Τετ α τετ Στέφανου και Αννίτας στα γραφεία του ΑΚΕΛ-«Μακάρι να μη χρειαστεί να διαφωνήσουμε»

Με αλληλοευχαριστίες κι ένα μπουκέτο κόκκινα λουλούδια, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση της νέας Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου στα γραφεία της Εζεκίας Παπαϊωάννου, με τους δύο ηγέτες των κομμάτων να δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά να εκφράζουν ετοιμότητα για συνέχιση του διαλόγου.

Ο κ. Στεφάνου περίμενε την κ. Δημητρίου με μια ανθοδέσμη στο γραφείο του και προσφέροντάς την της είπε πως είδε πως την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της στα γραφεία του ΔΗΣΥ την περίμεναν με ένα μπουκέτο γαλάζια λουλούδια, «εμείς είμαστε κόκκινοι, οπότε τα λουλούδια είναι κόκκινα». Της ευχήθηκε καλή δύναμη «γιατί θα σου χρειασθεί» και η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, το οποίο θα συζητήσουν και την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. «Αναμένουμε να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο για να μπορούμε να πούμε πιο συγκεκριμένα τις απόψεις μας», είπε.

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχισθεί, λέγοντας ότι είναι ανοικτοί στον διάλογο στη βάση της πολιτικής ατζέντας και των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι απλοί άνθρωποι.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις σε αρκετά ζητήματα, σημασία όμως έχει να μην λειτουργούμε δογματικά, αλλά να βρίσκουμε συνεννοήσεις για το καλό του τόπου και των πολιτών, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαριστώντας «τον καλό φίλο και συνάδελφο». Εδώ θα είμαστε για να βρίσκουμε τρόπους να λειτουργήσουμε καλύτερα και ως θεσμοί κι ως πολιτικές δυνάμεις κι εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε λέγοντας, όπως και ο κ. Στεφάνου πριν, πως συζήτησαν και θέματα που αφορούν τη Βουλή.

Ερωτηθείσα εάν το γεγονός πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Κύπρο βρίσκονται τώρα στη θέση της αντιπολίτευσης, αυτό τα φέρνει πιο κοντά, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι είναι και οι δύο στην υπεύθυνη αντιπολίτευση. «Σημασία έχει σε αυτά που συμφωνούμε να βγαίνουμε ακόμη πιο μπροστά και σ’ αυτά που διαφωνούμε να καταθέτουμε τις δικές μας αντιπροτάσεις. Μακάρι να μην χρειαστεί να διαφωνήσουμε σε κάτι, αλλά είναι αρκετά περίπλοκα, σύνθετα τα ζητήματα που έχουμε να διαχειριστούμε, οι εξελίξεις καταιγιστικές κι αυτό συνεπάγει ακόμη περισσότερη ευθύνη για μας που ανήκουμε στο χώρο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην αντιπολίτευση και μαχητικά πάντοτε υπερασπίζεται τις θέσεις, τις απόψεις και τις διεκδικήσεις του, αλλά την ίδια ώρα είναι σοβαρό, υπεύθυνο και πατριωτικό έναντι του τόπου και του λαού, και με αυτό τον τρόπο θα πορευθεί, ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου. Ο διάλογος δίνει πολλές φορές διεξόδους, εάν δεν υπάρχουν συναινέσεις και συνεννοήσεις που είναι το ζητούμενο – και είναι επίσης πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις υπάρχουν – υπάρχει και ο τρόπος να κάνεις αντιπολίτευση και να είσαι δημιουργικός, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Καταδίκασαν τα επεισόδια

Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία και κληθέντες να σχολιάσουν εάν ως κόμματα υποβάλλουν εισηγήσεις κι αν τους ανησυχούν αυτά τα φαινόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τους ανησυχούν, «είναι καταδικαστέα και απαράδεκτα». Τα θέματα της βίας στα γήπεδα, είπε, συζητήθηκαν πάρα πολλές φορές, προωθήθηκαν συγκεκριμένα νομοθετήματα και λήφθηκαν αποφάσεις. Είναι φανερό ότι πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση». Είχε γίνει πολύ συζήτηση για την κάρτα φιλάθλου, πρόσθεσε, για την επάρκειά ή όχι των γηπέδων κ.ά. «Εμείς θέλουμε να ενεργούμε ως προμηθείς και όχι μετά από τα όποια επεισόδια, με αυτή την ευκαιρία πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά, να αξιολογηθεί και το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, ούτε και για να μην ληφθούν αποφάσεις σε σχέση και με τα συγκεκριμένα επεισόδια». Εδώ είμαστε ως κόμμα και ως Βουλή ν’ ακούσουμε τί έχει να πει η κυβέρνηση που πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Καταδικαστέα όλα αυτά τα οποία βλέπουμε, όλοι οι θεσμοί πρέπει ν’ αναλάβουν το ρόλο τους, ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Χρειάζεται όλοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους, είπε σημειώνοντας ότι αν ως πολιτικές δυνάμεις, ως Βουλή «χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, εδώ θα είμαστε». Η κ. Δημητρίου εξέφρασε βεβαιότητα ότι το θέμα θ’ απασχολήσει την Βουλή και η θέση του ΔΗΣΥ, είπε, είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοια επεισόδια στις μέρες μας.

Συναίνεση και διάλογος

Υποδεχόμενος αρχικά την Αννίτα Δημητρίου, ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε τη σημασίαν του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, λέγοντας ότι αδικούν τους εαυτούς τους με την εικόνα που εκπέμπουν, επειδή μεταξύ των δυνάμεων υπάρχει διάλογος και εκτός και εντός Βουλής για πολλά ζητήματα. Και είναι καλά να το γνωρίζουν αυτό οι πολίτες, πρόσθεσε, γιατί «ο διάλογος βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που πρέπει να επιδιώξουμε να υπάρχει μεταξύ των πολιτών, της πολιτικής και των πολιτικών».

Όταν υπάρχει ορθολογισμός και λογισμός, συμπλήρωσε, δεν αφήνουμε χώρο στον λαϊκισμό που είναι μια αρρώστια της εποχής μας, που πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»