Ορθά κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη διαβίωση το συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα

Έπαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια (αρμόδιες Αρχές) έχουν την εξουσία, μέσω της έκδοσης διατάγματος, να κλείνουν οικοδομές οι οποίες είναι ακατάλληλες για ανθρώπινη κατοίκηση ως ένα άμεσο μέτρο για αποτροπή κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Αυτό επιβεβαίωσε με απόφασή του την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 το Διοικητικό Δικαστήριο, επικυρώνοντας το σχετικό Διάταγμα που η Έπαρχος Πάφου εξέδωσε τον Νοέμβριο 2021, για απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένης οικοδομής εντός των διοικητικών ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας, μετά που η οικοδομή κρίθηκε από την αρμόδια Αρχή ως ακατάλληλη για ανθρώπινη διαβίωση και χρήση λόγω ανθυγιεινών συνθηκών (μη πόσιμο νερό).

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο, υιοθετώντας τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έκρινε ότι ορθά η Έπαρχος Πάφου επενέβη διατάζοντας την απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένου συγκροτήματος, αφού η απαίτηση για υδροδότηση των διαμερισμάτων με πόσιμο νερό ήταν όχι μόνο όρος για την έκδοση της άδειας οικοδομής, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση χρήσης του συγκροτήματος. Το Δικαστήριο, επίσης, έκρινε ότι η εξουσία αυτή δεν παραβιάζει το δικαίωμα περιουσίας που προστατεύεται από το Άρθρο 23 του Συντάγματος.

Ως εκ τούτου, η απόφαση της Επάρχου, ως η αρμόδια Αρχή, για τη λήψη άμεσα μέτρων υπέρ της δημόσιας υγείας των ενοίκων, με ισχύ του διατάγματος για ένα διάστημα, μέχρι τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και μέχρι να υπάρχει επαρκές, συνεχές και κατάλληλο νερό για ανθρώπινη κατανάλωση ήταν από τις συνολικές περιστάσεις νόμιμη και εύλογα επιτρεπτή.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκαν η κα Γιάννα Χατζηχάννα, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας και ο κ. Σίμος Πλατής, Δικηγόρος.

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη του 38χρονου Ανδρέα Παναγιώτου στη Λευκωσία (pic)
Ενημέρωσε για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για κυρώσεις την ΕΕ η Προκοπίου
Πράσινο Υπουργικού για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας
Παραδόθηκε ο ανήλικος που μαχαίρωσε 17χρονο έξω από καφετέρια στη Λεμεσό
Συμπλοκή ανήλικων και μαχαιρώματα στη Λεμεσό
Συνέδριο για το δημόσιο συμφέρον στην Κύπρο διοργανώνει η Νομική Υπηρεσία
Τροχαίο ατύχημα στο Ξυλοφάγου-Σε σοβαρή κατάσταση 77χρονος μοτοσικλετιστής
Ένοικοι διαμερισμάτων στην Χλώρακα έκλεβαν ρεύμα-Επιχείρηση Αστυνομίας
Βατό και δύσκολο όσο έπρεπε το γραπτό των Νέων Ελληνικών-Αγκάθι η έκθεση
Την Δευτέρα στην Κύπρο οι Βρετανοί για καταγγελίες κατά Εισαγγελίας-Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα