Πιέζει η Τουρκία με τις μεταναστευτικές ροές-Βλέπει ΥΠΕΞ ο Ιωάννου για το σχέδιο δράσης
Πέτρος Πετρή 06:00 - 29 Μαρτίου 2023
Τα χαρτιά του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Κύπρο, άνοιξε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενώπιον της Adhoc Επιτροπής για το δημογραφικό, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, ώστε να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για το τελικό σχέδιο δράσης που θα κοινοποιηθεί και στην Ε.Ε. για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Είναι αποδεδειγμένο παραδέχθηκε άλλωστε ο κ. Ιωάννου, ότι η Κύπρος δέχεται δυσανάλογη πίεση πλέον σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, αφού πέρσι οι μεταναστευτικές ροές ανήλθαν σε 21.500, κάτι που αντιστοιχεί στο 6% του πληθυσμού της χώρας, εν αντιθέσει με περίπου 1% που ισχύει στις άλλες χώρες. «Είναι τεκμηριωμένο, ότι δεχόμαστε ασφυκτική πίεση από τις ροές, όπως πίεση υπάρχει και στο σύστημα φιλοξενίας, στο σύστημα ασύλου, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Οι λόγοι είναι γνωστοί για την κατάσταση που επικρατεί, αφού γίνεται και εργαλειοποίηση μέσω Τουρκίας, ενώ δεν μπορεί να παραγνωρίζεται και η πρόσφατη έκθεση του State Department, που αναφέρει ότι η πλειοψηφία των μεταναστευτικών ροών, είναι εικονικοί φοιτητές».
Οι τρεις πυλώνες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού για το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι πρώτα η μείωση των μεταναστευτικών ροών, δεύτερο η διαχείριση των μεταναστών και τρίτο οι επιστροφές. Όσον αφορά, τους τρόπους μείωσης των ροών, ο κ. Ιωάννου, θεωρεί ότι η πιο σημαντική ενέργεια που θα επιλύσει ουσιαστικά το πρόβλημα, είναι η βοήθεια που θα πρέπει να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ζήτημα αυτό. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και συνεννόηση με την Τουρκία και εφόσον η ίδια η Τουρκία, επιμένει να μας στέλνει παράτυπους μετανάστες, αφού το 95% γίνεται δια μέσου της πράσινης γραμμής, φαίνεται ότι είναι τεράστιο αυτό το πρόβλημα. Εάν δεν πειστεί με διάφορους τρόπους η Τουρκία να σταματήσει, θεωρώ ότι και να κάνουμε με τις επιστροφές των μεταναστών, είναι θέμα αριθμών. Εφόσον, συνεχίσουν να έρχονται σε μεγάλα νούμερα, όσες επιστροφές και να προσπαθούμε να κάνουμε στη συνέχεια, το πρόβλημα σίγουρα δεν επιλύνεται».
Σε συγκεκριμένο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, στο πρότυπο σχεδίων που έχουν καταρτιστεί για άλλες μεταναστευτικές οδούς, φαίνεται να επενδύει την ίδια ώρα το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αποδοτική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. «Παρόμοια σχέδια δράσης που έγιναν για άλλες μεταναστευτικές οδούς, είχαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Υπήρχε μια δυστοκία στο να αποφασίσει η Ε.Ε. να κάνει ένα σχέδιο δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τελικά επιτεύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και καταγράφηκε ότι πρέπει να γίνει ένα σχέδιο δράσης και για τη Λευκωσία».
Ο κ. Ιωάννου, εστιάζει την προσοχή του στο περιεχόμενο του σχεδίου δράσης και αυτό που πρέπει να δούμε, ανέφερε, «είναι χρονικά, πότε είναι εφικτό να γίνει. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα ένα τέτοιου είδους σχέδιο για να υπάρξουν αποτελέσματα. Πρόκειται να πραγματοποιήσω συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, για να καθορίσουμε επίσης και τις τελικές εισηγήσεις της Λευκωσίας στην Ε.Ε.. Απώτερος στόχος είναι να ληφθούν στις επόμενες μέρες οι αποφάσεις μας, να κοινοποιηθούν στα υπόλοιπα κράτη μέλη και πρέπει να πιέζουμε επίσης και χρονικά για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο».
Όσον αφορά τις επιστροφές, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως πέρσι ανήλθαν σε 7.500, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος ανήλθαν σε 1.900, ενώ σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά, ήρθαν συνολικά 858 ασυνόδευτα σε ένα δεκάμηνο πέρσι στην Κύπρο.
Παράλληλα, όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Ιωάννου είπε ότι είναι γνωστό ότι τον τελευταίο χρόνο, δέχθηκε τεράστια πίεση το σύστημα φιλοξενίας. «Πλέον είναι σε μια καλύτερη κατάσταση όμως, γιατί το κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα πρόκειται να αναβαθμιστεί με δαπάνη €25 εκατομμύρια μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ θα προκηρυχθεί το έργο με το προαναχωρησιακό κέντρο στη Μενόγια δυναμικότητας 800 θέσεων, η ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστεί δύο χρόνια».
Ταυτόχρονα, ο κ. Ιωάννου είπε πως η Κύπρος έχει κατακλειστεί από αιτήσεις και άρα αυτή την στιγμή πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων. Μάλιστα, όπως είπε προσλήφθηκαν άτομα με αποτέλεσμα μέχρι τον Μάιο να εξεταστεί ο αριθμός των εξεταστών με στόχο να πάμε στην εξέταση 2000 αιτήσεων μηνιαίως από τις 1.200, ενώ τροχοδρομείται διαδικασία για πρόσληψη άλλων 25 ατόμων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πάντως, υπάρχουν 30.000 αιτήσεις που εκκρεμούν.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι «ακόμη και 200-300 αναγκαστικές απελάσεις να γίνονται στο μέλλον, θα πηγαίνει το μήνυμα στις χώρες και στους διακινητές, ότι η Κύπρος στέλνει κόσμο πίσω και θα είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτούς για να μην επιλέγουν τη χώρα μας, ως τελικό προορισμό».