Συνεχείς καταγγελίες ηλικιωμένων για νοσηλευτήρια-«Προχωρούν σε προληπτική πολιτική»

«Η υγεία των ασθενών δεν είναι δημόσια υπηρεσία, για να δείξουν κατανόηση», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, απαντώντας στην πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι καταγγελίες για παραμέληση ασθενών -κυρίως ηλικιωμένων- στα δημόσια νοσηλευτήρια συνεχίζουν καθημερινά να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο ΟΚΥπΥ, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες ζητούν απαντήσεις για τα κακώς έχοντα των νοσοκομείων, όπως η πρόσφατη καταγγελία με την γυμνή ηλικιωμένη ασθενή, αλλά και την καταγγελία που αφορά επίσης ηλικιωμένη γυναίκα που έφερε τραύματα από κατακλείσεις, αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση, μέσα από την οποία ζητά κατανόηση από το κοινό για τυχόν καθυστερήσεις, που μπορεί να παρατηρηθούν στα ΤΑΕΠ.

Από πλευράς τους, πάντως, οι ασθενείς παύουν πλέον να δίνουν οποιαδήποτε ελαφρυντικά στον Οργανισμό για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Μιλώντας στον REPORTER, ο κος Κουλούμας ανέφερε πως ο ΟΚΥπΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε προληπτική πολιτική, ώστε να μην μπορούν οι ασθενείς να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.

Αυτό που παρατηρούν οι ασθενείς είναι πως, παρόλο που τα προβλήματα έχουν επισημανθεί εδώ και χρόνια από την ΟΣΑΚ, δεν έχει αλλάξει τίποτα και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως δεν υπάρχει εποπτεία, έλεγχος και εφαρμογή νέων διαδικασιών, όπως προνοεί η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. «Ευθύνες για όλα αυτά φέρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, ακολούθως η πολιτεία και η απερχόμενη Κυβέρνηση, η οποία ενώ παρακολουθούσε τι συμβαίνει, δεν έκανε τίποτα. Δεν υπάρχει ορθή οργάνωση, ούτε σωστή διαχείριση κλινών και έρχονται να μας πουν να κάνουμε υπομονή όταν μιλάμε για θέματα υγείας; Δεν μιλάμε για μια δημόσια υπηρεσία, που θα κολλήσουμε στη γραφειοκρατία. Πρόκειται για την υγεία των πολιτών. Δεν μπορούν οι ασθενείς να κάνουν υπομονή», είπε ο κος Κολούμας.

Όσον αφορά την κατάσταση στα ΤΑΕΠ, παρά τα όσα κατά καιρούς έχει εξαγγείλει ο ΟΚΥπΥ, η πολύωρη αναμονή συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ασθενείς και, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, ακόμη και 500 νοσηλευτές να επιστρατεύσει ο Οργανισμός, τα ίδια προβλήματα θα παρατηρούνται.

Μόνη λύση για να επιλυθούν τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια και να μειωθούν οι συνεχείς καταγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, είναι να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα. «Και δεν εννοούμε να προχωρήσει σε έρευνες για να τιμωρήσει το προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά να λάβουν υπόψιν τις πρόνοιες της αυτονόμησης», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκε στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, κατέληξε σε κέντρο αποκατάστασης λόγω πτώσης

Από ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους οι περισσότερες καταγγελίες

Πάντως, τα όσα καταγγέλλονται δημοσίως, έρχονται να ενισχυθούν και μέσα από τις καταγγελίες που έφτασαν τον τελευταίο μήνα (σ.σ. Φεβρουάριο) στο Παρατηρητήριο ασθενών, αφού για άλλη μια φορά διαφαίνεται πως οι παραπονούμενοι είναι συνήθως ηλικιωμένα άτομα, που κατά την νοσηλεία τους πέφτουν θύματα παραμέλησης από το προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου από το Παρατηρητήριο Ασθενών, τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν φάρμακα και θεραπείες και κυρίως την κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΣΦ), όπως συμπληρώματα και βιταμίνες, που δεν είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Επίσης, καταγγελίες και από ασθενείς με χρόνια νοσήματα που αναγκάζονται να τα αγοράζουν φάρμακα εκτός ΓεΣΥ.

ena

Αυτό που ανησυχεί την ΟΣΑΚ είναι πως έχουν ληφθεί επίσης καταγγελίες για τα δημόσια νοσηλευτήρια, επώνυμες και ανώνυμες, σχετικά με τη συμπεριφορά και εξυπηρέτηση ασθενών από ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 70 ετών.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις συνολικά 77 καταγγελίες που δέχθηκε το Παρατηρητήριο Ασθενών, οι 31 έγιναν από ασθενείς από 51-70 ετών, ενώ άλλες 29 καταγγελίες έγινα από ασθενείς άνω των 71 ετών. Ανάμεσα στις αναφορές των ασθενών, σύμφωνα με την λειτουργό της ΟΣΑΚ, Μιχαέλλα Μάρκου, υπήρξαν περιπτώσεις ηλικιωμένων που κρύωναν και δεν τους έφερναν κουβέρτες ή ζητούσαν από τους συγγενείς τους να φέρουν τις δικές τους.

dyo

Άλλη αναφορά έγινε από συγγενείς ηλικιωμένου ασθενή ότι δεν τον ταΐζαν κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομεία και άλλες καταγγελίες, οι οποίες σύμφωνα με την κ. Μάρκου, αφορούν άτομα της Τρίτης Ηλικίας, «που ίσως πάσχουν από άνοια, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, όπως ένα πιο νεαρό άτομο και θα τους παραμελήσουν, με το προσωπικό να δίνει διάφορες προφάσεις, όπως για παράδειγμα ότι δεν τους ειδοποίησε ο ασθενής».

Σημειώνεται πως πέραν των καταγγελιών που αφορούσαν ηλικιωμένους ασθενείς, στην ΟΣΑΚ έγιναν 38 καταγγελίες που σχετίζονται με φάρμακα και θεραπείες, 16 που αφορούν τις δαπάνες, 15 για τη συμπεριφορά και εξυπηρέτηση από ιατρούς ή προσωπικό, τέσσερις για ιατρική αμέλεια, τρείς για πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και μία για ποιότητα υπηρεσιών υγείας.

tira

Επίσης, από το σύνολο των καταγγελιών, οι 41 αφορούσαν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, 18 τα δημόσια νοσηλευτήρια, έξι γιατρούς, επτά το Υπουργείο Υγείας και πέντε καταγγελίες αφορούσαν άλλους παρόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασφυκτιούν τα νοσηλευτήρια λόγω εποχιακών λοιμώξεων-Ζητά κατανόηση ο ΟΚΥπΥ

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε διυπουργική σύσκεψη για Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες ο Ιωάννου
Αρχιεπίσκοπος: Χρέος της Εκκλησίας να διατηρήσει την πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα στον λαό μας
Μ. Παναγιώτου: Η Κυβέρνηση εργάζεται για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»
Παραμένουν ανεπιτήρητα εγκαταλελειμμένα υποστατικά σε βιομηχανικές-Στο τραπέζι οι κάμερες και σε Δήμους
Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε ορεινή κοινότητα περιμένοντας το ασθενοφόρο
Υπ. Γεωργίας: Εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο φάκελος ροδοστάγματος Αγρού ως ΠΠΓΕ
Νέο Νομικό Πλαίσιο Ελέγχου Εγκαταστάσεων Υγρών Πετρελαιοειδών
Α. Μιχαηλίδου: Κατά 100% η εργοδότηση αποφοίτων ΜΙΕΕΚ την τελευταία διετία