Μη αποδεκτή η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο υποστηρίζουν Ε/κ και Τ/κ κόμματα

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο και η απουσία διαπραγματεύσεων δεν είναι αποδεκτά, τόνισαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους, τα κόμματα εξέφρασαν επίσης την προθυμία τους για καλλιέργεια θετικού κλίματος για ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών, «τώρα που η διπλωματία του σεισμού μπορεί να αποδείξει ότι είναι η ώρα όχι μόνο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και να επιτύχουν». 

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι εξέφρασαν απόψεις για το θέμα που πρότεινε το φιλοξενών κόμμα, ΔΗΠΑ με τίτλο «Δυνατά σημεία/αδυναμίες/ευκαιρίες και απειλές στο δρόμο για την επίτευξη μιας δίκαιης βιώσιμης και διαρκούς λύσης το Κυπριακό, μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Αρχικά τα κόμματα εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία καθώς και στο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και τήρησαν ενός λεπτού σιγή και προσευχήθηκαν για τις ψυχές των θυμάτων, αποτίοντας ιδιαίτερο φόρο τιμής στους Κύπριους συμπατριώτες που ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Σημείωσαν ακόμη ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από τις ανθρώπινες ζωές και την ευημερία τους και εξέφρασαν βαθιά εκτίμηση τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους που τραγούδησαν μαζί σε μια υπαίθρια δικοινοτική συναυλία στις 20 Μαρτίου 2023 στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία στη μνήμη των θυμάτων στέλνοντας το μήνυμα «Μαζί στον πόνο, μαζί ενωμένοι για το μέλλον». 

Επιπλέον, το ανακοινωθέν σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι αντάλλαξαν ιδέες για το προτεινόμενο θέμα, «αναγνωρίζοντας τα υπάρχοντα δυνατά σημεία και ευκαιρίες, αλλά και αδυναμίες και απειλές».

«Επαναβεβαίωσαν ότι το σημερινό status quo και η απουσία διαπραγματεύσεων δεν είναι αποδεκτά και εξέφρασαν την προθυμία τους για καλλιέργεια θετικού κλίματος για ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών, τώρα που η διπλωματία του σεισμού μπορεί να δείξει ότι είναι η ώρα όχι μόνο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και να επιτύχουν και να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα κατά τρόπο που να είναι προς όφελος για όλους τους ενδιαφερόμενους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 με οικοδεσπότη το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις φλόγες λυόμενη οικία στη Λεμεσό, πρόλαβε να εξέλθει ο ένοικος-Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο
«Στην Ελλάδα εξασκήθηκαν τα ισραηλινά μαχητικά που βομβάρδισαν τους Χούθι»-Τι υποστηρίζουν στο Ισραήλ
Σε τρομερή πίεση ο Μπάιντεν για να αποσυρθεί-«Μας καταστρέφεις, δεν μπορείς να νικήσεις» του είπε η Πελόζι
Τρομάζει ο δράκος της Ομόνοιας-Πώς εντοπίζει τις γυναίκες θύματα, σε ποιες περιοχές έχει επιτεθεί
Για δύο χιλιοστά σώθηκε ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε στον Έβρο-Το πιθανότερο σενάριο για τα πυρά
Ιστορίες ανθρώπων και αρχειακό υλικό αποκαλύπτουν πτυχές των κατεχόμενων λιμανιών
Στην κοιλιά τραυματίστηκε ο συνοριοφύλακας στον Έβρο-Τι εξετάζουν οι Αρχές για τα πυρά από την τουρκική πλευρά
Έχασε 300 εκατ. δολάρια σε λίγες ώρες το αφεντικό της CrowdStrike που προκάλεσε το διεθνές black out
Οι σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες στη Γαλλία-Πέντε άνθρωποι στο νοσοκομείο
Τουλάχιστον 22 νεκροί από τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στη Βολιβία