Προσφυγή Ελεγκτικής σε INTOSAI για μη υποβολή στοιχείων από ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ

Στον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) θα προσφύγει η Ελεγκτική Υπηρεσία σχετικά με μη υποβολή από Υπουργείο Αμυνας και ΓΕΕΦ ζητηθέντων στοιχείων για τους κληρωτούς στρατιώτες / αξιωματικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ. 

«Δυστυχώς, η μεν προηγούμενη Κυβέρνηση μας παρεμπόδισε προσωρινά (για ένα περίπου χρόνο) στον έλεγχο των φακέλων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η δε παρούσα Κυβέρνηση, ακόμη χειρότερα, μας αρνείται μόνιμα τον έλεγχο της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (που ως αντικείμενο ελέγχου εμπίπτει στον σκληρό και αδιαμφισβήτητο πυρήνα των δραστηριοτήτων μας), σε ένα θέμα που παραπέμπει σε φαινόμενα διαφθοράς και ρουσφετιού. Για τούτο εκφράζουμε τη λύπη μας», σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, περί το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, η Υπηρεσία  έγινε δέκτης καταγγελίας «ότι γόνοι κρατικών αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ασκούν πολιτική επιρροή ή επώνυμων οικογενειών υπηρετούν κατά τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά υπό ευνοϊκές και προνομιακές συνθήκες στη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, και μάλιστα σε θέσεις που ενδεχομένως να μην απαιτούνται αλλά να έχουν επί τούτου δημιουργηθεί, κάτι που θα σήμαινε σπατάλη δημόσιων πόρων, αφού η μετάθεση των οπλιτών αυτών από μονάδες της Εθνικής Φρουράς οδηγεί στη δημιουργία αναγκών που καλύπτονται με δημόσια δαπάνη από Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ)».

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι θεωρώντας ότι ο έλεγχος θα ήταν ευχερές να γίνει με τη βοήθεια της ίδιας της διοίκησης του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, τους ενημέρωσε αρχικά προφορικώς και στη συνέχεια, στις 5, Οκτωβρίου, 2022, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ζήτησε κατάλογο με τους κληρωτούς στρατιώτες/αξιωματικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, με αναφορά για τον καθένα εάν, εξ όσων ήταν σε αυτούς γνωστό, έχουν οποιαδήποτε μορφή συγγένειας ή ιδιάζουσα σχέση με νυν ή πρώην κρατικούς αξιωματούχους ή υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Αναφέρει ότι παρά τις αρχικές προφορικές διαβεβαιώσεις ότι τα στοιχεία θα δίνονταν, στις 9 Ιανουαρίου, 2023 τους ενημέρωσαν από το Υπουργείο Άμυνας ότι τελικά τα στοιχεία δεν θα τους δίνονταν και ότι θα πρέπει να έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέγουν οι ίδιοι τους οπλίτες που θα τους πλαισιώνουν.

Η Υπηρεσία, όπως προσθέτει, κατήγγειλε την άρνηση στον Γενικό Εισαγγελέα και διαβιβασε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.  Όπως αναφέρει, ο Γενικός Εισαγγελέας με σχετική επιστολή του  ενημέρωσε ότι ο ίδιος δεν διαπιστώνει επαρκή θεμελίωση του αιτήματος της Υπηρεσίας για πρόσβαση στα ζητούμενα στοιχεία.

Με την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας, η Υπηρεσία αναφέρει ότι ήλπιζε πως το θέμα θα τύγχανε διαφορετικής αντιμετώπισης στη βάση προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, σημειώνει η ΕΥ, «ο νέος Υπουργός Άμυνας, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισε να αρνηθεί και αυτός την πρόσβασή μας στα σχετικά στοιχεία. Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό αφού, με βάση τα στοιχεία της καταγγελίας, από τον έλεγχο επηρεάζεται κρατικός αξιωματούχος και εν ενεργεία Υπουργός».

«Είναι επίσης σημαντικό ότι, εφόσον πρόθεσή μας ήταν να επεκτείνουμε τον έλεγχο μέχρι το 2020, αντικείμενο ελέγχου θα ήταν και η περίοδος που Υπουργός Άμυνας ήταν ο νυν Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα», προσθέτει.

Υπενθυμίζοντας τα Πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), τα οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζουν με λεπτομέρεια την έννοια του δημόσιου ελέγχου, αναφέρει ότι το θέμα της ανεξαρτησίας είναι τόσο σημαντικό ώστε ο INTOSAI έχει εγκαθιδρύσει τον μηχανισμό SIRAM (SAI Independence Rapid Advocacy Mechanism) για την ταχεία παρέμβαση σε χώρες στις οποίες απειλείται η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αναφέρει ότι «αυτό το μηχανισμό είχε χρησιμοποιήσει και η Υπηρεσία μας το 2020 και μέσω αυτού ο INTOSAI είχε εκδώσει στις 24.2.2021 τη γνωστή ανακοίνωσή του, με την οποία δικαιώθηκε πλήρως η Υπηρεσία μας».

Τον ίδιο μηχανισμό, αναφέρει, «σκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε άμεσα με σχετική ενημέρωση που θα διαβιβάσουμε. Είναι μάλιστα σημαντικό ότι, για περαιτέρω ενίσχυση του μηχανισμού αυτού, ο INTOSAI έχει προγραμματίσει για τις 24-28 Απριλίου 2023 συνάντηση τεχνοκρατών του με τους Γενικούς Ελεγκτές κάποιων χωρών που κρίθηκε ότι μπορεί να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση του θεσμού, μεταξύ των οποίων και του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, και δεδομένου ότι η πλήρης εφαρμογή των προτύπων του INTOSAI είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, για το θέμα αυτό η Υπηρεσία θα ενημερώσει τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα έχει συναντήσεις στην Κύπρο για το θέμα του κράτους δικαίου (rule of law), όσο και την Επιτροπή Επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί την αυτόνομη, ανεξάρτητη και μη πολιτική συνέλευση των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων των 27 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μάλιστα η Κύπρος θα προεδρεύει κατά το 2024.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου