ενώ θεωρεί την όποια ελληνοτουρκική προσέγγιση θετική στη μεγάλη εικόνα, αν και θα φανεί κατά πόσον θα πείσει τα κόμματα επί τούτου.

Δειτε Επισης

Ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες ο ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίζουν τις συζητήσεις-«Τίποτα ανακοινώσιμο για την προσωπική απεσταλμένη»
Απαντητική επιστολή της υπ. Γεωργίας σε Αννίτα για υδατικό-«Η Κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένο σχεδιασμό»
Υπέρ προσπάθειας επανέναρξης συνομιλιών τάχθηκαν πολιτικές ομάδες ΕΚ κατά τη συζήτηση για Κυπριακό
Στις ΗΠΑ ο Χριστοδουλίδης για αναβάθμιση της εικόνας Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού
Για μοίρασμα του νερού που λαμβάνουν τα κατεχόμενα από την Τουρκία μίλησε ο Τατάρ
Στήριξη Χριστοδουλίδη και Τατάρ προς τη λειτουργία της ΔΕΑ με την ευκαιρία της 1000ης συνάντησης
Επιστολή Αννίτας σε ΠτΔ για το υδατικό-Ζήτησε να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο
Παρέμβαση Φουρλά στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κυπριακό-«Η Κύπρος είναι Ευρώπη και η Ευρώπη πυλώνας ασφάλειάς της»
Τον επαναδιορισμό της Ολγκίν αναμένει ο Τατάρ-Επιμένει πως θα έρθει για να βοηθήσει στην υλοποίηση των ΜΟΕ
Συζητήθηκε το Κυπριακό στο Ευρωκοινοβούλιο-«Ο δρόμος προς την επανένωση δεν είναι εύκολος»