Στον αέρα τα μαθήματα του Ανοικτού Πανεπιστήμιο λόγω της επίθεσης από χάκερ

Τρεις χιλιάδες φοιτητές επηρεάζονται από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταβάλλουν προσπάθειες επαναφοράς των ηλεκτρονικών σελίδων, αφού τα μαθήματα του Πανεπιστημίου προσφέρονται μόνο εξ αποστάσεως. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ο τρίτος δημόσιος οργανισμός που πέφτει θύμα χάκερ το τελευταίο διάστημα, ακολουθώντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, που επανήλθε σε πλήρη λειτουργία μόλις πρόσφατα.

Οι ειδικοί που εξετάζουν την κυβερνοεπίθεση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν γνωρίζουν πότε θα επανέλθει η λειτουργία του και υπολογίζεται πως θα χρειαστεί από μία μέχρι και τρεις βδομάδες, με την διεξαγωγή των μαθημάτων να παραμένει στον αέρα. Την ίδια ώρα, μιλώντας στον REPORTER, ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου, Πέτρος Πασιαρδής, κάνει λόγο για «μεγάλο πλήγμα και μαχαιριά για το Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου».

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Πασιαρδή, παραμένουν εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο και όλες οι σελίδες ηλεκτρονικής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, ώστε οι ειδικοί να προχωρήσουν σε διερεύνηση χωρίς να υπάρξει περαιτέρω εξωτερική πρόσβαση στα δεδομένα. «Θέλουμε να δούμε το μέγεθος του προβλήματος και αυτό θα πάρει χρόνο. Όπως έχω ενημερωθεί από τους ειδικούς της Πληροφορικής του Πανεπιστημίου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα επανέλθει η λειτουργία του. Μπορεί να χρειαστούν από μια βδομάδα μέχρι και τρεις βδομάδες. Για αυτό το λόγο ψάχνουμε τρόπους ώστε να συνεχιστεί, μέσα από άλλες πλατφόρμες η διαδικασία τηλεκπαίδευσης».

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μετά και από την πρόσφατη επίθεση από χάκερ που δέχθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είχε λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας, ωστόσο διαφάνηκε πως δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν αυτό το σοβαρό περιστατικό.

Εύκολος στόχος το Ανοικτό Πανεπιστήμιο-«Τίποτα δεν είναι ασφαλές»

Είναι στη βάση αυτών των συνθηκών και των γνώσεών του, που στηρίζει τη θέση πως τίποτα δεν είναι ασφαλές και πως όσα μέτρα ασφαλείας λάβει μια υπηρεσία, υπάρχει πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, Επίτροπος Επικοινωνιών που ασχολείται με την Ρύθμιση των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).

Από την πρώτη στιγμή, η Υπηρεσία έχει εμπλακεί στη διερεύνηση της περίπτωσης κυβερνοεπίθεσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου, χωρίς ωστόσο να έχει διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς, ούτε πότε θα μπορεί να επαναρχίσει η λειτουργία του.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ίσως θεωρήθηκε εύκολος στόχος για τους χάκερ λόγω της ιδιομορφίας του να προσφέρει υπηρεσίες μόνο μέσω διαδικτύου. Όπως εξήγησε ο κος Μιχαηλίδης, «όταν ένας χάκερ επιτίθεται σε ένα Ανοικτό Πανεπιστήμιο, του οποίου η λειτουργία βασίζεται 100% στο διαδίκτυο, γνωρίζει πως έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκομίσει κέρδη για να επαναφερθούν οι υπηρεσίες, σε σύγκριση με κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο, που κάποιες διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν γραπτώς και δια ζώσης».

Σχολιάζοντας το γεγονός πως, το τελευταίο διάστημα οι χάκερ επιτίθενται σε ιστοσελίδες δημόσιων υπηρεσιών, ο κος Μιχαηλίδης τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να πούμε πως αυτό γίνεται στοχευμένα ή εάν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, ωστόσο καλεί σε επαγρύπνηση τους πολίτες.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι ασφαλές. Δηλαδή, ό,τι και να κάνεις, πάντα υπάρχει πιθανότητα να υποστείς επίθεση και να είναι επιτυχημένη. Η διαφορά είναι ότι, εάν ένας χάκερ δοκιμάζει σε διάφορες περιπτώσεις να έχει πρόσβαση, εκεί που θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη δυσκολία, ενδεχομένως να το αφήσει, εκτός εάν ο στόχος του είναι συγκεκριμένος. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μέτρα».

Οι πολίτες, αλλά και οι εταιρείες ή υπηρεσίες, θα πρέπει να γνωρίζουν, όπως είπε ο κος Μιχαηλίδης, πως το κόστος της ζημιάς σε μια πιθανή κυβερνοεπίθεση είναι πολύ μεγαλύτερο από το να πληρώσει κάποιος για μέτρα ασφάλειας που αποτρέπουν τέτοιες επιθέσεις. «Ακόμη και να πληρώσεις έναν χάκερ, δεν υπάρχει η εγγύηση ότι θα γίνει επαναφορά των υπηρεσιών σου ή ότι δεν θα σου ζητήσει περισσότερα χρήματα. Άρα, θα πρέπει να προσέχουμε με λήψη μέτρων για να μην γίνει, όχι το τι θα γίνει εάν πέσουμε θύματα».

Ο κος Μιχαηλίδης τόνισε πως θα πρέπει πλέον να κτιστεί η κουλτούρα της ασφάλειας. «Θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και πιο προσεκτικοί σε ποιες σελίδες πατάμε, γιατί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρησή μας».

Δειτε Επισης

Με νέα μέθοδο θα ανιχνεύουν το κυπριακό γάλα στο χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Στο 95% η επιτυχία της
Από τους πιο υγιείς πληθυσμούς της ΕΕ οι Κύπριοι-Πρόκληση το κάπνισμα και η παιδική παχυσαρκία
Ενίσχυση για αντιμετώπιση προβλημάτων αρδευτικών τμημάτων ενέκρινε το Υπουργικό
Έγκριση από Υπουργικό χορηγίας για δύο σχολικά μουσεία εντός ιστορικών σχολείων
Η Τζόζη Χριστοδούλου αρμόδια παρακολούθησης των διατάξεων για καταπολέμηση του σεξισμού
Ικανοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για αναθεώρηση κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της μέριμνας
Διεύρυνση πρόσβασης φοιτητών και προσέλκυση επαγγελματιών από εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό
«Καμία αποκοπή, το μέλλον μας δεν διαπραγματεύεται»-Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την χορηγία (pics)
Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί υποστελέχωσης της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο ο ΟΚΥπΥ
Στα σκαριά νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα-Επισκέφτηκε το Μακάρειο ο Δαμιανός