Κάλεσε Πογιατζή ο Πρόεδρος-Τίθεται θέμα ελέγχου αποφάσεων για υποθέσεις που έκλεισαν;

Τον λόφο του Προεδρικού ανεβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, τον οποίο κάλεσε σε συνάντηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ώστε να τεθούν επί τάπητος διάφορα θέματα.

Αυτή την περίοδο τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ενώπιον της οποίας φθάνουν συνεχώς νέες καταγγελίες, οι οποίες ξεπέρασαν τις 50, αφού στη σκιά των σκανδάλων και της έλλειψης εμπιστοσύνης σε θεσμούς, πολίτες και αξιωματούχοι καταφεύγουν στην Αρχή, καταγγέλλοντας υποθέσεις, με την κοινή γνώμη να ευελπιστεί πως θα υπάρξει φως στο τούνελ, αφού αποτελεί κοινή παραδοχή πως τα φαινόμενα διαφθοράς βρίσκονται στα φόρτε τους, ωστόσο οι τιμωρίες είναι από ελάχιστες μέχρι μηδαμινές.

Είναι και για αυτό το λόγο, που οι πολίτες έχουν βάλει το πήχη ψηλά και αναμένουν αποτελέσματα. Ωστόσο ενέργειες αναμένουν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, τόσο προεκλογικά όσο και κατά την τελετή διαβεβαιώσης των υπουργών, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της νέας Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφθοράς, αφού έστειλε το μήνυμα πως κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου και δεν θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα ευνοιοκρατίας και κατάχρησης εξουσίας, ενώ μίλησε για ανάκτηση του κύρους των θεσμών του κράτους. Θεσμοί, που εδώ και αρκετό καιρό πλήττονται ανεπανόρθωτα, για μια σειρά από λόγους, με την κοινή γνώμη να βλέπει συγκάλυψη πολύκροτων υποθέσεων και χειρισμούς α λα καρτ, αναλόγως των εμπλεκομένων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θεωρείται σχεδόν δεδομένο, πως ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς θα θέσει ενώπιον του Προέδρου το «ξεδόντιασμα» της Αρχής, από την οποία αφαιρέθηκαν οι ανακριτικές εξουσίες, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό διότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οποιαδήποτε έρευνα θα καταλήγει και πάλι στα χέρια του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, στους οποίους θα είναι και ο τελευταίος λόγος, όποια και αν είναι η εισήγηση της Αρχής. Από την άλλη, αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι πως υπάρχουν ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς υποθέσεις που εμπλέκουν την ηγεσία της Εισαγγελίας, στην οποία θα καταλήγουν τα αποτελέσματα των ερευνών. Συνεπώς, το ερώτημα είναι, θα αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον μιας υπόθεσης, για την οποία διερευνήθηκαν;

Αυτά και κάποια άλλα ζητήματα που προκύπτουν και τα οποία εντοπίστηκαν από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, αναμένεται να τεθούν υπό τον τύπο προβληματισμού ενώπιον του Προέδρου, αφού αίτημα της Αρχής είναι να επαναξιολογηθεί ο Νόμος που διέπει τη λειτουργία της, έτσι ώστε να αποκτήσει εξουσίες και δικαιώματα που θα της επιτρέπει να λειτουργεί πολύ πιο πρακτικά και ενδυναμωμένη στις έρευνες που διεξάγει.

Αυτή τη στιγμή, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, θα έλεγε κανείς πως αποτελεί και η μόνη διέξοδο για την Κυβέρνηση, που επιζητά την ανάκτηση του κύρους θεσμών, οι οποίοι υποστεί ρωγμές, που για να επουλωθούν χρειάζονται πράξεις, όπως αυτές αρμόζουν σε ένα κράτος δικαίου, με ίσους νόμους για όλους.

Το κλείσιμο πολύκροτων υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις στην κοινή γνώμη, αφήνοντας πορίσματα που έδειχναν ποινικές ευθύνες στα συρτάρια, έφεραν λαϊκή κατακραυγή και έπληξαν την αξιοπιστία κορυφαίων θεσμών, που αποτελούν γρανάζι στην αλυσίδα της απονομής Δικαιοσύνης.

Είναι για αυτό το λόγο, που με βάση τα δεδομένα, η μόνη διέξοδος για αποκατάσταση του κύρους των θεσμών, ενδεχομένως να είναι η ανάθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς του επανελέγχου πολύκροτων υποθέσεων και πορισμάτων που αρχειοθετήθηκαν, ώστε να δοθούν απαντήσεις και να εξεταστούν χειρισμοί που αμφισβητούνται. Σε περίπτωση που η Αρχή δεν διαφωνεί με τους χειρισμούς που έγιναν και τις αποφάσεις που λήφθηκαν, τότε οι οποιεσδήποτε σκιές καθαρίζουν, σε διαφορετική περίπτωση η μπάλα θα βρίσκεται στα χέρια της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται, πως ενώπιον της Αρχής βρίσκονται και οι έρευνες για τα διαβατήρια, συνεπώς, δεδομένου πως στην ουσία γίνεται επανέλεγχος των χειρισμών για αυτή την υπόθεση, εύλογα θα μπορούσε να πει κάποιος πως με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να ελεγχθούν και οι υπόλοιπες υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη και ήταν η αφορμή να προκαλέσουν ρωγμές.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας