Απελάθηκαν σχεδόν 8.000 μετανάστες σε ένα χρόνο-Ξεπέρασαν τις 20.000 οι αιτήσεις ασύλου
12:37 - 28 Μαρτίου 2023
Το δημογραφικό πρόβλημα που ταλανίζει την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα το μεταναστευτικό ζήτημα ανέλυσε στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου και Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία τέθηκαν μεταξύ άλλων και οι αριθμοί των απελάσεων τον τελευταίο χρόνο, όπως και οι αριθμοί των αιτητών ασύλου, που πολλαπλασιάστηκαν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, για το 2022, έχουν απελαθεί από την Κύπρο, μέσω διαφόρων ενεργειών της Κυβέρνησης, 7,682 παράτυποι μετανάστες, ενώ ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός των νέων αιτητών ασύλου για το 2022, άγγιξε τις 21,000. Μόνο από αυτά τα νούμερα, όπως υπέδειξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λίνος Παπαγιάννης, «μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρόβλημα και δυστυχώς η ροή των μεταναστών αυξάνεται».
Ενώπιον της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος παρευρέθηκε επίσης και ο Υπουργός Εργασίας, με τους βουλευτές, να θέτουν σειρά ερωτημάτων στους Υπουργούς, από τους οποίους έλαβαν κάποιες απαντήσεις, αλλά η Επιτροπή αναμένει και τις επόμενες ημέρες, ώστε να έχει μια πιο ξεκάθαρη ενημέρωση.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, τόνισε ότι, «ο αριθμός των αιτητών ασύλου, είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων χρόνων, αλλά στην τελική υπήρχαν και πολύ περισσότεροι αιτητές ασύλου».
Σημειώνεται, ότι ενώπιον της Επιτροπής, εξετάστηκαν επίσης διάφορα ζητήματα που αφορούν την υπογεννητικότητα, τη γήρανση του πληθυσμού και γενικότερα το δημογραφικό. «Αναμένουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών να μας ενημερώσει επίσης για το τι θα συμβεί με το Υφυπουργείο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σαν κράτος αυτή την απειλή. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που κινούμαστε σε αυτά τα νούμερα. Η υποτιθέμενη ανάληψη της ισότιμης κατανομής βαρών, δεν γίνεται σε καμία περίπτωση και η χώρα μας είναι αυτή που απειλείται. Ελπίζω, η νέα Κυβέρνηση να αντιληφθεί ποιες είναι οι δυσκολίες και να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στο όλο ζήτημα».
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σημείωσε ότι το δημογραφικό, είναι ένα κρίσιμο θέμα που χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση και συνεργασία διαφόρων υπουργείων, «ώστε να καταφέρουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες και να μειώσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Τέθηκαν κάποιες αρχικές εισηγήσεις για στήριξη των νεαρών ζευγαριών για συμφιλίωση της εργασίας με την οικογένεια, για συνέχιση και επέκταση της οικονομικής στήριξης των νέων ζευγαριών για απόκτηση κατοικίας. Πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός κινήτρων, τόσο οικονομικών, όσο και άλλων, για να καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας».
Επιπρόσθετα, σημείωσε πως το θέμα της μείωσης των μεταναστευτικών ροών είναι πολύ κρίσιμο, «γιατί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα δυσανάλογο βάρος, σε σχέση με τις υπόλοιπες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με το μέγεθος της χώρας και του πληθυσμού μας. Πρέπει να υπάρξει επίσης επιτάγχυνση της διαδικασίας της εξέτασης των αιτήσεων, όπως και συμφωνίες με άλλες χώρες για επιστροφή, αλλά το κυριότερο είναι η ουσιαστική συμβολή της Ε.Ε. τόσο σε οικονομικό επίπεδο για να μπορούμε να στηρίξουμε τη διαχείριση των μεταναστών στην Κύπρο, όσο και σε πολιτικό επίπεδο για να καταφέρουμε να έχουμε επιτέλους ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις, εισηγήσεις και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος».