Αγγίζει Αρχηγό και ηγεσία η έρευνα για τα επεισόδια-Οδηγίες Προκοπίου σε Υπαρχηγό

Ποιος ήταν ο υπεύθυνος του επιχειρησιακού πλάνου για τον αγώνα στο Τάσος Παπαδόπουλος, όπου οι χούλιγκαν μετέτρεψαν το στάδιο σε πεδίο μάχης; Υπήρχαν ή όχι πληροφορίες για πιθανά επεισόδια; Ήταν ενήμερη η Αστυνομία για την «ετοιμότητα» των οπαδών; Γιατί δεν συνοδεύτηκαν τα λεωφορεία των οπαδών και γιατί δεν τους έγινε από πριν έλεγχος αν υπήρχαν πληροφορίες; Ποιος έδωσε τον τελευταίο λόγο; Ήταν ενήμερος από τον αστυνομικό διευθυντή ο βοηθός αρχηγός επιχειρήσεων που εποπτεύει τις επιχειρήσεις και τις έρευνες; Ο βοηθός αρχηγός ενημέρωσε τον Αρχηγό της Δύναμης; Γιατί δεν τροποποιήθηκε το αρχικό πλάνο με τα πρώτα έκτροπα πριν την έναρξη του αγώνα ώστε να κληθούν ενισχύσεις; Πώς κατάφεραν να εισέλθουν στο γήπεδο οι οπαδοί έχοντας στην κατοχή τους επιθετικά όπλα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα τόσα, αναμένεται να απαντηθούν κατά την διοικητική έρευνα που διατάχθηκε από την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σχέση με τους χειρισμούς της Αστυνομίας και το επιχειρησιακό πλάνο για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Τάσος Παπαδόπουλος, όπου για άλλη μια φορά τον τελευταίο χρόνο, οι χούλιγκαν έκαναν αυτό που ήθελαν, με το Σώμα Ασφαλείας να εμφανίζεται αδύνατο να τους αντιμετωπίσει.

Η Κυβέρνηση, αποδίδει ευθύνες σε διάφορες κατευθύνσεις, μεταξύ αυτών και την Αστυνομία η οποία έσπευσε να αποποιηθεί των ευθυνών της, ενδεχομένως λόγω και της κάλυψης που είχε από την προηγούμενη υπουργό Δικαιοσύνης, αφού κατά τη θητεία της, καταγράφηκαν διαδοχικά επεισόδια, ωστόσο οι ευθύνες καταλογίζονταν αποκλειστικά σε σωματεία και ομάδες, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα ως προς τους χειρισμούς της Δύναμης, κάτω από το χαλί.

Ωστόσο, με βάση τα όσα τέθηκαν ενώπιον της, η Κυβέρνηση φαίνεται να εντόπισε παραλήψεις από πλευράς Αστυνομίας, αφού θεωρεί πως οι χειρισμοί της δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι με βάση τις πληροφορίες, αφού λήφθηκε η απόφαση να μην ελεγχθούν και να μην συνοδευτούν καν τα λεωφορεία, παρά το γεγονός πως ήταν γνωστό πως αναμενόταν η άφιξη των οργανωμένων.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε πως η έρευνα θα διεξαχθεί από τον Υπαρχηγό της Δύναμης και όχι τον Αρχηγό, κάτι που στέλνει διάφορα μηνύματα, αφού τέτοιες έρευνες, οι προκάτοχοι της Προκοπίου, συνήθιζαν να τις αναθέτουν στον Στέλιο Παπαθεοδώρου.

Σε αυτή όμως την περίπτωση, η Κυβέρνηση, με βάση τα όσα έχει στα χέρια της, φαίνεται να αποφάσισε να αναθέσει την έρευνα στον Υπαρχηγό, Δημήτρη Δημητρίου, που ενδεχομένως να ήταν εκτός αλυσίδας, με την υπουργό Δικαιοσύνης, να αναφέρει μάλιστα πως θα ελεγχθούν όλα τα μέλη, ανεξαρτήτου βαθμού, συμπεριλαμβανομένου και της ηγεσίας.

Όπως είπε, «η έρευνα θα επεκταθεί και θα περιλάβει κάθε μέλος της Αστυνομίας, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσεις, από την αρχή μέχρι την εκτέλεση της επιχείρησης και θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός εβδομάδας».

Σε ότι αφορά το γεγονός πως ο Υπαρχηγός θα ελέγξει ακόμα και τον προϊστάμενο του, δηλαδή τον Αρχηγό, ή και της ηγεσία και στελέχη της Δύναμης, συνεπώς στο ερώτημα αν έπρεπε να διοριστεί κάποιος ανεξάρτητος, η Άννα Προκοπίου ανέφερε πως δεν θεωρεί πως ο Υπαρχηγός θα δράσει με λάθος τρόπο.

«Οπωσδήποτε περιλαμβάνεται και η ηγεσία της Αστυνομίας. Έχω ζητήσει και έχω δώσει οδηγίες για μια προκαταρκτική έρευνα. Δεν είναι σωστό να μοιράζουμε ευθύνες πριν την έρευνα. Να γίνει η έρευνα, να δούμε αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα. Μπορεί να υπάρχει αμέλεια, ανικανότητα. Θα διεξαχθεί από τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας. Αυτή είναι η διαδικασία και δεν έχω κανένα λόγο να πω ότι ο Υπαρχηγός θα δράσει με λάθος τρόπο. Αν πρέπει να γίνει κάτι άλλο σε πολιτικό επίπεδο θα το δούμε».

Σύμφωνα με την κ. Προκοπίου, κατά την έρευνα θα ελεγχθεί η ορθότητα των οδηγιών ή τυχόν λάθη κατά την αστυνόμευση του αγώνα της περασμένης Κυριακής, λέγοντας παράλληλα, πως «ο Υπαρχηγός έχει πολύ συγκεκριμένους όρους εντολής από τον Πρόεδρο και το Υπουργείο. Δεν νομίζω ότι θα τους παραβιάσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τη βία στα γήπεδα

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άναψαν αίματα στον Βέρτη στο Τσίρειο-«Όχι φασαρίες, ήρεμα», έλεγε ο τραγουδιστής
Τέσσερις τραυματίες μετά από τροχαίο, οι δύο ανήλικοι-Απεγκλωβίστηκαν και κάηκε το όχημα
Ενώπιον Δικαστηρίου ο 17χρονος που μαχαίρωσε συνομήλικό του σε καφέ
Η τραγική ιστορία της 36χρονης που μαχαιρώθηκε από το σύντροφό της-Δεν θέλει ποινική δίωξη
Τραγωδία στη Σομαλία-Τουλάχιστον 27 νεκροί, κυρίως παιδιά, από πυροδότηση οβίδας
Ανησυχία στην Ιταλία-Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μετά από 487 χρόνια
Ζωντανά βρέθηκαν τέσσερα παιδιά που αγνοούνταν 40 μέρες στη ζούγκλα της Κολομβίας
Έφτασε στο αεροδρόμιο φορτωμένος με 20 κιλά ναρκωτικά-Χειροπέδες σε 29χρονο
Από τα φιλικά προετοιμασίας στα ντέρμπι η Κυβέρνηση-Το «ρόστερ», η τακτική και η πρώτη αξιολόγηση
Οι ανησυχίες προσφύγων στα χέρια ΠτΔ-«Δημιουργήθηκαν διαφόρων ειδών και ταχυτήτων πρόσφυγες»