Στην ατζέντα της Ισπανικής Προεδρίας το Κυπριακό

Στην ατζέντα της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ θα βρίσκεται το Κυπριακό, δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο, Gabriel Ferrán Carrión, ο οποίος έγινε δεκτός την Τετάρτη από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τονίστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους, ειδικότερα στο διακοινοβουλευτικό επίπεδο, μέσω της αναβάθμισης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της αύξησης ανταλλαγών μεταξύ των κοινοβουλίων της Ισπανίας και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της για τη θέση αρχών της Ισπανίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τόνισε την ανάγκη όπως το Κυπριακό, που αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα, επανέλθει στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας της Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι η Κύπρος υφίσταται εδώ και σαράντα εννιά χρόνια, τις ίδιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία με αυτές που συντελούνται στην Ουκρανία από τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να επιδεικνύεται ανάλογη ευαισθησία της διεθνούς κοινότητας προς την Κύπρο.

Η Κύπρος, με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας, προασπίζοντας τη διεθνή νομιμότητα και η Βουλή των Αντιπροσώπων, από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, υιοθέτησε ομόφωνα καταδικαστικό ψήφισμα και, στη συνέχεια, ανέλαβε πρωτοβουλίες και δράσεις για τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Ferrán Carrión επαναβεβαίωσε τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του όσον αφορά στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας την Πρόεδρο της Βουλής ότι το ζήτημα αυτό θα βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ κατά το εξάμηνο της Ισπανικής Προεδρίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Ισπανός Πρέσβης, έχει επαναφέρει στη διεθνή πολιτική σκηνή ζητήματα όπως της παράνομης κατοχής και απόσχισης, που άπτονται παραβιάσεων αρχών, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη-«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα Ελλάδα και Κύπρος, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες»
Χριστοδουλίδης: Πανέτοιμη για διαπραγματεύσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά
Β. Πάλμας: Ο κυπριακός λαός δεν θα υπαναχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες
Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας
Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
Έστειλε επιστολή σε Βέμπερ και ηγέτες του ΕΛΚ για το Κυπριακό η Αννίτα-«Αποτύπωση του δράματος»
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια