Καταδικάζουν τα σοβαρά επεισόδια τα κόμματα-«Οι ευθύνες βαραίνουν όλους»

Καταδικάζουν τα κόμματα, τα σοβαρά επεισόδια, που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της τόσο εντός, όσο και εκτός από το στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία.

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι, «καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο κάθε μορφή βίας όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε κάθε έκφανση της κοινωνίας μας».

Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι, «υψίστη προτεραιότητα είναι και θα παραμείνει η ασφάλεια των πολιτών και ως εκ τούτου είναι χρέος όλων μας να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο σε απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα φαινόμενα σαν  κι αυτά που είδαμε χτες στο στάδιο Ελευθερία».

Όπως αναφέρεται, «σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουμε ότι στη διάθεση της πολιτείας, του ΚΟΑ, της ΚΟΚ, της Αστυνομίας και των Σωματείων βρίσκονται ήδη μια σειρά από εργαλεία προς αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και ότι εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζουμε και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που ενδυναμώνει τα εργαλεία αυτά.

Οφείλουμε να πράξουμε όσα απαιτούνται καταβάλλοντας το σύνολο των δυνάμεών μας ώστε να μην αφήσουμε τη σφραγίδα του χουλιγκανισμού να εδραιωθεί».

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τα απαράδεκτα χθεσινά έκτροπα, τα οποία έγιναν σε ένα κατά τα άλλα αθλητικό γεγονός, στη Λευκωσία. «Πέραν από την καταδίκη, είναι καιρός κάποια πράγματα να λεχθούν με το όνομα τους. Διερωτόμαστε, κατά πόσο η Αστυνομία μπορεί να αστυνομεύσει. Διερωτόμαστε, κατά πόσο η ηγεσία της Αστυνομίας προβλέπει, για να μπορέσει να αστυνομεύσει. Διερωτόμαστε, αν υπήρξαν επιχειρησιακά σχέδια προς αποτροπή και πρόληψη αυτών των απαράδεκτων συμβάντων. Και βεβαίως, επειδή την προηγούμενη δεκαετία θεωρείτο η κάρτα φιλάθλου ως η θεραπεία διά πάσαν νόσον, είναι καλά να ενημερωθούμε κατά πόσο λειτούργησε το σύστημα ταυτοποίησης της κάρτας φιλάθλου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες, που πρέπει η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης να ασχοληθεί επισταμένα για να τις οδηγήσει προς επίλυση», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Άριστος Δαμιανού.

Το γεγονός ότι έχουν αποψιλωθεί αστυνομικές δυνάμεις, ότι έχουν ξηλωθεί αστυνομικές Διευθύνσεις ως αποτέλεσμα ενός οργίου ημετεροκρατίας και ρουσφετιού, το γεγονός ότι η ίδια η Μηχανοκίνητη Μονάδα δεν έχει τις αναγκαίες δυνατότητες, ενώ υπάρχουν οι νομοθετικές δυνατότητες, δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν, η Αστυνομία έχει επιδείξει περισσή σπουδή και ευαισθησία για να πατάξει ειρηνικές διαδηλώσεις και έλαμπε διά της απουσίας της χτες, με διάφορους τρόπους, είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να καταγραφούν. Πρέπει την ίδια ώρα να προχωρήσει η περιλάλητη αξιοποίηση αστυνομικών, που μετατρέπονται σε γραφιάδες, αντί να εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα, πρόσθεσε.

«Όλα αυτά τα σταχυολογούμε για να είναι υπόψη της νέας Υπουργού, διότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβει δράση γι’ αυτά τα ζητήματα», κατέληξε.

Σε ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν εντός και εκτός του κλειστού γηπέδου «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία» στη Λευκωσία, στη διάρκεια του σε αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ Απόλλωνα και Ανόρθωσης για το Final 4 του Κυπέλλου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «εκφράζουμε ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράσταση μας στους τραυματίες και ιδιαίτερα στους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής αλλά και τους σωστούς φιλάθλους, τους οποίους η πολιτεία οφείλει να προστατεύει».

Στη συνέχεια προστίθεται ότι, «χουλιγκανισμοί και βίαια έκτροπα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκαλούν καταστροφές σε περιουσίες, στιγματίζουν τον αθλητισμό και ευρύτερα προσβάλλουν την κυπριακή κοινωνία. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να παταχθούν στη ρίζα τους και αυτοί που τα προκάλεσαν πρέπει να διωχθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Να αντλήσουμε γνώση από περιπτώσεις άλλων χωρών, που καταπολέμησαν τον χουλιγκανισμό στη ρίζα του», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «τα καταδικαστέα σοβαρότατα επεισόδια στον αγώνα καλαθόσφαιρας Απόλλωνα – Ανόρθωσης, αναδεικνύουν την ανεπάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί διαχρονικά, για πάταξη της ρίζας του χουλιγκανισμού στον αθλητισμό»

Η ΕΔΕΚ συμπληρώνει ότι, «απαιτείται σοβαρή μελέτη και άντληση παραδειγμάτων και διδαγμάτων από περιπτώσεις άλλων χωρών, που καταπολέμησαν τον χουλιγκανισμό εντός και πέριξ των σταδίων. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους, συμπεριλαμβανομένης της αθλητικής κοινότητας, η οποία πρέπει ως πρώτο βήμα να προσπαθήσει να ελέγξει τους οργανωμένους οπαδούς και να απομονώσει τα ταραχοποιά στοιχεία».

Παράλληλα, σημειώνει ότι, «στεκόμαστε στο πλευρό των αγνών φιλάθλων και των μελών των σωμάτων ασφαλείας, των οποίων η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει την υγεία, την ασφάλεια και των σωματική ακεραιότητα».   

Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ αναφέρει πως, «το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο έξαρσης βίας και χουλιγκανισμού στους αθλητικούς χώρους, τείνει να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους κάθε νοούμενου πολίτη. Έντρομοι παρακολουθούμε την αδυναμία επιβολής της τάξης, διασφάλισης της ασφάλειας αθλητών και θεατών και ουσιαστικής διαχείρισης των χούλιγκαν στα γήπεδα.

Πλέον η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην επιβολή της υφιστάμενης Νομοθεσίας, στην ενίσχυση και στήριξη του ρόλου και του έργου των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και τη συμμόρφωση όλου του αθλητικού οικοδομήματος με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις κείμενες νομοθεσίες. Το πλέον σημαντικό είναι να τερματιστεί το καθεστώς ατιμωρησίας, που ενισχύει τη δράση ταραχοποιών στοιχείων».

Συμπληρώνοντας στη συνέχεια ότι, «προς αυτή την κατεύθυνση επαναφέρουμε, εκ νέου, την ανάγκη άμεσης έναρξης θεσμικού διαλόγου για τον Ενιαίο Αθλητικό Νόμο, καθώς και την ανάγκη άμεσης υλοποίησης της εξαγγελθείσας πρόθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού. Μια πολιτική οντότητα, που θα αναλάβει και τις ευθύνες για ανάπτυξη και εξυγίανση του κυπριακού αθλητισμού, ευθύνες που σήμερα είναι διάσπαρτες και δυστυχώς αλληλοσυγκρουόμενες μεταξύ διαφόρων θεσμών και αρχών».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι, «δηλώνουμε αποτροπιασμό για τα χθεσινά επεισόδια και καταδικάζουμε τα έκτροπα και επεισόδια βίας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε συμπάθεια και συμπαράσταση προς τους σωστούς φιλάθλους και όλα τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, που υπηρετούν με πραγματικό κίνδυνο για τη σωματική τους ασφάλεια».

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή 26 Μαρτίου στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθέρια στη Λευκωσία που ματαίωσαν και τη διεξαγωγή των ημιτελικών αγώνων της καλαθόσφαιρας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων.

Προσθέτοντας ότι, «οι κακόβουλες ενέργειες από τους οπαδούς των δύο ομάδων τόσο στο στάδιο Ελευθέρια όσο και στα γραφεία αλλά και λεωφορεία του ΟΣΕΛ είναι άκρως καταδικαστέες και δεν έχουν χώρο σε μια δημοκρατική χώρα».

Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι, «δυστυχώς η αντιμετώπιση της μάστιγας του φαινομένου παραβατικότητας στον αθλητισμό θα έπρεπε να απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινωνία μας και τον κρατικό μηχανισμό. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθούν οι οπαδοί – παραβάτες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

Παράλληλα, σημειώνουν ότι, «θεωρούμε πως βαριές είναι οι ευθύνες των διοικήσεων των σωματείων, τα οποία διαχρονικά ανέχονται τους συγκεκριμένους γνωστούς - άγνωστους οπαδούς. Αποτελεί ύψιστο καθήκον των διοικήσεων των σωματείων να αποφασίσουν να διακόψουν δεσμούς και να εξοστρακίσουν από τις τάξεις τους τα συγκεκριμένα άτομα».

Δειτε Επισης

Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης