Επίσημα στο τραπέζι η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων-Το μεγάλο στοίχημα για ΥΠΑΝ

Ανοίγει και επίσημα, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η πολυαναμενόμενη συζήτηση, για την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, με το Υπουργείο Παιδείας, τους βουλευτές και τους φορείς να προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου, με γνώμονα το τι μέλλει γενέσθαι για το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών. Και όλα αυτά στη σκιά των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν έχει πετύχει τους στόχους του και πρέπει να υπάρξει αλλαγή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, οκτώ ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης είχε τονίσει πως το «οι εξετάσεις τετραμήνων δεν έχουν πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. Πρέπει να προχωρήσουμε με την αλλαγή των τετραμήνων. Ναι στην κατάργηση, αλλά πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι σε μία σχολική χρονιά, δεν πρέπει να υπάρχει διαφορετική εξέταση στο πρώτο τετράμηνο και διαφορετική στο δεύτερο τετράμηνο. Άρα, με νομοθετική ρύθμιση, από το Σεπτέμβριο, πρέπει να καταργηθούν».

Έτσι, η σημερινή συνεδρία είναι η πρώτη, μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Κυβέρνηση, που το φλέγον αυτό ζήτημα, τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου και το Υπουργείο Παιδείας θα ανοίξει τα χαρτιά του, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι φορείς ποιο είναι το πλάνο της Κυβέρνησης και που προσανατολίζεται. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο καλείται να ενημερώσει την Επιτροπή Παιδείας για τις τροποποιήσεις που προωθούνται, ώστε να μειωθεί η βαρύτητα του εξεταστικού δοκιμίου, στις επικείμενες εξετάσεις του β’ τετραμήνου.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη συνεδρία κρίνεται κρίσιμη, δεδομένου ότι θα ξεκαθαριστούν οι προθέσεις όλων, όσον αφορά στο υφιστάμενο σύστημα, αλλά και που προσανατολίζονται για το μέλλον, αφού είναι κοινή διατύπωση πως αυτό που υπήρχε πριν τις εξετάσεις τετραμήνων ήταν ανεπαρκές. Ενδεχομένως, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου να παρουσιάσουν και ένα προσχέδιο των σκέψεων τους για τις επόμενες κινήσεις, δεδομένου ότι η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της τρέχουσας χρονιάς και την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, αφού τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές, πρέπει να γνωρίζουν τι θα ισχύει από το Σεπτέμβριο στο σχολείο.

Πάντως, στην συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας θα ξεκαθαριστεί και αν τελικά θα προωθηθεί το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει ο προηγούμενος υπουργός, αναφορά με τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο. Συγκεκριμένα, ο Πρόδρομος Προδρόμου, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο, είχε εκφράσει την πρόθεση να επαναφέρει το εν λόγω νομοσχέδιο, που είχε επιφέρει αρκετές αντιδράσεις από πλευράς γονιών και καθηγητών, σε μία προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση, γύρω από το σύστημα της αξιολόγησης των μαθητών.

Ωστόσο, λόγω της επικείμενης αποχώρησής του, δεν κατάφερε να τροχοδρομήσει τις συγκεκριμένες διαδικασίες και συζητήσεις, πετώντας έτσι το μπαλάκι στην Αθηνά Μιχαηλίδου για το τι μέλλει γενέσθαι. Έτσι, η υπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή αν μπαίνει για τα καλά στο συρτάρι, όπως μπήκε και εκείνο για την ενοποίηση των Παγκύπριων με τις εξετάσεις τετραμήνων.

Οι σχολές σκέψεων που υπάρχουν

Την παρούσα στιγμή υπάρχουν δύο σχολές σκέψεων, όσον αφορά στο υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης. Από τη μία είναι αυτοί που τάσσονται υπέρ της κατάργησής του και την αντικατάστασή του από ένα που θα επαρκεί και θα απαλλάξει τους μαθητές από επιπρόσθετο άγχος, που είναι κοινώς αποδεκτό ότι ένιωθαν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της επικρατούσης κατάστασης. Από την άλλη, υπάρχει μερίδα μαθητών αλλά και πολιτικών, που τάσσονται στη διατήρηση των εξετάσεων με τη δομή που υπάρχει σήμερα και να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις, ώστε να αλλάξει η κατάσταση.

Το σίγουρο είναι ότι και πάλι, από τις αίθουσες του Κοινοβουλίου, θα ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων. Το στοίχημα αυτή τη φορά είναι να καταφέρουν να βρουν κοινό έδαφος, ώστε η λύση που θα υπάρξει να τους ικανοποιεί όλους και να αποφευχθούν οι συγκρούσεις, ενώ το μεγαλύτερο βάρος που υπάρχει στους ώμους όλους, είναι να προλάβουν να αλλάξουν την κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει θυματοποίηση και τρίτης γενιάς τελειόφοιτων μαθητών, οι οποίοι αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα παρακαθίσουν και πάλι σε τρεις εξεταστικές, μέσα σε ένα διάστημα πέντε μηνών και η μία θα κρίνει το μέλλον τους, όσον αφορά στην εισδοχή τους σε δημόσια πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα.

Στον πάγο η πρόταση Μυλωνά

Στο μεταξύ, στον πάγο μπαίνει, τουλάχιστον προς το παρόν, η πρόταση που ετοίμαζε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, βάσει της οποίας θα έθετε στο τραπέζι την κατάργηση των Παγκύπριων και αναδιαμόρφωση του εξεταστικού συστήματος, ώστε όσοι μαθητές διεκδικούν θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, θα εισέρχονται στη βάση κριτηρίων που θα θέσουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, πρόθεση του κ. Μυλωνά είναι να αφήσει προς το παρόν στην άκρη τη συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στο κρίσιμο θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο, αφού πρέπει να βρεθεί λύση και μετά η Επιτροπή να αγγίξει τις επιμέρους προτάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί για συζήτηση.

Δειτε Επισης

Νέα σύλληψη αστυνομικού της Ελληνικής Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
Άφησαν τρεις μέρες μέσα στο σπίτι του φονικού στην Εύβοια τον σκύλο της οικογένειας
Άλλοι 28 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Ανάμεσα τους και παιδιά
«Στο σκαμνί» η γερμανική αστυνομία που ήξερε τα πάντα για τον ψυχίατρο-«Γιατί δεν τον σταματήσατε;»
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Συντριβή ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου στην Τουρκία-Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί
Δίνει μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που υπέστη εγκαύματα από πυρκαγιά στη Λευκωσία-Ψάχνουν τα αίτια της φωτιάς
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»