Θέλουν να βάλουν τέλος στους «ψευτογιατρούς»-Θέτουν εισηγήσεις ενώπιον Κανάρη
Μύρια Οδυσσέως 06:00 - 28 Μαρτίου 2023
Το σοβαρό ζήτημα των «ψευτογιατρών» θα θέσουν ενώπιον της υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, τα μέλη της ομάδας, Ιατρική Ασπίδα, εξ αφορμή της συνάντησης γνωριμίας που θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης, έχοντας ως μοναδικό στόχο να εισακουστούν οι εισηγήσεις τους και να δοθεί τέλος στις παραβιάσεις από δήθεν γιατρούς, που δεν κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα εξάσκησης του επαγγέλματος.
Οι αναφορές που έφτασαν στην Ιατρική Ασπίδα, η οποία βρίσκεται υπό την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, και αφορούν περιπτώσεις γιατρών που κατέχουν απλά πτυχία ιατρικής και παρουσιάζονται ως γιατροί συγκεκριμένης ειδικότητας. Σε μία περίπτωση, ειδικευόμενος γιατρός παρουσιάζεται ως χειρούργος, ενώ άλλες πολλές καταγγελίες δίνουν την εικόνα του «μπάτε σκύλοι αλέστε», την ίδια στιγμή που ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου κάνουν τις ευθύνες μπαλάκι από τον έναν στον άλλο.
Μάλιστα, από το 2016 έχουν φτάσει ενώπιον των αρμοδίων αρκετές υποθέσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία από τις καταγγελίες δεν προχώρησε σε έρευνα από πλευράς του ΠΙΣ, που είναι το αρμόδιο σώμα για ανανέωση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος, με αποτέλεσμα κανείς να μην τιμωρείται. Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η συντονίστρια της Ιατρικής Ασπίδας, Νώρα Μαυρομμάτη, επίσημα έγιναν γύρω στις οκτώ καταγγελίες, αλλά στα υπόψιν τους είναι άλλες τόσες. «Προχωρήσαμε σε καταγγελίες στον Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, μας έστελναν στον ΠΙΣ. Όταν είδαμε ότι ο ΠΙΣ δεν έκανε τίποτα, προχωρήσαμε μόνοι μας σε καταγγελία στην Αστυνομία και η Αστυνομία με την σειρά της πάλι δεν έκανε τίποτα. Από τις καταγγελίες μόνο μια, αυτή που έγινε το 2016, βρέθηκε ενώπιον Δικαστηρίου. Τους πήρε πέντε ολόκληρα χρόνια για να πάρουν δύο γιατρούς στο Δικαστήριο και ακόμη εξασκούν το επάγγελμα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αφού, από το 2020, η Ιατρική Ασπίδα είχε προχωρήσει σε σχετικές αναφορές σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας. «Τότε έγινε αναφορά από εμένα, ότι είχε έρθει στην αντίληψή μας πως γιατροί είχαν λάβει άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία που ισχύει για όσους κατέχουν πτυχία από τρίτες χώρες. Τότε, με πρωτοβουλία των βουλευτών Γιώργου Περδίκη και Μαρίνου Μουσιούττα, στάλθηκε επιστολή στον τότε Υπουργό Υγείας και πήραμε γραπτώς απάντηση που επιβεβαίωνε πως δεν είχε τηρηθεί η νομοθεσία. Από τότε αρχίσαμε να ζητάμε διερεύνηση για να εντοπιστεί ο αριθμός των γιατρών που δεν ακολούθησαν τη διαδικασία. Τον Νοέμβριο του 2021, είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, και είχαμε ζητήσει να γίνει έρευνα. Αφού έδωσε τις σχετικές οδηγίες, φτάσαμε στο σήμερα και ακόμη περιμένουμε τους αρμόδιους να αντιδράσουν».
Όπως εξήγησε η κα Μαυρομμάτη, «η νομοθεσία αναφέρει ξεκάθαρα ότι άτομα που κατέχουν πτυχία από τρίτες χώρες, έπρεπε να περάσουν από το ΚΥΣΑΤΣ, το οποίο ελέγχει εάν το Πανεπιστήμιο είναι αναγνωρισμένο και οι υποψήφιοι γιατροί να περάσουν από γραπτή εξέταση τουλάχιστον σε δύο ιατρικά μαθήματα. Με τα δεδομένα αυτά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, αυτή τη στιγμή έχουμε γιατρούς που εξασκούν το επάγγελμα και ίσως να μην είναι γιατροί».
Η ομάδα Ιατρική Ασπίδα, αναμένεται να ενημερώσει την υπουργό Υγείας και θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους. Δηλαδή θα ζητήσουν επιτακτικά την αναβάθμιση του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου, με αλλαγή στη σύνθεση και τις αρμοδιότητες του. «Θεωρούμε πως το Ιατρικό Συμβούλιο θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το θέμα. Θα μπορεί να πάρει αποφάσεις υπέρ των ασθενών, εάν σε αυτό συμπεριληφθούν άτομα, τα οποία δεν εμπίπτουν στην ιατρική κοινότητα. Αντιλαμβάνεστε πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα στην Κύπρο, είναι να αλλάξει η νομοθεσία. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να συμμετάσχουν στις αποφάσεις οι γιατροί, αλλά αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες που υπάρχουν όταν ένας γιατρός πρέπει να ελέγξει έναν άλλο γιατρό».
Όσον αφορά τις θέσεις άλλων εμπλεκομένων, η κα Μαυρομμάτη είπε πως η κύρια διαφωνία τους με τον ΙΣΚ και τον ΠΙΣ είναι το γεγονός πως, όταν διεξάγεται έρευνα, είτε πειθαρχική, είτε ποινική έρευνα εναντίον ιατρών, ισχυρίζονται ότι τα χέρια του είναι δεμένα και δεν μπορούν να κάνουν ανάκληση της ιδιότητας ασκήσεως επαγγέλματος, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. «Διαφωνούμε κάθετα με αυτή την προσέγγιση, γιατί υπάρχουν πρόνοιες στην νομοθεσία τους που προσφέρουν εργαλεία για να ανακαλέσουν την άδεια από γιατρούς, απλά δεν το κάνουν ίσως λόγω πελατειακών σχέσεων».
Πάει ξανά στη Βουλή
Με πρωτοβουλία της Ιατρικής Ασπίδας, το θέμα εγγράφηκε για άλλη μια φορά την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, από τους βουλευτές Μαρίνο Μουσιούττα και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας για εγγραφή, εκπαίδευση και αξιολόγηση των γιατρών.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο κος Μουσιούττας είπε πως, αφού ανακαλύφθηκε ότι υπήρχαν γιατροί που δήλωναν ειδικότητες χωρίς να κατέχουν το σχετικό πτυχίο ή τα προσόντα, απέστειλαν στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, ΠΙΣ, ΙΣΚ και Υπουργείο Υγείας). «Αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν κάποια κενά στη νομοθεσία, τα οποία δίνουν το περιθώριο στον καθένα να κάνει ότι θέλει και στο τέλος να μην μπορούμε να το σταματήσουμε. Επίσης ανακαλύψαμε πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάποιος που ήταν γιατρός και έπρεπε να αποκτήσει ειδικότητα θα έπρεπε να αποταθεί στο ΚΥΣΑΤΣ για να του εγκρίνει την ειδικότητά του, στην βάση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τους προσόντων. Για πολλά χρόνια δεν γινόταν αυτό».
Με αφετηρία αυτά, όπως είπε ο κος Μουσιούττας, «θέσαμε τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το διορθώσει σε ένα μεγάλο βαθμό με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου, ώστε να μπορεί να επιλαμβάνεται κάποιες διαδικασίες, με στόχο να ολοκληρώνονται και να υπάρχουν πορίσματα. Επίσης, το Συμβούλιο θα συμπεριλαμβάνει άτομα που δεν προέρχονται από τον ιατρικό κόσμο, όπως για παράδειγμα πρώην δικαστές, οι οποίοι θα μπορούν πιο ευκολά να καταδικάσουν ένα γιατρό».
Οι βουλευτές αναμένουν πως σε αυτή τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας θα παρθούν αποφάσεις, γιατί όπως είπε καταλυτικά ο κος Μουσιούττας, «μιλάμε για την υγεία και τους ασθενείς. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε εξελίξεις αυτή την φορά και δεν θα μείνουμε στα λόγια».