Διεθνής καταδίκη κατά της Λευκορωσίας-Φυλάκισαν ακτιβιστή, βραβευμένο με Νόμπελ

Η Λευκορωσία επέβαλε την Παρασκευή ποινή φυλάκισης 10 ετών στον βραβευμένο με Νόμπελ ακτιβιστή Αλές Μπιαλιάτσκι, προκαλώντας άμεση καταδίκη διεθνώς.

Ο Μπιαλιάτσκι, ο οποίος ίδρυσε την πιο γνωστή δεξιά ομάδα της χώρας, έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Λευκορωσία. Ήταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με δύο άλλα άτομα, μετά τη φυλάκισή τους στον απόηχο των διαδηλώσεων κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο το 2020.

Ο 60χρονος και οι συνεργάτες του είχαν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο και χρηματοδότηση «δραστηριοτήτων που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη», δήλωσε η ομάδα δικαιωμάτων Viasna (Άνοιξη) που ιδρύθηκε από τον Μπιαλιάτσκι.

Ο Μπιαλιάτσκι καταδικάστηκε την Παρασκευή σε φυλάκιση 10 ετών, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του, Βαλεντίν Στεφάνοβιτς, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση και Βλαντιμίρ Λάμπκοβιτς, σε επτά. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι στις κατηγορίες. Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο Ντμίτρι Σολοβίοφ, ο οποίος διέφυγε στην Πολωνία, δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια. Χαρακτήρισε τη δίκη «προπαγανδιστικό θέαμα» και «σφαγή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Το γεγονός ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν σε κλουβί με χειροπέδες κατά τη διάρκεια της δίκης δείχνει τον βαθμό σκληρότητας με τον οποίο το καθεστώς αντιμετωπίζει τους αντιπάλους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι όροι προκάλεσαν άμεση καταδίκη, με τον ΟΗΕ να λέει ότι «η αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση Λευκορώσων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα είναι ανησυχητικές».

Η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, επικεφαλής της επιτροπής Νόμπελ δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ότι, η δικαστική υπόθεση και η ετυμηγορία κατά του Μπιαλιάτσκι «είναι μια τραγωδία».

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ χαρακτήρισε τις κατηγορίες και τις διαδικασίες ως «φάρσα», λέγοντας ότι οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων κρίνονται «απλά για τον πολύχρονο αγώνα τους για τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του λαού της Λευκορωσίας».

Η οργάνωση του Μπιαλιάτσκι, η οποία ιδρύθηκε το 1996, είναι η πιο γνωστή ομάδα δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, το έργο της οποίας έχει καταγράψει τις ολοένα και πιο αυταρχικές τάσεις του Προέδρου της χώρας και των δυνάμεων ασφαλείας του.

Η εξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, επέκρινε την «ψεύτικη δίκη» και προέτρεψε τους υποστηρικτές της να «παλέψουν εναντίον αυτής της επαίσχυντης αδικίας». Η Τσιχανόφσκαγια, η οποία ζει στη Λιθουανία, αντιμετωπίζει και η ίδια μια σειρά από κατηγορίες, όπως εσχάτη προδοσία και «συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση η αιτία θανάτου της 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα
Βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου με τον Ραϊσί και τον ΥΠΕΞ του Ιράν πριν από τη συντριβή
Συλλυπητήρια για θάνατο Ραϊσί από ηγέτες-Τριήμερο πένθος στο Λίβανο
Ισραήλ για τον θάνατο του Ραϊσί: Δεν ήμασταν εμείς
Οι επτά πιθανοί διάδοχοι του Ραϊσί-Το φαβορί, ο διπλωμάτης και το αουτσάιντερ από τα παλιά
Καταδικάστηκε με πρόστιμο εταιρεία για τον θάνατο εργαζόμενου-Άνοιξε η θύρα ανυψωτικού και έπεσε στο κενό
Συνεχίζει να υποστηρίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα η CENTCOM
Ανασύρθηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί