Υπ. Εργασίας: Απαραίτητη η συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους

Η κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει την αναβάθμιση του κοινωνικού διάλογου, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο η επαφή, η επικοινωνία και η συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους είναι απαραίτητη.

Σε δηλώσεις του, πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης συνάντησης του με το Εκτελεστικό  Συμβούλιο της ΠΕΟ, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης του με την ΠΕΟ θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εργασία γενικότερα και τους εργαζόμενους ειδικότερα.

Σε σχέση με την ΑΤΑ, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας, για κατάληξη σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για την ΑΤΑ, θα συνεχίσουν τη συζήτηση, με την προσδοκία να έχουν πρόοδο, η οποία να τους οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.    

Εξάλλου, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, παρέδωσε στον Υπουργό Εργασίας υπόμνημα, στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις της συντεχνίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι στο υπόμνημα περιλαμβάνονται θέσεις που αφορούν στη στρατηγική απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες, στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για διεύρυνση της εμβέλειας της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων, στις εκκρεμότητες του κατώτατου μισθού, καθώς και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με τη ΓΓ της ΠΕΟ «βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιακών ζητημάτων στην Κύπρο», προσθέτοντας πως «τα τελευταία χρόνια έχει ανατραπεί δραστικά το σύστημα εργασιακών σχέσεων με τη μείωση των εργαζομένων, που καλύπτονται από ρυθμισμένους εργασιακούς όρους και την αύξηση του κομματιού των εργαζομένων, που εργάζονται χωρίς βασικά δικαιώματα».

Τόνισε ότι η ΠΕΟ αναμένει άμεσα τις ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να ξαναμπεί μία ισορροπία.

Αυτό, συμπλήρωσε, «που είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης να μπορεί να το αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας και ειδικότερα να το αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι, που τα τελευταία χρόνια έχουν δει το εισόδημα τους να μειώνεται και να συμπιέζεται ακόμα περισσότερο από τον πληθωρισμό».

Στο υπόμνημα, που παραδόθηκε στον Υπουργό Εργασίας, παρατίθενται οι θέσεις της ΠΕΟ, για τα βασικότερα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία η συντεχνία αναμένει άμεσα να τεθούν στις προτεραιότητες των ενεργειών και δράσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το υπόμνημα αναφέρεται στα μέτρα επαναρύθμισης της Εργασίας, με την συντεχνία να εισηγείται τη ρύθμιση βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων για όσους εργαζόμενους καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό, τη διεύρυνση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την καταπολέμηση της συγκάλυψης της σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου, την καταπολέμηση της αγοράς υπηρεσιών και την στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ «για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, να διευρυνθεί όπως είναι ο στόχος της οδηγίας της ΕΕ το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%, επιβάλλεται η παρέμβαση της πολιτείας με θεσμικά μέτρα».        

Σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της ΑΤΑ, η Συντεχνία αναφέρει στο υπόμνημά της ότι «η επίτευξη νέας συμφωνία για τον τρόπο απόδοσης της ΑΤΑ από 1.01.2023 επείγει», για να σημειώσει ότι «όπως με σαφήνεια καθορίζεται στην συμφωνία που έληξε, η νέα συμφωνία πρέπει να στοχεύει στην απόδοση της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της».

Σύμφωνα με το υπόμνημα η ΠΕΟ σημειώνει την ανάγκη διεύρυνσης της απόδοσης της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους και συμπληρώνει πως «αυτό μπορεί να  επιτευχθεί με την υιοθέτηση των εισηγήσεων μας για τα μέτρα διεύρυνσης της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, η ΠΕΟ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται -με στόχο την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων- να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική δανεισμού του κράτους από το ΤΚΑ με μηδενικό επιτόκιο, όπως και πολιτική δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού του ΤΚΑ, με την απόδοση σε ετήσια βάση ενός ποσού στο Ταμείο.

Επιπροσθέτως, εκφράζεται η θέση ότι «μέρος της συζήτησης για το συνταξιοδοτικό πρέπει να είναι και η διεύρυνση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας ως δεύτερος υποχρεωτικός πυλώνας», ενώ σημειώνεται ότι «η καθολίκευση των Ταμείων Προνοίας μέσα από την επέκταση της εμβέλειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα συνδράμει καθοριστικά στην διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση».

Στο μεταξύ, η ψήφιση νομοθεσιών, η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, οι βελτιώσεις της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα βρίσκονται ανάμεσα στα βασικότερα ζητήματα που παραθέτει η ΠΕΟ, η οποία αναμένει άμεσα να τεθούν στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Η ευρωπαϊκή οικονομία που παραπαίει, η μάχη με τον πληθωρισμό και οι κίνδυνοι του 2025 στην οικονομία
Χτυπά Χριστουγεννιάτικα την πόρτα στην Κύπρο η «Elena»-Φέρνει καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια
Αρχές του νέου έτους το προσχέδιο για ενιαία νομοθεσία για ΑμεΑ-Δεν τίθεται θέμα αποκοπής παροχών
Κολλημένοι στο σερφάρισμα στα social media οι Κύπριοι-«Κάποιοι προτιμούν την επίπλαστη ζωή του διαδικτύου»
Τα έργα εκατομμυρίων που αναβαθμίζουν την ποιότητα υγείας, τα ανοικτά κεφάλαια και οι στόχοι του Υπουργείου
Γεμίζουν τα κρεβάτια στα παιδιατρικά τμήμα λόγω του κοκτέιλ λοιμώξεων-Υπό πίεση το σύστημα
Χριστούγεννα με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, πότε θα τεθεί σε ισχύ
«Νιώθω ασφάλεια εδώ»-Με μουσική και χορό θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στους οίκους ευγηρίας
Κατακλύζουν την αγορά οι καταναλωτές για τα τελευταία ψώνια-Αναζητούν προσφορές
Φορτωμένη δώρα έρχεται η κακοκαιρία Elena-Καταιγίδες, χαλάζι και χιόνι στο μενού του καιρού