To σχέδιο για αιματοκύλισμα στου Ψυρρή, η καθοδήγηση από το εξωτερικό και η υπόθεση της Κύπρου

''Να σκοτώσουμε 2, να σκοτώσουμε 3, όσους περισσότερους μπορούμε", έγραφε ο φερόμενος αρχηγός από το Πακιστάν με έδρα το Ιράν, στους δύο στρατολογημένους ομοεθνείς του στην Ελλάδα.

Επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα τρομοκρατικό δίκτυο προβαίνοντας σε επιθέσεις εναντίον στόχων ισραηλινών συμφερόντων στη χώρα μας, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες ξένων υπηρεσιών με αποδέκτες την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν συλληφθεί δύο πρόσωπα ηλικίας 27 και 29 ετών.

"Για την επίθεση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλα και να γαζώσετε το εστιατόριο ή ακόμη χειροβομβίδες και εκρηκτικά" φέρεται να τους έγραφε στην εφαρμογή επικοινωνίας WhatsApp. Όταν οι δύο Πακιστανοί ηλικίας 27 και 29 χρόνων του απάντησαν ότι δεν μπορούν να βρουν τέτοιον οπλισμό, ο φερόμενος "αρχηγός" τους είπε: "Αν δεν μπορείτε να βρείτε οπλισμό και εκρηκτικά, θα πάτε στο εστιατόριο όταν έχει πολύ κόσμο και θα βάλετε φωτιά με φιάλες προπανίου. Έτσι θα καούν όσοι βρίσκονται στο εσωτερικό του"…

Τους προέτρεπε να στρατολογήσουν και άλλα άτομα προκειμένου να προβούν σε δολοφονίες σε πλατείες, στάδια και εμπορικά κέντρα. Οι αμοιβές που τους υποσχόταν ήταν σε πακιστανικές ρουπίες που αντιστοιχούσαν σε 10.000-15.000 ευρώ. Οι δύο "στρατολογημένοι" φέρεται να επιχείρησαν να στρατολογήσουν ομοεθνείς τους, και γι' αυτό έγιναν προσαγωγές τουλάχιστον 15 ατόμων, για τους οποίους προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάτι σε βάρος τους. Να σημειωθεί πως δεν εντοπίστηκαν όπλα και εκρηκτικά στην κατοχή των συλληφθέντων ή προσαχθέντων.

Φωτογραφίες και βίντεο του εστιατορίου

Μετά την διαβίβαση των πληροφοριών της Μοσάντ προς ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενημερώθηκαν άμεσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι ζήτησαν την συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου.

Σχεδόν άμεσα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εντόπισαν τους δύο ύποπτους Πακιστανούς, ηλικίας 27 και 29 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα, 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Βρίσκονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, απασχολούμενοι σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. Μάλιστα εκείνος που βρισκόταν στη Ζάκυνθο ταξίδεψε στην Αθήνα με προτροπή του "αρχηγού" προκειμένου να κατοπτεύσει και να βιντεοσκοπήσει τον υποψήφιο στόχο.

Πριν από 1,5 μήνα, οι δύο βασικοί ύποπτοι αλλά και τουλάχιστον 15 άτομα με τα οποία είχαν επαφές, προσήχθησαν. Τους κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα και ψηφιακά πειστήρια, τα οποία εξερευνήθηκαν. Διαπιστώθηκαν οι επίμαχες συνομιλίες με τον φερόμενο "αρχηγό", ομοεθνή τους, που, όπως είπαν, ήταν στο Ιράν, ο οποίος τους προέτρεπε σε δολοφονικές και αιματηρές επιθέσεις εναντίων ισραηλινών στόχων στη χώρα μας.

8de378a5c1db45308eaf77fdb18cd7f7

cb3f7ad481c941d592913a9389d73647

Στα κινητά των δύο υπόπτων εντοπίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο που αποτύπωναν το ισραηλινό εστιατόριο-συναγωγή, στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή.

Στόχος, κατόπτευση, οδηγίες, στρατολόγηση

Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική ανακοίνωση, το δίκτυο των τρομοκρατών, με την καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα σε επιλεγμένους στόχους στην Ελλάδα. Πηγές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι οι δύο συλληφθέντες, εμφανίζονταν "πρόθυμοι" να υλοποιήσουν τις εντολές του φερόμενου "εγκεφάλου", που είχε ως στόχο την απώλεια αθώων πολιτών, την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, και φυσικά θα απειλούσε τις διεθνείς σχέσεις της και τους θεσμούς.

Από τις συνομιλίες, τα αρχεία και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν στα κινητά τηλέφωνα και τα ψηφιακά πειστήρια, διαπιστώθηκε ότι είχαν επιλέξει τον στόχο της επίθεσης, το ισραηλινό εστιατόριο-συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας, είχαν παρακολουθήσει τον χώρο και σχεδιάσει την επίθεση. Παράλληλα είχαν λάβει από τον "εγκέφαλο" τις τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση της επίθεσης, ενώ αναζητούσαν και άλλα άτομα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους, όπως και άλλων στο μέλλον.

Οι δύο συλληφθέντες φαίνεται να παραδέχθηκαν ότι βάση των εντολών που είχαν λάβει θα "χτυπούσαν στόχους για λογαριασμό του Ιράν".

Συλλήψεις σε Κύπρο και Τουρκία

Σύμφωνα με τα Μέσα στην Ελλάδα, οι συλλήψεις στην Ελλάδα φαίνεται να συνδέονται με δύο αντίστοιχα περιστατικά συλλήψεων. Η σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο, το 2021, για απόπειρα επίθεσης σε ισραηλινό στόχο και ένα χρόνο μετά το 2022, νέες συλλήψεις Πακιστανών, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ενώ σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρουν, η υπόθεση της Κύπρου το 2021, με στόχους έναν πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία από το Ισραήλ και τέσσερα κοντινά του πρόσωπα, επιφανή στελέχη των εταιρειών του, που κατοικούσαν μόνιμα στη Κύπρο. Ο άνθρωπος που φέρεται να είχε βάλει στο στόχαστρο τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες ήταν ο 39χρονος Αζέρος, Ορχάν Ασάντοφ, ο οποίος συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 στη Λευκωσία και σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα, με καθοδήγηση από το Ιράν.

Ο ύποπτος τρομοκράτης είχε τεθεί υπό στενή παρακολούθηση και τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, ακινητοποίησαν το όχημα του σε περιοχή του Αγίου Δομετίου. Είχε φτάσει λίγες ημέρες πριν την σύλληψη του στη Λάρνακα, μετέβη στα κατεχόμενα και επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Μέσα στο όχημα που είχε ενοικιάσει από την Αγία Νάπα, εντοπίστηκαν δύο πιστόλια, το ένα με σιγαστήρα.

Από την έρευνα της αστυνομίας, δεν είχε εντοπιστεί χώρο κατοικίας και η εκτίμηση του Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Λευκωσίας, ήταν πως ο 38χρονος έμενε στα κατεχόμενα και εκεί σχεδίαζε να διαφύγει αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, είχαν συλληφθεί δύο 28χρονοι οδηγοί ντελίβερι από το Πακιστάν, οι οποίοι φέρεται να συνεργάζονταν με τον Αζέρο κατηγορούμενο τρομοκράτη.

Διώξεις για τρομοκρατία

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Πηγή: thetoc

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα-«Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα