Ν. Νικολαΐδης: Στόχος να καταστεί η Λεμεσός μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη

Η Λεμεσός συνεχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και στρατηγικός μας στόχος είναι να καταστεί μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, με ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη, προς βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, ανέφερε την Τετάρτη ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης.

Ο κ. Νικολαϊδης, στην παρουσία μελών του δημοτικού συμβουλίου, κατά τον απολογισμό του έργου της δημοτικής Αρχής για το 2022, παρουσίασε τα έργα που έγιναν, αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που προγραμματίζονται.

Όπως ανέφερε, παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, «η πόλη μας, συνεχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και όλοι πλέον μιλούν για μια πόλη που αποκτά τα γνωρίσματα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης που την χαρακτηρίζει η ζωντάνια, η εξωστρέφεια, ο δυναμισμός, αλλά και η ευαισθησία».

Η Λεμεσός, συνέχισε, έχει εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, με πολλές διεθνούς φήμης εταιρείες να δραστηριοποιούνται ή να έχουν την έδρα τους στη Λεμεσό, η οποία παραμένει ένα παγκόσμιο κέντρο ναυτιλίας, ενώ τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται και σε ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο τεχνολογιών πληροφορικής.

Στρατηγικός μας στόχος, υπογράμμισε ο κ. Νικολαΐδης, «είναι να θέσουμε την πόλη μας σε ένα προσανατολισμό μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής μεγαλούπολης και σε μια τροχιά ολοκληρωμένης βιώσιμης ανάπτυξης, που να αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών».

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρόσθεσε, θα πρέπει να υλοποιηθούν επιμέρους στόχοι, όπως η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη, η προώθηση έργων υποδομής και έργων βιώσιμης ανάπτυξης σε ολόκληρη την πόλη και ιδιαίτερα στις συνοικίες, ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες, η συνεχής ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και η διεύρυνση των πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων.

Αναφερόμενος στα έργα που ολοκληρώθηκαν το 2022, είπε πως αυτά αφορούν τη Στέγη Ενηλίκων, το Κέντρο Καινοτομίας, το πάρκο στον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας, το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων «Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας, το νέο κτίριο της Φιλαρμονικής του Δήμου, η Α’ φάση ανάπλασης του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ και η νέα υπαίθρια αγορά στην οδό Γιώργου Θυρώτου.

Παράλληλα, πρόσθεσε, υπό κατασκευή βρίσκεται το έργο αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος στην περιοχή Ομονοίας και στον Άγιο Σπυρίδωνα, το πάρκο της οδού Γκογκέν στο Ζακάκι, το μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, ο αναβαθμισμένος παιδότοπος στο δημόσιο κήπο, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας και η δημιουργία τεσσάρων γηπέδων παραλίας στην Ακτή Ολυμπίων.

Ο Νίκος Νικολαΐδης υπενθύμισε ότι το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του ΣΑΛΑ στη μείζονα Λεμεσό και στο κέντρο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί, προσφέροντας πλήρη προστασία από φαινόμενα πλημμυρών.

Υπό προσφοροδότηση ή σχεδιασμό, συνέχισε, βρίσκονται έργα όπως το μουσείο αθλητικής ιστορίας ΓΣΟ, το κτίριο του μουσείου νερού κοντά στον υδατόπυργο, η στέγη πολιτισμού στο τεμάχιο Επαμεινώνδα, τα νέα γραφεία του Δήμου στην οδό Σαριπόλου, το ενιαίο σύστημα διαχείρισης χώρων στάθμευσης, το παράρτημα της δημοτικής πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στο κτίριο ΓΕΒΟ, η ανάπλαση του Lady’s Mile, η ανέγερση οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ, το πάρκο παρά το γήπεδο «ΑΕΤΟΥ», η αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος στον Άγιο Νικόλαο, η Β’ φάση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας, η ανάπλαση της πλατείας Ηρώων και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Ζακακίου.

Η προώθηση κατασκευής υποδομών στην «Ακταία Οδό» (από μαρίνα μέχρι νέο λιμάνι), ο Β’ πόλος ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ και το Τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο αποτελούν τρία αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας για τη Λεμεσό, ανέφερε εξάλλου ο κ. Νικολαΐδης.

Σε σχέση με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), υπέδειξε ότι προγραμματίζονται μεσοπρόθεσμα έργα απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού, κάποια με ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών και κάποια με ευθύνη του Δήμου Λεμεσού, ο οποίος «μπαίνει δυναμικά στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ». Συγκεκριμένα, ο Δήμος θα αναλάβει την εφαρμογή ζώνης ορίου ταχύτητας 30 χιλιομέτρων την ώρα, ζώνης ελεύθερης εκπομπής αερίων για δημόσια λεωφορεία, την αδειοδότηση ηλεκτρικών σκούτερ, τη μονοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας, το Park and Ride του κέντρου πόλης και το ενιαίο σύστημα διαχείρισης χώρων στάθμευσης.

Όσον αφορά στην κοινωνική μέριμνα, ο Δήμαρχος υπενθύμισε τη λειτουργία του Κέντρου Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ», του νέου Κέντρου Ενηλίκων και του Κέντρου Κοινωνικών Προγραμμάτων «Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας», ενώ για την εξυπηρέτηση των δημοτών ανέφερε πως λειτουργεί πλέον η ψηφιακή εφαρμογή «Δημότης Λεμεσού», το τηλεφωνικό κέντρο 24ωρης εξυπηρέτησης και δυο συνεργεία άμεσης επέμβασης, 24ωρης εξυπηρέτησης.

Στις προτεραιότητες του Δήμου εντάσσεται και το θέμα της καθαριότητας, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι είναι συνεχείς οι προσπάθειες για περισσότερο προσωπικό, νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες και καλύτερη οργάνωση.

Στις αναφορές του για τον πολιτισμό και τις δράσεις του Δήμου, υπενθύμισε ότι η Λεμεσός διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, ενώ σε σχέση με τον αθλητισμό, δήλωσε ότι διευρύνονται τα αθλητικά προγράμματα, στο πλαίσιο των «Λεμεσίων», όπως και οι αθλητικές υποδομές της πόλης, με νέα συνοικιακά γήπεδα και γήπεδα παραλίας

Ιδιαίτερης και εξέχουσας σημασίας για τη Λεμεσό, τόνισε εξάλλου ο Δήμαρχος, αποτελεί η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, EU Cities Mission, «το οποίο ανοίγει τεράστιες προοπτικές για μια πραγματική μεταμόρφωση της Λεμεσού, σε μια κλιματικά ισορροπημένη και βιώσιμη πόλη μέχρι το 2030».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

«Φτάνει, Yeter, Enough»-Το βίντεο της Κυβέρνησης με το οποίο ζητά τερματισμό της κατοχής
Έξι μηνών ο νεαρότερος αγνοούμενος, 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί-Το δράμα της Κύπρου σε αριθμούς
20 Ιουλίου 1974... Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, μισός αιώνας πόνου και οργής
Καμίνι η Κύπρος, αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Γεννήθηκε 20 Ιουλίου 1974, λίγες ώρες πριν την εισβολή… «Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις μάμμα και παπά»
Η επίδειξη ισχύος στα κατεχόμενα, τα αντίθετα μηνύματα και η ταυτόχρονη παρουσία Μητσοτάκη-Ερντογάν
Γύρισε η κλεψύδρα για την απόφαση που θα κρίνει την επόμενη μέρα στους θεσμούς-Εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα
Οδηγός εγκλωβίστηκε στο όχημά του μετά από τροχαίο-Στο νοσοκομείο πατέρας, μητέρα και παιδί
Με καρφιά το μήνυμα ΠτΔ για το θέμα των αγνοουμένων-«Χρειάζεται ειλικρίνεια που δεν υπήρξε για πολλά χρόνια»
Προανήγγειλε εξελίξεις για το Κυπριακό ο Πρόεδρος-«Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η ΕΕ είναι μέρος της λύσης»