Επίσημη πρώτη ΥΠΟΙΚ στη Βουλή με ειδήσεις και φλέγοντα θέματα στην ατζέντα

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, θα βρεθεί για πρώτη φορά σήμερα, στις εννέα και δεκαπέντε το πρωί, ο νέος υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε μια συνεδρία που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα καταδείξει τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης, σε σχέση με φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Μεταξύ άλλων η συζήτηση θα αγγίξει ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτά για τις τακτικές των τραπεζών, τις αναδιαρθρώσεις και τα επιτόκια, καθώς επίσης τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και το ζήτημα των εκποιήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, είχε την ευκαιρία να συζητήσει μερικά από αυτά τα θέματα με υψηλόβαθμα στελέχη κομμάτων που βρίσκονται στη συγκυβέρνηση.

O υπουργός Οικονομικών, προέβη σε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για θέματα όπως το ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, το πλαίσιο των εκποιήσεων, αλλά και το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Μάλιστα υπήρξε συζήτηση και για τα τρέχοντα ζητήματα που προέκυψαν στην παγκόσμια οικονομία, με τον Μάκη Κεραυνό, να ασπάζεται την άποψη πως τα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην παρούσα φάση δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο αφού δεν είναι εκτεθειμένα σε ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για το ΦΠΑ της πρώτης κατοικίας, που προνοεί ότι για οικίες μέχρι 220 τετραγωνικά, με εκτιμημένη αξία μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, το ΦΠΑ 5% θα ισχύει για τα πρώτα 170 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για τα υπόλοιπα πενήντα θα ανέρχεται σε 19 τετραγωνικά. Στα διαμερίσματα το ΦΠΑ 5% θα ισχύει για τα πρώτα 90 τετραγωνικά, ενώ για τα επόμενα 20 θα ανέρχεται σε 19. Πρόκειται για διαμερίσματα μέχρι 110 τετραγωνικά, με εκτιμημένη αξία 200 χιλιάδες ευρώ.

Η εν λόγω συμφωνία πάντως, αναμένεται πως θα προκαλέσει αντιδράσεις, αφού εκτιμάτε πως με τις συγκεκριμένες πρόνοιες, θα εξαιρούνται αρκετές περιπτώσεις οικιών, των οποίων η εκτιμημένη αξία θα ξεπερνά τις 350 χιλιάδες ευρώ, όπως αντίστοιχα και στα διαμερίσματα.

Σε ότι αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες, το θέμα των ΜΕΔ και το ζήτημα των επιτοκίων, το Υπουργείο Οικονομικών, εγκαινίασε τον διάλογο με τις τράπεζες, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, έγινε συγκεκριμένη αναφορά, σε σχέση με μια σειρά από προτεραιότητες που τέθηκαν, όπως είναι ο άμεσος χειρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών και το θέμα των αναδιαρθρώσεων, το οποίο αναγνωρίζεται ως εξόχως σημαντικό.

Τα κόμματα αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημαντική πρώτη συνάντηση γνωριμίας του υπουργού με τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών, έτσι ώστε αφενός ο πρώτος να αντιληφθεί τις ευαισθησίες των βουλευτών και αφετέρου οι βουλευτές, να πάρουν μια γεύση από τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Πάντως από τις πρώτες συναντήσεις που έγιναν διαφάνηκε η πρόθεση των κομμάτων να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο και να σταθούν δίπλα στον υπουργό, αναμένοντας βεβαίως και από την πλευρά του ανάλογη διάθεση και αναγνώριση των σημαντικών προβλημάτων και που κυρίως αφορούν τη μεσαία τάξη.

Δειτε Επισης

Στο ψευδοκράτος τη Δεύτερα ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά Μέσα
Ενημερώθηκε για τις έρευνες για στημένα ο ΠτΔ-Ενισχύει την Επ. Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού
Θέματα των επιτροπών της ενόψει και ευρωεκλογών ανέλυσε η Σταύρου
Καμία αναφορά σε Κύπρο και αν. Μεσόγειο στο ανακοινωθέν του ΣΕΑ στην Τουρκία
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ μπορεί να δώσει απτά κίνητρα σε όλους στο Κυπριακό
Σ. Στεφάνου: Μεσόγειος και Μ. Ανατολή απαλλαγμένες από όπλα μαζικής καταστροφής
Σε διαθεσιμότητα Κύπριος Βουλευτής του βόρειου Λονδίνου-Καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά
Σε μαζική συμμετοχή καλούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ένα χρόνο πριν τις εκλογές
Ανέλυσε το όραμα του για αξιοποίηση του ΦΑ ο Παπαναστασίου-Στην εξίσωση και η λύση του Κυπριακού
Για προώθηση έργων υποδομής συζήτησαν ο ΠτΔ και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου