Προσβλέπουν σε διορθωτικές κινήσεις στην ΕΔΕΚ-Πώς έμεινε χωρίς Υπουργείο

Μεγάλη συζήτηση έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, αναφορικά με το γεγονός πως το κόμμα δεν έλαβε κανένα Υπουργείο ή Υφυπουργείο στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και προερχόμενη από την ΕΔΕΚ είναι μόνο η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, κλήθηκε από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου να δώσει εξηγήσεις για το πώς έλαβαν τα πράγματα αυτή την τροπή και γιατί, ενώ το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ είδαν κάποιους δικούς τους ανθρώπους στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η ΕΔΕΚ αποκλείστηκε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μάλιστα, εκφράστηκε γενικότερη πικρία και από κάποιους έντονη δυσαρέσκεια, καθώς θεωρούν ότι η ΕΔΕΚ αδικήθηκε από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτό που δεν υπήρξε, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές εντός του κόμματος, ήταν οποιεσδήποτε φωνές για απόσυρση της υποστήριξης στον νέο Πρόεδρο, καθώς θεωρούν ότι η συμβολή της ΕΔΕΚ στη διακυβέρνηση παραμένει σημαντική, κυρίως μέσα από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα και τον εμβολιασμό των κυβερνητικών πολιτικών και υπάρχει μια γενικότερη εντύπωση πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντιλαμβάνεται πως αδικήθηκε το κόμμα και θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Δηλαδή δεν πιστεύουν πως θα πρέπει να επιτρέψουν σε αυτό το γεγονός να χαλάσει τις σχέσεις τους με τον Πρόεδρο, αλλά ταυτόχρονα αναμένουν ότι με κάποιο άλλο τρόπο θα αναγνωρίσει την συμβολή της ΕΔΕΚ. Δεδομένου ότι εκκρεμεί ένας ακόμη διορισμός, αυτός του Υφυπουργού Μετανάστευσης, όταν συσταθεί το Υφυπουργείο, τα στελέχη της ΕΔΕΚ θεωρούν ότι το κόμμα θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τις εισηγήσεις προσώπων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Σιζόπουλος κλήθηκε να εξηγήσει τι συνέβη στη συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων του Κέντρου, ιδιαίτερα μετά τα πολλά δημοσιεύματα και τους ψιθύρους που ακολούθησαν. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στα κόμματα ότι σε ορισμένες θέσεις ήθελε να τοποθετήσει προσωπικές του επιλογές και οι επιλογές που θα προέκυπταν κατόπιν των εισηγήσεών τους ήταν για τα υπόλοιπα. Ένα από αυτά τα Υπουργεία ήταν το Οικονομικών, στο οποίο έπαιζε το όνομα του Τάσου Γιασεμίδη. Ο κ. Σιζόπουλος φαίνεται να είπε πως ο κ. Γιασεμίδης έχει αποστασιοποιηθεί από την ΕΔΕΚ εδώ και πολύ καιρό, δεν βρισκόταν στις εισηγήσεις του και δεν θα μπορούσε να «χρεωθεί» στην ΕΔΕΚ και να θεωρείται δικός της Υπουργός και η ΕΔΕΚ συνεχίζει να διεκδικεί υπουργοποίηση ατόμου που η ίδια εισηγείται. Τελικά βρέθηκε η συμβιβαστική λύση του Μάκη Κεραυνού, για την οποία κανένας από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς δεν έφερε ένσταση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης είχε αναλωθεί στο ζήτημα της Αναστασίας Παπαδόπουλου, η οποία προοριζόταν για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έβαλε «βέτο» ο Μάριος Καρογιάν και τελικά κατέληξαν σε αποδοχή της Άννας Προκοπίου.

Η ΕΔΕΚ ενδιαφερόταν για το Υπουργείο Άμυνας και έδωσε στον κ. Χριστοδουλίδη δύο ονόματα από τον χώρο της, τα οποία δεν θεωρούνται στελέχη. Το ένα, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το δεύτερο έγινε αποδεκτό αλλά ήταν άτομο που δεν ενδιαφερόταν να αναλάβει αυτό το αξίωμα. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως ζήτησε να προτείνει νέα ονόματα, αλλά δεν υπήρχε πλέον χρόνος για κάτι τέτοιο. Όπως είπε στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, σε καμία περίπτωση δεν εισηγήθηκε ο ίδιος τον Μιχάλη Γιωργάλλα, αλλά ήταν πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την οποία αποδέχθηκαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Μάριος Καρογιάν και ο ίδιος δεν έφερε ένσταση, αφού πλέον δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε νέες προτάσεις.

Σημειώνεται, πάντως, πως η τοποθέτηση της Μαρίας Παναγιώτου στη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος άφησε κενό ένα σημαντικό πόστο στην ΕΔΕΚ, καθώς θα πρέπει να ορίσει νέο εκπρόσωπο Τύπου. Το θέμα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκε χθες και αναμένεται να τεθεί στην επόμενη συνεδρία, η οποία είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»