Ψωμί με σίκαλη

Απίθανο! Συνταγή από Μαρίνα Παντελίδου.

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. νερό
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 5 γρ. μηλόξυδο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο, και λίγο για το λάδωμα
  • 5 γρ. χαρουπόμελο η μέλι
  • 300 γρ. αλεύρι σίκαλης
  • 120 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 200 γρ. αλεύρι χωριάτικο και λίγο για το αλεύρωμα της επιφάνειας
  • 1 1 /2 κ.γλ. αλάτι
  • 20 γρ. βρεγμένο σουσάμι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • ταψί
  • αντικολλητικό χαρτί
  • μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • πετσέτα κουζίνας
  • σχάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Καλύψτε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 400 γρ. νερό, 10 γρ. ξηρή μαγιά, 5 γρ. μηλόξυδο, 20 γρ. ελαιόλαδο, 5 γρ. χαρουπόμελο και ρυθμίστε 2 λεπτά/37°C/ταχύτητα 2.

Βήμα 3

Προσθέστε 300 γρ. αλεύρι σίκαλης, 120 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, 200 γρ. αλεύρι χωριάτικο, 1 1 /2 κουταλάκι αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 4

Ρυθμίστε Ζύμη/3 λεπτά, χωρίς τη μεζούρα.

Βήμα 5

Μεταφέρετε στο λαδωμένο μπολ που ετοιμάσατε και σκεπάστε το με διαφανή μεμβράνη και αφήστε για 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο ή ζύμη.

Βήμα 6

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε σε σχήμα οβάλ. Βάλτε από πάνω το βρεγμένο σουσάμι, τοποθετείστε το στο ταψί του φούρνου που ετοιμάσατε, σκεπάστε με μία πετσέτα και αφήστε στην άκρη για ακόμα 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 190-200°C.

Βήμα 7

Ψήστε για 35-40 λεπτά (190-200°C). Μεταφέρετε σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά προτού σερβίρετε.

Συμβουλή

Μην το αφήσετε περισσότερη ώρα να φουσκώσει γιατί θα απλώσει στο ψήσιμο

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ταχίνι με παντζάρι
Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο