Τρίτη κατά αναλογία στις αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ η Κύπρος

Περίπου 27 μετανάστες ανά 1000 άτομα έφτασαν στην Κύπρο από χώρες εκτός της ΕΕ το 2021 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Συνολικά 22,7% των πολιτών στην Κύπρο γεννήθηκαν σε άλλη χώρα (είτε τρίτη χώρα είτε κράτος μέλος της ΕΕ), φέρνοντας την στη τρίτη θέση μεταξύ των 27.

Αν και η Κύπρος είναι η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος (10,6%) των πολιτών, βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στην κατάταξη, στην πέμπτη θέση, όσων αφορά τους πολίτες που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα (12,2%).

Σε σχέση με το 2021, ο αριθμός των πολιτών στην Κύπρο που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα αυξήθηκε ενώ ο αριθμός των πολιτών που γεννήθηκε σε άλλα κράτη μέλη μειώθηκε.

Το 2021, περίπου 2,3 εκατομμύρια μετανάστες από τρίτες χώρες έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες εκτός της ΕΕ και περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν από την ΕΕ σε χώρα εκτός της ΕΕ το 2021.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2020 όταν στην ΕΕ έφτασαν περίπου 1,9 εκατομμύρια μετανάστες από τρίτες χώρες, και περίπου 956 χιλιάδες άτομα μετανάστευσαν από την ΕΕ σε τρίτη χώρα.

Επίσης το 2021, 1,4 εκατομμύρια άτομα που ζούσαν προηγουμένως σε χώρα της ΕΕ μετανάστευσαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (1,2 εκατομμύρια άτομα το 2020).

Η Κύπρος είχε το 2021 την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία αφίξεων μεταναστών ανά 1000 άτομα. Ειδικότερα, κατά μέσο όρο στην ΕΕ καταγράφηκαν περίπου 5 μετανάστες ανά 1000 άτομα, ενώ η μεγαλύτερη αναλογία καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (σχεδόν 40 ανά 1000), τη Μάλτα (35 ανά 1000) και την Κύπρο (27 ανά 1000).

Τα χαμηλότερα επίπεδα μετανάστευσης καταγράφηκαν στη Σλοβακία (1 άτομο ανά 1000) και την Πορτογαλία και τη Γαλλία (5 ανά 1000 και στις δύο).

Όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού σε κάθε κράτος μέλος που γεννήθηκε σε άλλη χώρα (τόσο τρίτη χώρα όσο και άλλο κράτος μέλος της ΕΕ), κατά την 1η Ιανουαρίου του 2022 βρισκόταν στο 49,4% στο Λουξεμβούργο, στο 23,6% στη Μάλτα και στο 22,7% στην Κύπρο.

Το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων γεννημένων σε άλλη χώρα καταγράφηκε στη Ρουμανία (1,7%), την Πολωνία (2,5%) και τη Βουλγαρία (3,2%).

Σε απόλυτους αριθμούς, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί κατοίκων που γεννήθηκαν σε άλλη χώρα (τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος) καταγράφηκαν στη Γερμανία (15,3 εκατομμύρια άτομα), τη Γαλλία (8,7 εκατομμύρια άτομα) και την Ισπανία (7,4 εκατομμύρια άτομα).

Όσον αφορά τους πολίτες από άλλη χώρα της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (33,8%) ενώ ακολουθούσαν η Κύπρος (10,6%) και η Αυστρία (9,3%). Σημαντικά ποσοστά κατοίκων από άλλα κράτη μέλη καταγράφηκαν επίσης στο Βέλγιο και στη Μάλτα (7,9% στην κάθε μία).

Τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ καταγράφηκε  στην Πολωνία και τη Λιθουανία (0,6% στην κάθε μία), καθώς και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (1,0% στην κάθε μία).

Όσον αφορά τους πολίτες που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (15,7%) και ακολουθούσε το Λουξεμβούργο (15,6%), τη Σουηδία (14,9%), την Εσθονία (13,1%) και την Κύπρο (12,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών που δεν γεννήθηκαν στην ΕΕ καταγράφηκαν στη Ρουμανία (0,7%), τη Σλοβακία (1,0%), την Πολωνία (1,9%), τη Βουλγαρία (2,2%) και την Ουγγαρία (2,9%).

Σε σχέση με το 2021, σε απόλυτους αριθμούς, το 2022 καταγράφηκε αύξηση σε 13 κράτη μέλη στον αριθμό πολιτών που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία).

Σε πέντε κράτη μέλη παράλληλα καταγράφηκε μείωση στους αριθμούς και των δύο αυτών ομάδων (Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία και Ρουμανία).

Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες χώρες αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που δεν είναι γεννημένοι στην ΕΕ και μειώθηκε αυτός των πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβενία).

Η αντίστροφη τάση καταγράφηκε στην Κροατία (σε μικρό βαθμό) και στην Πορτογαλία, όπου υπήρξε αύξηση των πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλα κράτη μέλη, και μείωση των πολιτών που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ήθελαν να κάνουν επαναστροφή και συγκρούστηκαν με λεωφορείο-Στο νοσοκομείο δύο νεαροί
Τέσσερις τραυματίες μετά από τροχαίο, οι δύο ανήλικοι-Απεγκλωβίστηκαν και κάηκε το όχημα
Ενώπιον Δικαστηρίου ο 17χρονος που μαχαίρωσε συνομήλικό του σε καφέ
Έφτασε στο αεροδρόμιο φορτωμένος με 20 κιλά ναρκωτικά-Χειροπέδες σε 29χρονο
Χάθηκαν τα ίχνη του 38χρονου Ανδρέα Παναγιώτου στη Λευκωσία (pic)
Ενημέρωσε για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για κυρώσεις την ΕΕ η Προκοπίου
Πράσινο Υπουργικού για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας
Προσωπικές διαφορές πίσω από τα μαχαιρώματα ανηλίκων έξω από καφετέρια (pics)
Παραδόθηκε ο ανήλικος που μαχαίρωσε 17χρονο έξω από καφετέρια στη Λεμεσό
Συμπλοκή ανήλικων και μαχαιρώματα στη Λεμεσό