Ετοιμάζει σχέδιο στήριξης εμπορίας και παραγωγής χαλλουμιού το Υπ. Γεωργίας

Σχέδιο στήριξης εμπορίας και παραγωγής χαλλουμιού αναμένει από το Υπουργείο Γεωργίας, δήλωσε στη Βουλή η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο Γεωργίας διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το σχέδιο ετοιμάζεται για να υποβληθεί στο Γραφείο της.

Η κ. Μιχαηλίδου, η οποία μιλούσε μετά από συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας, όπου συζητήθηκαν θέματα που προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως και μέτρα στήριξης των παραγωγών, ανέφερε επίσης ότι το γραφείο της θα προωθήσει το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, η οποία αναμένεται να ληφθεί εντός ενός ή δύο μηνών από την ημερομηνία αποστολής από το Υπουργείο, αναλόγως και των ερωτημάτων που θα προκύψουν.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Μιχαηλίδου, επεξήγησε εκ μέρους του Γραφείου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τις πρόνοιες του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, το οποίο είναι σε ισχύ από τις 9 Μαρτίου 2023 και το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί με επιστολή του Γραφείου σε όλες τις αρμόδιες αρχές.

Προσέθεσε πως, το εν λόγω πλαίσιο θα χρησιμοποιηθεί σαν νομική βάση για υποβολή του σχεδίου για στήριξη της εμπορίας και παραγωγής χαλλουμιού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σχετικά με τη γεωργία γενικότερα συμπλήρωσε πως επεξηγήθηκαν οι ενισχύσεις που δύναται να χορηγηθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων και οι όροι που διέπουν τις ενισχύσεις αυτές.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε επίσης πως η επιτροπή συζήτησε την ανανέωση των απαλλακτικών κανονισμών της γεωργίας και τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη γεωργία που αφορούν κυρίως ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δρουν στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.

«Εκ των πραγμάτων αναφορικά με το χαλλούμι αναμένουμε από το Υπουργείο Γεωργίας την υποβολή του σχεδίου, για να υποβληθεί με τη σειρά μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βάση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης», σημείωσε σχετικά.

Κλείνοντας, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως το Υπουργείο Γεωργίας διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το σχέδιο ετοιμάζεται για να υποβληθεί στο Γραφείο της Εφόρου, το οποίο και θα προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, η οποία, όπως είπε, αναμένεται να ληφθεί εντός ενός ή δύο μηνών από την ημερομηνία αποστολής από το Υπουργείο, αναλόγως και των ερωτημάτων που θα προκύψουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βρέφος στο Νοσοκομείο με εγκαύματα και εκδορές-Συνελήφθησαν οι γονείς, υπό την εποπτεία των ΥΚΕ τρία παιδιά
Συνεχίζεται ο έντονος απόηχος για την απόλυση Βαρωσιώτου-«Η απόλυτη εξουσία για τις μαρτυρίες είναι στον δικαστή»
Υποδύθηκαν τους πελάτες και ξάφρισαν χρυσοχοείο στη Λάρνακα-Πώς ξεγέλασαν την ιδιοκτήτρια
ΕΔΕΚ: Aκατανόητη η απόφαση για απόλυση της Ντόριας Βαρωσιώτου, αναμένουμε αιτιολόγηση της
Από τον καύσωνα στις βροχές και καταιγίδες-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Η Κύπρος καταγγέλλει 989 εναέριες και 45 θαλάσσιες παραβιάσεις από Τουρκία στον ΟΗΕ
Διεξάγεται σήμερα η επιλογή νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2025 ΕΣΣΟ
Τραμπ: Το Ισραήλ συμφώνησε στους όρους για εκεχειρία 60 ημερών στη Γάζα
Στις φλόγες όχημα 54χρονης στη Λακατάμια-Επηρεάστηκαν και άλλα δύο αυτοκίνητα
Το σκεπτικό ΥΠΑΝ για την παράταση φοίτησης στα ειδικά σχολεία-Ζητά ολιστική πολιτική το αναπηρικό κίνημα