Μη αποδεκτή η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο υποστηρίζουν Ε/κ και Τ/κ κόμματα

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο και η απουσία διαπραγματεύσεων δεν είναι αποδεκτά, τόνισαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους, τα κόμματα εξέφρασαν επίσης την προθυμία τους για καλλιέργεια θετικού κλίματος για ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών, «τώρα που η διπλωματία του σεισμού μπορεί να αποδείξει ότι είναι η ώρα όχι μόνο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και να επιτύχουν». 

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι εξέφρασαν απόψεις για το θέμα που πρότεινε το φιλοξενών κόμμα, ΔΗΠΑ με τίτλο «Δυνατά σημεία/αδυναμίες/ευκαιρίες και απειλές στο δρόμο για την επίτευξη μιας δίκαιης βιώσιμης και διαρκούς λύσης το Κυπριακό, μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Αρχικά τα κόμματα εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία καθώς και στο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και τήρησαν ενός λεπτού σιγή και προσευχήθηκαν για τις ψυχές των θυμάτων, αποτίοντας ιδιαίτερο φόρο τιμής στους Κύπριους συμπατριώτες που ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Σημείωσαν ακόμη ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από τις ανθρώπινες ζωές και την ευημερία τους και εξέφρασαν βαθιά εκτίμηση τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους που τραγούδησαν μαζί σε μια υπαίθρια δικοινοτική συναυλία στις 20 Μαρτίου 2023 στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία στη μνήμη των θυμάτων στέλνοντας το μήνυμα «Μαζί στον πόνο, μαζί ενωμένοι για το μέλλον». 

Επιπλέον, το ανακοινωθέν σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι αντάλλαξαν ιδέες για το προτεινόμενο θέμα, «αναγνωρίζοντας τα υπάρχοντα δυνατά σημεία και ευκαιρίες, αλλά και αδυναμίες και απειλές».

«Επαναβεβαίωσαν ότι το σημερινό status quo και η απουσία διαπραγματεύσεων δεν είναι αποδεκτά και εξέφρασαν την προθυμία τους για καλλιέργεια θετικού κλίματος για ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών, τώρα που η διπλωματία του σεισμού μπορεί να δείξει ότι είναι η ώρα όχι μόνο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και να επιτύχουν και να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα κατά τρόπο που να είναι προς όφελος για όλους τους ενδιαφερόμενους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 με οικοδεσπότη το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαψεύδει την προπαγάνδα του Τατάρ η Κυβέρνηση-Κανένα εμπόδιο εκσκαφών στην Αλόα
Θέματα ενέργειας και επενδύσεων στην ατζέντα των επαφών του Παπαναστασίου στο Λονδίνο
Προσανατολίζεται στη δημιουργία δεξαμενής σκέψης ο Αβέρωφ-Γεύμα με πρώην υπουργούς
Βλέπει ως επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας Υφυπουργείου Αθλητισμού ο Προέδρος
Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν μπορούμε να επενδύουμε στον αθλητισμό και να συνεχίσουμε με κόκκινους φακέλους και βία
Αναμένεται σύντομα η κάθοδος Ερντογάν στα κατεχόμενα
Ρυθμίζουν με νόμο τους συνεργάτες των αξιωματούχων-«Κουγκρί να μεν μας μείνουν αγγονίν»
Πρόεδρος: Η Κύπρος να αποτελέσει έναν διεθνή, υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προορισμό
Στην Κύπρο ο INTOSAI για το μπλόκο ερευνών Εισαγγελίας σε Ελεγκτή-Έλαβε εξηγήσεις, ετοιμάζει έκθεση
Σ. Στεφανου: Πολύ σημαντική η επένδυση σε έρευνα και καινοτομία