Στα σκαριά ειδικό σχέδιο για πολύτεκνους και πρόσφυγες-Ζητούν στήριξη και κίνητρα

Η ανάγκη δημιουργίας ειδικού σχεδίου για πολύτεκνες οικογένειες, με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που να αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σχέδια εξοικονόμησης και σχέδια για τις μεταφορές, όπως επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι κάτι που απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη και γι’ αυτό τον λόγο συνήλθαν από κοινού στη βουλή, οι Επιτροπές Ενέργειας και Προσφύγων.

Οι κύριες ομάδες πληθυσμού που επιχειρείτε να τύχουν ειδικής ανάγκης διαχείρισης, είναι τόσο οι πολύτεκνοι, όσο και ο προσφυγικός κόσμος. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, όσον αφορά τον προσφυγικό κόσμο, «θεωρούμε ότι είναι αναγκαιότητα να ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο το οποίο θα αμβλύνει το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής πρόσφυγας, στο πλαίσιο διαχείρισης της ενεργειακής φτώχειας. Μια ειδική ομάδα του πληθυσμού που διαμένουν σε εγκαταστάσεις ή σε σπίτια που έχουν κτιστεί μετά το 74’ και η κατάστασή τους είναι τέτοια, που χρίζει αυξημένης κατανάλωσης και ως εκ τούτου θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο αμβλύνουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα».

Εξίσου σημαντική την ίδια ώρα, είναι η ανάγκη δημιουργίας σχεδίου και για τις πολύτεκνες οικογένειες, που όπως εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννης, «στο πλαίσιο εφαρμογής φωτοβολταϊκών, όπως και στην εξοικονόμηση, θα πρέπει να τύχουν και αυτοί ειδικής διαχείρισης και μάλιστα ακόμα και στην περίπτωση της ηλεκτροκίνησης».

Και για τις τρεις πτυχές, οι δυο κατηγορίες του πληθυσμού, χρειάζονται να αντιμετωπιστούν ως ξεχωριστές κατηγορίες, αφού οι ανάγκες τους είναι τεράστιες, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονται αρκετοί από αυτούς, στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ζητούν διεύρυνση και βελτίωση των κριτηρίων οι πολύτεκνοι

Τα έξοδα για την απόκτηση των πιο πάνω αγαθών, ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, φαίνεται να έχουν καταστεί δυσβάστακτα για την πολύτεκνη οικογένεια και γι’ αυτό επιβάλλεται η πραγματική στήριξη και η παροχή ουσιαστικών κινήτρων προς τις πολύτεκνες οικογένειες.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι πολύτεκνοι, ζητούν να γίνει διεύρυνση και βελτίωση των κριτηρίων, σε υφιστάμενα σχέδια, ώστε όλες ανεξαρτήτως οι πολύτεκνες οικογένειες, να έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης των σχετικών σχεδίων επιδότησης που εξαγγέλλονται. Επιπρόσθετα, ζητούν όπως εισαχθούν πρόσθετα σχέδια, που να βοηθούν και να στηρίζουν την πολύτεκνη οικογένεια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία την πλήττει καίρια. «Να καταργηθούν επίσης, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και να θεωρούνται ως εξαρτώμενα και τα παιδιά πολυτέκνων που είναι φοιτητές».

Πιο συγκεκριμένα επίσης, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πολύτεκνη οικογένεια για την ικανοποίηση των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο και για την απόκτησή του, επωμίζεται υψηλό κόστος, το οποίο πλήττει την ποιότητα ζωής της. «Επιβάλλεται λοιπόν, η ουσιαστική μείωση της εν λόγω δαπάνης, μέσω της παροχής της δυνατότητας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, απ’ όλους τους πολυτέκνους».

Όσον αφορά για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πολύτεκνη οικογένεια τη μετακίνησή της, είναι ιδιαίτερα οξύ, καθημερινό και σοβαρό. «Οι πολύτεκνοι χρειάζονται αυτοκίνητο με το οποίο θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης της οικογένειας τους εύκολα και ασφαλισμένα, γι’ αυτό και επιβάλλεται η παροχή ισχυρών κινήτρων για απόκτηση του κατάλληλου αυτοκινήτου».

Για τα σχέδια εξοικονόμησης ακόμη, τα έξοδα της πολύτεκνης οικογένειας είναι πολλαπλάσια και σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες μη πολύτεκνες οικογένειες, ένεκα ακριβώς του μεγάλου μεγέθους της οικογένειας της. «Τα έξοδα των πολυτέκνων, δεν σταματούν όταν τα παιδιά μας ενηλικιωθούν, τουτέστιν όταν γίνουν 18 χρονών και δεν θεωρούνται πλέον εξαρτώμενα μέλη. Γι’ αυτό θα πρέπει στα όποια σχέδια εξοικονόμησης να εφαρμόζονται και να υπάρχουν ουσιαστικές πρόνοιες, αλλά και να προβλέπονται αυξημένα ποσά χορηγίας για στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών».

Βλέπει διόγκωση της ενεργειακής φτώχειας το ΕΤΕΚ

Το ΕΤΕΚ από την πλευρά του, θεωρεί πως η ενεργειακή φτώχεια είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο, το οποίο αναμένεται να διογκωθεί τα επόμενα χρόνια.

Πριν τη δημιουργία ειδικών σχεδίων, ανέφερε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, «θεωρούμε πως θα πρέπει να γίνει μια ταχεία ποιοτική αξιολόγηση των δύο Σχεδίων Εξοικονομώ Αναβαθμίζω για κατοικίες. Η δική μας εκτίμηση, είναι πως παρόλο που υπήρχαν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτες ομάδες, κατά τη συντριπτική πλειοψηφία του το σχέδιο αξιοποιήθηκε από τη μεσαία τάξη».

Εισήγηση του ΕΤΕΚ, είναι να εξεταστεί και το ενδεχόμενο για ένα νέο ειδικό στοχευμένο σχέδιο το οποίο να αφορά νοικοκυριά με αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα ή και υποστηρικτικές υπηρεσίες, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. «Κατά κανόνα, τα νοικοκυριά αυτά, δεν έχουν τη διαχειριστική ικανότητα να επωφεληθούν από οποιοδήποτε σχέδιο όπως είναι η δομή του σήμερα».

Καταληκτικά, το ΕΤΕΚ, θεωρεί ότι ανεξαρτήτως της πορείας για ένα ειδικό σχέδιο για πολύτεκνους ή και προσφυγικούς συνοικισμούς, υπάρχει και άμεση ανάγκη για ένα στοχευμένο και ειδικό σχέδιο για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο