Παραδόθηκε μέρος του αρχείου των Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη στο ΡΙΚ

Οι υιοί, των Κώστα Φαρμακά, Στέφανος, και Γιώργου Κατσούρη, Αλέξης, παρέδωσαν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στον Γενικό Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), Θανάση Τσώκο, σημαντικό κινηματογραφικό υλικό εις μνήμην των πατέρων τους, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αρχείου του ΡΙΚ. Κώστας Φαρμακάς και Γιώργος Κατσούρης διετέλεσαν συνεργάτες του ΡΙΚ.

Βάσει δελτίου Τύπου του ΡΙΚ, μεταξύ άλλων παραδόθηκε σπάνιο πρωτογενές υλικό, το ντοκιμαντέρ «ΚΥΠΡΟΣ’ 74» και η πρώτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική κωμωδία «Ο Παράς ο Μασκαράς».

Το ντοκιμαντέρ «ΚΥΠΡΟΣ’ 74» γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Περιέχει σπάνιο οπτικό υλικό, ιδιαίτερα από την εκδίωξη των Ασσιωτών προς το Δασάκι της Άχνας μετά από τη σφαγή αρκετών ομοχωρίων τους. Με μεσολάβηση του τότε Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, η ταινία προβλήθηκε στην Αθήνα- παρουσία της Μελίνας Μερκούρη, του Ζιλ Ντασσέν και  του Γιάννη Ρίτσου. Προβλήθηκε, επίσης, στο Παρίσι και στη Μόσχα, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ είναι της FotoCine Studios, η σκηνοθεσία και διεύθυνση φωτογραφίας των Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη, τα κείμενα είναι του Γιάννη Κατσούρη σε αφήγηση του μεγάλου Μάνου Κατράκη και η μουσική είναι συνεισφορά του Μίκη Θεοδωράκη.  

Σύμφωνα με τον κ. Τσώκο πρόκειται για το δεύτερο σε σημασία οπτικογραφημένο αρχειακό υλικό μετά από αυτό του ΡΙΚ, το οποίο για να αποκτηθεί χρειάστηκε αυτοθυσία, θάρρος αλλά και χρηματικό κόστος και θα διαφυλαχθεί "σαν κόρη οφθαλμού".

Σε ότι αφορά την ταινία, πρόκειται για την  πρώτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική κωμωδία «Ο Ππαράς ο Μασκαράς» που γυρίστηκε στην Κύπρο το 1969. Η παραγωγή είναι και πάλι της FotoCine Studios, η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Οικονομίδη, η διεύθυνση φωτογραφίας των Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη, το σενάριο του Γιάννη Κατσούρη και η μουσική του Γιώργου Κοτσώνη. Πρωταγωνιστούν οι Θάνος Πεττεμερίδης, Πίτσα Αντωνιάδου, Ανδρέας Μούστρας, Τάκης Σταυρινίδης, Νίκος Σιαφκάλης, Σπύρος Σταυρινίδης, Γιώτα Μετζίτη και Παπής Φιλιππίδης.

Απ την πλευρά τους τα παιδιά των Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη, Στέφανος Φαρμακάς και Αλέξης Κατσούρης, ευχαρίστησαν το ΡΙΚ το οποίο θα αναλάβει το κόστος, τη συντήρηση, τη φροντίδα και τη φύλαξη του αρχείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτές οι οικοδομές που κηρύχθηκαν επικίνδυνες στη Λευκωσία
Συμβουλές Συνδέσμου Καταναλωτών για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους»
Ανοιχτά τα μονοπάτια του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους
Παρουσίασε τις δράσεις του ο Παλατές-«Εντός Μαρτίου η πλατφόρμα η Φωνή του Πολίτη»
Βροχές στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Στο κενό οι καταγγελίες καταναλωτών κατά επιχειρήσεων-Τιμωρίες με προειδοποιήσεις αντί πρόστιμα
Πρόσω ολοταχώς η ρύθμιση σύμβασης για τους ντελιβεράδες-«Να γίνει ένα ελκυστικό επάγγελμα για όλους»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν ένα εκατομμύριο ευρώ
Επ. Περιβάλλοντος: Προτεραιότητα η ανάπτυξη υπαίθρου
Τελέστηκε η κηδεία του «Καδή» της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Στυλιανού