Ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 παρέδωσε στο ΡΙΚ αρχειακό υλικό και ντοκιμαντέρ

Ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 παρέδωσε τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) το πρωτογενές οπτικοακουστικό υλικό από τις συνεντεύξεις 23 αιχμαλώτων πολέμου, συνολικής διάρκειας περίπου 45 ωρών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ληφθεί στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, εκεί όπου εκτυλίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα της αιχμαλωσίας και ιδιαίτερα στην επαρχία της Κερύνειας και στον Πενταδάκτυλο. Παραλαμβάνοντας το υλικό ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, δήλωσε ότι το 2024 ΡΙΚ  η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα υλοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει το ΡΙΚ σε δελτίο Τύπου, μέρος των συνεντεύξεων χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου «Αιχμάλωτοι Μίας Προδοσίας». Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων 1974 και της εταιρείας Michaelangelo Cinematographic Services Ltd, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γεωργιάδη και έρευνα Χρύσανθου Χρυσάνθου. 

Ορισμένοι από τους αιχμαλώτους, κάνοντας υπέρβαση των ψυχικών τους δυνάμεων πέρασαν για πρώτη φορά το κατοχικό οδόφραγμα για τον σκοπό αυτό και μίλησαν εκεί όπου έγινε η σύλληψή τους και σε τρεις περιπτώσεις αιχμάλωτοι που είχαν αποδράσει από το εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ είδαν δίπλα τους να πέφτουν νεκροί οι συμπολεμιστές τους, προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος παραδίδει το αρχειακό υλικό και το ντοκιμαντέρ «Αιχμάλωτοι Μίας Προδοσίας», μήκους 93 λεπτών στο ΡΙΚ, ως θεματοφύλακα για να το αξιοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί τώρα και στο μέλλον, ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να γνωρίζουν και αυτό το μέρος της ιστορίας με τη βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα σε βάρος των  Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, καθώς και να θυμίζει τη μεγάλη προδοσία εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού.

Παραλαμβάνοντας το υλικό, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για τη σημαντική δωρεά και ανακοίνωσε ότι το ΡΙΚ θα αξιοποιήσει το πρωτογενές υλικό για την παραγωγή τριών σημαντικών ντοκιμαντέρ. Ο κ. Τσώκος ανακοίνωσε ότι ενόψει της συμπλήρωσης 50 χρόνων το 2024, από την τουρκική εισβολή, τα εν λόγω τρία ντοκιμαντέρ θα χρησιμοποιηθούν ως βάση πάνω στην οποία η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα υλοποιήσει εντός του 2024 εκστρατεία ενημέρωσης για το Κυπριακό, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Ευελπιστούμε, κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, ότι σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης για το Κυπριακό θα έχουμε τη συνεργασία τόσο των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο όσο και των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης της Διασποράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχές στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Στο κενό οι καταγγελίες καταναλωτών κατά επιχειρήσεων-Τιμωρίες με προειδοποιήσεις αντί πρόστιμα
Πρόσω ολοταχώς η ρύθμιση σύμβασης για τους ντελιβεράδες-«Να γίνει ένα ελκυστικό επάγγελμα για όλους»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν ένα εκατομμύριο ευρώ
Επ. Περιβάλλοντος: Προτεραιότητα η ανάπτυξη υπαίθρου
Τελέστηκε η κηδεία του «Καδή» της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Στυλιανού
Κηδεύτηκε ο Μιχαλάκης Γεωργίου Κυπριανού, ακόμη ένας ήρωας της τουρκικής εισβολής
Ένας στους τρεις Κύπριους είναι υπέρβαρος-Ετοιμάζεται σχέδιο αντιμετώπισης παιδικής παχυσαρκίας
«Ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε»-Εξήντα επτά χρόνια από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου
Υποχωρεί η σκόνη, στους 19 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία