Αντέδρασε με προκατάληψη η Ουκρανή γιατί οι Ρώσοι σκότωσαν τον αδελφό της στο πόλεμο

Με άμεση ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, ήταν η τιμωρία στην 55χρονη Ουκρανή που στράφηκε κατά Ρώσων, στη σκιά του πολέμου κατά τον οποίο έχασε τον αδελφό της, αφού το Δικαστήριο έκρινε που ενήργησε με προκατάληψη και μένος λόγω της εθνικότητας των παραπονούμενων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να της επιβληθεί αυστηρή ποινή, λαμβάνοντας όμως υπόψη όλους τους μετριαστικούς παράγοντες.

«Ο πόλεμος φέρνει οδύνη. Ο λαός μας το ξέρει από πρώτο χέρι. Ο οποίος πόλεμος όμως δεν νομιμοποιεί κανέναν να στρέφεται εναντίον άλλου και να διαπράττει αδικήματα με κίνητρο την εθνική ή εθνοτική καταγωγή. Όπως η ουκρανή κατηγορούμενη, η οποία κρατώντας μαχαίρι, σε κατάσταση μέθης, επιτέθηκε σε πρόσωπα που μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν τη ρωσική σημαία. Αφού κατηγορήθηκε απάντησε ότι στην Κύπρο προστατεύουμε τους Ρώσους, ενώ κατά την επίθεση της όπως και στην κατάθεση της έλεγε ότι σκότωσαν τον αδελφό της, προφανώς στις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Τα πιο πάνω ανέφερε στην απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας που καταδίκασε την 55χρονη, η οποία μετά την αθώωση της σε τρεις κατηγορίες που αφορούν υποκίνηση βίας και μίσους στο εκ πρώτης όψεως στάδιο, παραδέχθηκε τις υπόλοιπες και κλήθηκε σε απολογία. Πρόκειται για αδικήματα που αφορούν την κοινή επίθεση σε δύο πρόσωπα, μεταφορά μαχαιριού εκτός οικίας, μέθη, ανησυχία, συμπεριφορά διασαλεύουσα την ειρήνη και οπλοφορία προς διέγερση τρόμου. Σε κάποιες από τις κατηγορίες, λειτούργησε ως επιβαρυντικός παράγοντας το κίνητρο προκατάληψης εναντίον ομάδας ατόμων λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφονται στην απόφαση, στις 22 Αυγούστου 2022, περίπου 15 γυναίκες, 3 παιδιά και 2 άνδρες, μαζεύτηκαν για τους σκοπούς της πραγματοποίησης εκδήλωσης για τη γιορτή της σημαίας της Ρωσίας. Σε κάποια στιγμή, εμφανίστηκε η κατηγορούμενη, η οποία κατευθύνθηκε απειλητικά προς τους συμμετέχοντες και κρατούσε ένα μεγάλο μαχαίρι. Στη συνέχεια, προσέγγισε την μια γυναίκα και της φώναξε «θα πεθάνεις», την άρπαξε από τα μαλλιά και έκανε κίνηση με το δεξί χέρι, προσπαθώντας να της καρφώσει το μαχαίρι. Τότε, άλλο πρόσωπο που βρισκόταν στην εκδήλωση, που είχε δει την κατηγορούμενη και την ακολούθησε, την τράβηξε προς τα πίσω με τα χέρια του, για να την αποτρέψει. Η κατηγορούμενη ακολούθως πρόταξε το μαχαίρι, με τον άντρα να κάνει βήματα προς τα πίσω για να αποτρέψει εναντίον του πλήγμα με το μαχαίρι, ενώ μέλη της Αστυνομίας κατάφεραν να την αφοπλίσουν.

Στα πλαίσια της δίκης κατατέθηκε βίντεο στο οποίο φαίνεται η κατηγορούμενη μετά την επίθεση, σε έξαλλη κατάσταση να κρατά προτεταμένο το μαχαίρι προς τους παριστάμενους στην εκδήλωση. Στον αστυνομικό που συνέλαβε την κατηγορούμενη, όταν της επέστησε την προσοχή της στο Νόμο, η 55χρονη είπε ότι στην Κύπρο προστατεύουμε τη Ρωσία και ότι σκότωσαν τον αδελφό της.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, έγινε αναφορά στις ψυχολογικές συνέπειες των προσώπων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συνέπειες που είχαν τα ανήλικα παιδιά.

Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Γιώργος Μούσκος, στην αγόρευση του για μετριασμό της ποινής της πελάτισσας του, ανέλυσε τις προσωπικές της περιστάσεις. Ανέφερε ότι είναι Ουκρανή υπήκοος 55 ετών και διαμένει μόνιμα στην Κύπρο από το 2003. Όπως είπε, έχασε το σύζυγο της, ενώ δύο μήνες πριν τον επίδικο χρόνο, ο αδελφός της έχασε τη ζωή του κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια της είναι ακόμη εγκλωβισμένη στην Ουκρανία, εξού και η 55χρονη βιώνει περίοδο πένθους.

Με βάση τα όσα ακούστηκαν από τις δύο πλευρές, ήταν η κατάληξη του Δικαστηρίου πως από την επίθεση με μαχαίρι κινδύνευσαν άμεσα άτομα, τα οποία διασώθηκαν από σοβαρή ζημιά λόγω της άμεσης επέμβασης τρίτων.

«Το αδίκημα της επίθεσης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 1708 ευρώ ή και τις δύο ποινές. Το αδίκημα αυτό θεωρείται σοβαρό επειδή ενέχει πράξεις που δημιουργούν αίσθημα φόβου και ανασφάλειας στο κοινό. Στρέφεται ενάντια στην προσωπικότητα, καταρρακώνει την αξιοπρέπεια του ατόμου και πλήττει το θεμελιώδες δικαίωμα της σωματικής ακεραιότητας. Η χρήση βίας σε δημόσιο χώρο, στην παρουσία και άλλων προσώπων, αποτελεί απαράδεκτη κοινωνική συμπεριφορά».

Όπως αναφέρει το Δικαστήριο, η κατηγορούμενη παραδέχθηκε την ύπαρξη κινήτρου προκατάληψης, λέγοντας πως, «η απαίτηση για επαυξημένες ποινές σε σχέση με αδικήματα εναντίον ομάδων προσώπων λόγω της φυλής, του χρώματος, της εθνικής καταγωγής, των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, των γενεαλογικών καταβολών, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, είναι απαίτηση και του ΕΔΔΑ».

Το Δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψη την παραδοχή της κατηγορούμενης και τους άλλους μετριαστικούς παράγοντες, της επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

«Ως επιβαρυντικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψη, η επίθεση της κατηγορούμενης με την χρήση μαχαιριού, σε δημόσιο χώρο και στην παρουσία παιδιών. Παιδιών τα οποία στιγματίστηκαν από το μένος και τη σφοδρότητα της επίθεσης, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας. Η σφοδρότητα της επίθεσης και το ότι συνοδευόταν από μεγάλο μαχαίρι, δεικνύει και την επικινδυνότητα της, αν δεν προλάβαιναν τα χειρότερα οι ψυχραιμότεροι. Ακόμα δεν προκύπτει η ύπαρξη του μετριαστικού παράγοντα της συμφιλίωσης με τα θύματα».

Το Δικαστήριο απέρριψε την επιβολή ποινής με αναστολής, αναφέροντας πως το κίνητρο της κατηγορούμενης, όχι μόνο δεν μπορεί να ευνοήσει και να λειτουργήσει υπέρ της αναστολής ποινής, αλλά καθίσταται νομοθετικά ως επιβαρυντικός παράγοντας. «Ακόμα και η συναισθηματική φόρτιση της κατηγορούμενης λόγω του χαμού του αδελφού της, δεν τη νομιμοποιεί να θεωρεί ως αντικείμενο επίθεσης κάθε άτομο συγκεκριμένης εθνικότητας».

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος