Έστησαν στον τοίχο το ΥΠΑΝ για διακρίσεις σε βάρος εκπαιδευτικών των ΚΙΕ-Ψάχνουν λύσεις

Στον τοίχο έστησε το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στα παράπονα που εξέφρασαν γυναίκες εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στα ΚΙΕ και κατήγγειλαν διακρίσεις, λόγω μητρότητας, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία κάλεσε τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου να τροχοδρομήσει άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να ζητήσει τη συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας, για να διορθωθεί η κατάσταση, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών ανάμεσα στα δύο φύλα εξέτασε την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, του περασμένου Φεβρουαρίου και αφορούσε στα παράπονα που έκαναν εκπαιδευτικοί, που εργάζονταν ως αορίστου χρόνου, με αγορά υπηρεσιών, στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας και στρέφονταν κατά του Υπουργείου Παιδείας και στους όρους που προβλέπονται στον Διαγωνισμό Υπ. Αρ. ΜΕ-9-21, για Αγορά Υπηρεσιών από Εκπαιδευτές για Διδασκαλία στο Απογευματινό/Βραδινό Πρόγραμμα του ΥΠΠΑΝ «Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ)».

Συγκεκριμένα, οι δύο παραπονούμενες, στο παράπονο που υπέβαλαν στην Επίτροπο Διοικήσεως, υποστήριζαν πως με τους εν λόγω όρους έχει αφαιρεθεί από δεκάδες γυναίκες που εργάζονται στα απογευματινά προγράμματα (Κ.Ι.Ε., ΔΡΑΣΕ, Επιμορφωτικά, Ολοήμερα κλπ) το δικαίωμα σε άδεια μητρότητας. Στο παράπονο εξετάστηκε το νέο σύστημα μοριοδότησης για πρόσληψη στα ΚΙΕ, βάσει του οποίου εκπαιδευτικοί μοριοδοτούνται, για σκοπούς πρόσληψης ή τοποθέτησής τους με μία μονάδα διδακτικής εμπειρίας για εργασία που είχε συνολικό χρόνο μεγαλύτερο των 5 μηνών (δηλαδή 5 + μία ημέρα). Στην καταγγελία που υπέβαλαν οι δύο εκπαιδευτικοί, αναφερόταν πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα, γυναίκες οι οποίες κατά τη διάρκεια μίας εννεάμηνης σχολικής χρονιάς έλαβαν τετράμηνη άδεια μητρότητας και άρα έχουν διδακτική εμπειρία ίση ή μικρότερη των 5 μηνών, δεν μπορούν να λάβουν ολόκληρη τη μονάδα διδακτικής εμπειρίας.

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, όσο και η εισηγήτρια του θέματος, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επεσήμαναν πως έπρεπε να ήταν παρούσες στη συνεδρία οι δύο καταγγέλλουσες και τονίστηκε πως καλέστηκε στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας για να αναφέρει τη θέση του.

Πριν να δώσει απαντήσεις το Υπουργείο Παιδείας, το λόγο πήρε η Νάσια Διονυσίου, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία σημείωσε πως πριν εκδώσουν την έκθεση για τα συγκεκριμένα παράπονα, είχε σταλεί επιστολή προς το Υπουργείο και ζητήθηκε επίσημη ενημέρωση, λαμβάνοντας ως απάντηση γενικά σχόλια. Η κα. Διονυσίου τόνισε πως για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα ΚΙΕ και τα μουσικά σχολεία, δεν είναι ξεκάθαρο αν θεωρούνται αυτοτελώς εργαζόμενοι ή είναι μισθωτοί, καθώς υπάρχει διαφορά στον τρόπο χειρισμού των παραπόνων, λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών. Συνεχίζοντας, σημείωσε πως υπάρχει σειρά δικαστικών αποφάσεων, τις οποίες προσβάλλει κατά καιρούς το κράτος, που κρίνουν ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί είναι αορίστου χρόνου και όχι αυτοεργοδοτούμενοι. Η εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως ξεκαθάρισε πως ακόμη και να μην εμπίπτουν στους εργαζόμενους του κράτους, για τους οποίους υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, όσον αφορά στα θέματα διακρίσεων, το γραφείο της Επιτρόπου θα είχε παρέμβει.

Οι εξηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας

Παίρνοντας το λόγο, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, υπέδειξε πως η πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να προβαίνει σε διακρίσεις σε βάρος γυναικών, που λαμβάνουν άδεια μητρότητας και ξεκαθάρισε πως αν πρέπει να διορθωθεί ο τρόπος πρόσκλησης ενδιαφέροντος, για κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων, θα μπορεί να γίνει στην επόμενη προκήρυξη, που θα είναι για τη σχολική χρονιά 2024-2025. Σημείωσε πως υπάρχει νόμος για το συγκεκριμένο θέμα και αν πρέπει να αλλάξει, το Υπουργείο Παιδείας θα τον αλλάξει. Ωστόσο, επεσήμανε πως ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα με το θέμα της αναδρομικότητας για αποκατάσταση της αδικίας, όπως ήταν και εισήγηση της Επιτρόπου Διοικήσεως, για άλλους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είχαν λάβει μοριοδότηση και ανέβηκαν στον κατάλογο, τονίζοντας πως αν η Επίτροπος επιμένει στο συγκεκριμένο θέμα, τότε θα ζητηθεί συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας.

«Στοχοποιείται η μητρότητα»

Απαντώντας στον κ. Παπαδόπουλο, η εκπρόσωπος του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως σημείωσε πως έχει σημειώσει ότι πιθανό να προκύψει θέμα με την αναδρομικότητα και γι’ αυτό, υπέδειξε πως μέσα από διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας, θα βρεθεί η λύση. Επεσήμανε πως δεν έγινε ακόμη κατανοητός ο λόγος για την εν λόγω διαφοροποίηση (5 μήνες +1 ημέρα), που φάνηκε ότι στόχευε στις γυναίκες, γι’ αυτό άλλωστε ζητήθηκε και τοποθέτηση του Υπουργείου, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση για αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης, στην επόμενη προκήρυξη.

Από πλευράς της, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου επεσήμανε πως είναι εύλογο το ερώτημα για ποιο λόγο έγινε η συγκεκριμένη διαφοροποίηση και υπογράμμισε πως όντως αποστέλλεται το μήνυμα ότι στοχοποιείται η συγκεκριμένη ομάδα.

Η κα Ατταλίδου, παίρνοντας εκ νέου το λόγο, σημείωσε ότι αυτό που ξέρει είναι ότι εκεί που υπάρχουν κενά και τα διαπιστώνει το κράτος, πρέπει να τα διορθώνει. Σε έντονο ύφος επεσήμανε πως είναι απίστευτο ότι στοχοποιείται η μητρότητα και σημείωσε πως εκείνος που έκανε την αλλαγή, δεν σκέφτηκε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μήνες για άδεια μητρότητας και οι γυναίκες θα έχαναν τη μία μονάδα μοριοδότησης. Τόνισε, παράλληλα, ότι αν η αλλαγή έγινε από άνδρα, ο συγκεκριμένος δεν σκέφτηκε ότι υπάρχουν γυναίκες σε αυτό τον πλανήτη και πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις, βάσει έρευνας για το πώς επηρεάζονται τα δύο φύλα. Υπέδειξε, δε, ότι το Υπουργείο δεν έκανε αυτή την έρευνα και σημείωσε πως πρέπει να διορθωθεί το λάθος, επειδή είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας η μητρότητα.

Η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ρίτα Σούπερμαν, στη δική της τοποθέτηση, συμφώνησε με τα όσα ακούστηκαν και ζήτησε να μάθει αν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες γυναίκες έχουν επηρεαστεί από την εν λόγω διάταξη, με τον κ. Παπαδόπουλο να σημειώνει πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τα εν λόγω στοιχεία, πέραν των περιπτώσεων που έγιναν γνωστές.

Υπεραμύνεται ο Παπαδόπουλος

Παίρνοντας και πάλι το λόγο, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας σημείωσε πως δεν γνωρίζει αν έγινε η αλλαγή από άνδρα ή από γυναίκα, αν υπήρχε ευαισθησία ή όχι. Σημείωσε ότι την εποχή που χτίστηκε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, υπήρχαν δώδεκα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και επιχειρήθηκε να μπουν στην πλατφόρμα με ομοιόμορφο τρόπο. Τόνισε πως έγινε εφαρμογή της νομοθεσίας και από τη στιγμή που ήρθε στο φως το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα διορθωθεί. Εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία ότι ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα με τους υπόλοιπους, που έλαβαν μοριοδότηση, αν υπάρχει αναδρομικότητα στη μοριοδότηση.

Παίρνοντας και πάλι το λόγο, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου θέλησε να απαντήσει στην αναφορά του κ. Παπαδόπουλου ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε εκείνους που έχουν έννομα συμφέροντα, αφού είχαν λάβει μοριοδότηση και ανέβηκαν περισσότερο από τους άλλους, τονίζοντας πως αυτοί επωφελήθηκαν επειδή δημιουργήθηκαν διακρίσεις με την άλλη ομάδα των εκπαιδευτικών. Ξεκαθάρισε πως είναι παρατραβηγμένο να μην διορθωθούν οι ανισότητες και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να δράσει άμεσα και γρήγορα, ώστε να αρθεί η αδικία, επειδή σε δέκα χρόνια το κόστος για το κράτος θα είναι μεγαλύτερο, αναφερόμενη στην υπόθεση των γυναικών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Η κα. Ατταλίδου σημείωσε πως πρέπει να διορθωθεί το λάθος, ενώ ζήτησε από την εκπρόσωπο του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, όπως η κα. Λοττίδη τοποθετηθεί και λάβει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, για να κοπεί το επιχείρημα αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η σύντομη τοποθέτηση της προέδρου της Επιτροπής, η οποία σημείωσε πως μπορεί να υπάρχει έννομο συμφέρον από τους άλλους εκπαιδευτικούς που επωφελήθηκαν, όμως είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε το ίδιο το κράτος και πρέπει λυθεί τώρα που βρίσκεται στην αρχή. Κάτι που επικρότησε και η κα. Σούπερμαν.

Από πλευράς του, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας επανέλαβε πως πρόθεσή τους είναι να λυθεί το θέμα, χωρίς να προκύψουν επιπρόσθετα προβλήματα. Τόνισε πως εντός της εβδομάδας αναμένεται να σταλεί αίτημα στο Γενικό Εισαγγελέα, για να συμβουλεύσει το Υπουργείο Παιδείας για τα επόμενα βήματα και όταν λάβει απάντηση το Υπουργείο θα ενημερώσει τη Βουλή, για να καθοριστεί η επόμενη συνεδρία.

Οι θέσεις των συντεχνιών

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στις συντεχνίες που ήταν παρούσες. Η εκπρόσωπος της ΠΕΟ επεσήμανε πως το θέμα των αυτοεργοδοτούμενων τους απασχολεί εδώ και δέκα χρόνια και οι συγκεκριμένοι πήγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Σημείωσε πως ο νόμος περί ίσης μεταχείρισης αφορά στους εγοδοτούμενους και αυτοί είναι συνολικά 4,000 άτομα, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες. Επεσήμανε πως αν συνεχιστεί το καθεστώς των αυτοεργοδοτούμενων, θα χάσουν πολλά δικαιώματα οι εκπαιδευτικοί. Αναφερόμενη στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, η εκπρόσωπος της ΠΕΟ σημείωσε πως η κα. Μιχαηλίδου υποσχέθηκε πως θα διορθωθεί η κατάσταση. Αναφορικά με το θέμα της αναδρομικότητας, τόνισε πως δεν πρέπει να τιμωρηθεί αυτή η ομάδα εργαζομένων, για λάθη που ήταν του Υπουργείου Παιδείας, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλο πρόβλημα που προκύπτει με τις γυναίκες εκπαιδευτικούς στα ΚΙΕ ότι όταν μία εξ αυτών είναι έγκυος και λήγει το συμβόλαιό της, δεν της το ανανεώνουν μετά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη θέση τους.

Από πλευράς της, η αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Ρένα Γιαβρή, σημείωσε πως μπορεί το θέμα να φαίνεται ότι δεν αφορά στην οργάνωση, ωστόσο οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι γυναίκες και με το κομμάτι της αγοράς υπηρεσιών, δημιουργούνται καθηγητές δύο ταχυτήτων. Αναφορικά με το θέμα της αναδρομικότητας, η κα. Γιαβρή τόνισε πως είναι μία λύση που θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Δειτε Επισης

Σημαντική πτώση στις παραβάσεις που κατγράφουν οι κάμερες-Βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς βλέπει το Υπουργείο
Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη για podcast ισοβίτη και διαφθορά στην Αστυνομία-«Δεν ιδρώνει το αυτί του»
Καταγγέλθηκε κατ’ εξακολούθηση βιασμός επτάχρονου από τον ξάδερφό του-Διερευνά η ΕΛΑΣ
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις
Δέκα προτάσεις από το ΑΚΕΛ για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και την στήριξη της κοινωνίας
Ξαναθυμίζει χειμώνα ο καιρός-Ρίχνει χιόνι στο Τρόοδος
Βουλευτές, τοπικοί φορείς χαιρετίζουν πρόθεση λειτουργίας σχολής ελληνικού πανεπιστημίου στην Αμμοχώστο
Ποινική έρευνα για τα πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης-Προωθήθηκαν στην Αστυνομία τα ευρήματα
Επιβολή προστίμων για επικίνδυνες οικοδομές προτείνει ο Δήμαρχος Λεμεσού
Αναζητεί τον άντρα που επιτέθηκε σε ντελιβερά η Αστυνομία, μετά τον σάλο με το βίντεο