«Είναι μια τραγωδία»-Καταστράφηκαν οικοδομικά τετράγωνα στο Μισισίπι από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα καταστροφικών ανεμοστρόβιλων που έπληξαν την πολιτεία του Μισισιπή στις νότιες ΗΠΑ, με ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να έχουν ισοπεδωθεί, την ώρα που νέα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται σήμερα στην περιοχή.

«Είναι μια τραγωδία», έγραψε στο Twitter ο Τέιτ Ριβς κυβερνήτης του Μισισιπή, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές ζημιές».

«Η κλίμακα των απωλειών και των καταστροφών είναι εμφανής σε όλες τις πληγείσες περιοχές», εξήγησε ο Ριβς αφού μετέβη στο Σίλβερ Σίτι, μία από τις πόλεις που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από τους ανεμοστρόβιλους.

Ο απολογισμός ανέρχεται σε 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πολιτείας του Μισισιπή (MSEMA). Τέσσερις άνθρωποι που αγνοούνταν «εντοπίστηκαν», πρόσθεσαν.

Ομάδες έρευνας και διάσωσης εργάζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων θυμάτων.

«Προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο» είναι να εγγυηθούμε «την ασφάλεια των επιζώντων και να εντοπίσουμε τους ανθρώπους ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλείς», τόνισε η Μάλορι Γουάιτ της MSEMA.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να στηθούν προσωρινά καταλύματα, να γίνουν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και να δοθούν δάνεια με μειωμένα επιτόκια για την κάλυψη των μη ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Περίπου 4.800 κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στον Μισισιπή και σχεδόν 11.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη γειτονική Αλαμπάμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο poweroutage.us.

Εξάλλου η πολιτεία του Μισισιπή προετοιμάζεται για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και σήμερα, κυρίως ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι «δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανεμοστρόβιλοι».

Στη γειτονική Αλαμπάμα σημειώθηκαν επίσης έντονες καταιγίδες, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του όταν ανατράπηκε το τροχόσπιτό του, επεσήμανε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μόργκαν.

Οι ανεμοστρόβιλοι, ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που δεν μπορεί να προβλεφθεί, είναι συχνοί στις ΗΠΑ, κυρίως στις κεντρικές και νότιες πολιτείες. Τον Δεκέμβριο του 2021 περίπου 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πέρασμα ανεμοστρόβιλων στο Κεντάκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ εξετάζει αποστολή ακόμη μιας συστοιχίας Patriot στην Ουκρανία
Στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ με Νετανιάχου η εκεχειρία στη Γάζα και η απελευθέρωση ομήρων
Στους τέσσερις οι νεκροί μετά την επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο «Eternity C»
Οργή στο Βέλγιο για οδηγό που σκότωσε το σκυλί του σέρνοντάς το για χιλιόμετρα-Βρήκαν το σπίτι του και το έκαψαν
Εκατοντάδες τραυματίες από τη φωτιά στη Μασσαλία-Φόβοι ότι ο Μιστράλ θα τη θέσει ξανά εκτός ελέγχου
Τουλάχιστον 161 αγνοούμενοι και 110 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας
Μυστήριο με τον θάνατο 35χρονου που τον «ρούφηξε» κινητήρας αεροσκάφους στο Μπέργκαμο
Τουλάχιστον 108 νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας-Αγνοούνται τέσσερα παιδιά
Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία-Η νύχτα θα είναι κρίσιμη
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της επίθεσης στο ελληνικών συμφερόντων Magic Seas στην Ερυθρά Θάλασσα