Ο Σαββίδης τις φιτιλιές, ο Χριστοδουλίδης τον πυροσβεστήρα

Οι αποσύρσεις σήμαναν Συναγερμό

Οι αποσύρσεις των υποψηφιοτήτων για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου στον Δημοκρατικό Συναγερμό από τον Γιάννη Καρούσο και αργότερα από τον Φαίδωνα Φαίδωνος, προκάλεσαν συναγερμό στα επιτελεία των υπολοίπων. Έψαχναν να μάθουν τι κινείται παρασκηνιακά και τι κρύβεται πίσω από την απόσυρση του ενδιαφέροντος των δύο.

Με τα δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα αυτή τη στιγμή, η εκτίμηση που γίνεται από υψηλόβαθμα στελέχη της Πινδάρου, είναι πως ο Ευθύμιος Δίπλαρος, θα καταφέρει να εκλεγεί υπερνικώντας τον Μιχάλη Σοφοκλέους και τον Σωτήρη Σαμψών που εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους, τους οποίους, όπως σημειώνουν οι κακές γλώσσες, ο Ευθύμιος Δίπλαρος μπορεί να εκπροσωπήσει αμφότερους, επάξια.

Δικαιώνονται μετεκλογικά

Έκαναν το λάθος και περιέγραψαν προεκλογικά έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών δύο στελέχη της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας και έπεσαν να τους φάνε. Η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως θα επιλύονται οι όποιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων που συγκυβερνούν και της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδης, μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώθηκε.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες συζητείται η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που σε συνδυασμό με τις κοινές συνεδρίες των κοινοβουλευτικών ομάδων, ουσιαστικά θα επιβεβαιώσει αυτό που έλεγαν μήνες πριν τις Προεδρικές τα δύο στελέχη της ΔΗΠΑ, ο Αλέκος Τρυφωνίδης και ο Γιάννος Λακκοτρύπης.

Μένει να διαφανεί, εάν τελικά η σκέψη θα εφαρμοστεί και στην πράξη. Πάντως σε αντίθετη περίπτωση, με δεδομένο τα φλέγοντα θέματα που θα τεθούν ενώπιον της Κυβέρνησης και της Βουλής το επόμενο διάστημα, οι πρώτες ρωγμές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Έβαλε την κασέτα ο Χρύσανθος

Στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, επαναλήφθηκε για ακόμη μια φορά το show του βουλευτή Πάφου του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη. Όσοι έχουν όρεξη και παρακολουθούν τις συνεδρίες της Ολομέλειας, γνωρίζουν πως το θέμα του ΚΟΑ αλλά και ότι έχει να κάνει με τη Λεμεσό, αποτελεί «must» για τον βουλευτή του ΔΗΚΟ. Ο κ. Σαββίδης για άλλη μια φορά καταφέρθηκε εναντίον της Λεμεσού. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν τον νοιάζει πως θα τον χαρακτηρίσουν τοπικιστή, και προχώρησε κατηγορώντας τον ΚΟΑ και τον Ανδρέα Μιχαηλίδη. «Ο ΚΟΑ δεν είναι η αθλητική αρχή της Κύπρου, αλλά η αθλητική αρχή της Λεμεσού». Όλα τα εκατομμύρια, είπε, οδηγούνται προς τη Λεμεσό. «Εκατομμύρια για το νέο γήπεδο, εκατομμύρια για το Τσίρειο, εκατομμύρια για αναβάθμιση μικρών γηπέδων, εκατομμύρια για το Ευρωμπάσκετ».

Βέβαια στο τέλος το γύρισε και είπε πως αγαπά τη Λεμεσό (!)

Πόσο θα μας ανεχτούν στο ΕΛΚ

Κάποιος κάποτε θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με την παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η Πινδάρου από την περασμένη Τρίτη διαρρέει πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε το πρωί της πέμπτης, μετά από πρόσκληση του Μάνφρεντ Βέμπερ ως παρατηρητής. Μάλιστα οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως και στις επόμενες Συνεδρίες, όπως και σε αυτή θα συμμετάσχει κανονικά η Αννίτα Δημητρίου.

Το ερώτημα που γεννάται, είναι από τη στιγμή που με βάση τους Κανονισμούς του ΕΛΚ, στις Συνόδους Κορυφής συμμετέχει ένας εκπρόσωπος κάθε χώρας και αυτός είναι είτε ο ηγέτης του κράτους, είτε ό αρχηγός του κόμματος αν είναι στην αντιπολίτευση, πόσο καιρό θα αποδέχονται τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων από τη λιλιπούτια Κύπρο;

Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως, όταν ερωτήθηκε πριν την είσοδο του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε πως θα συμμετέχει κανονικά σε όλες τις Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ. Το σίγουρο είναι πως αυτή η ιστορία θα έχει και άλλα επεισόδια…

Έβγαλε είδηση ο Βαρνάβα

Η νέα κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Μαρίνου Σιζόπουλου και του Γιώργου Βαρνάβα έβγαλε και είδηση. Να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Προεκλογικά, όταν αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ τους συνασπίστηκαν γύρω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, διερωτηθήκαμε πως τα βρίσκουν ο Μαρίνος Σιζόπουλος για παράδειγμα, με τον Γιώργο Βαρνάβα και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον Γιώργο Βαρνάβα, ο οποίος αποκάλυψε πως έγιναν παρεμβάσεις από τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έτσι ώστε να μην βγει προς τα έξω πως άνθρωποι που τον στηρίζουν, είναι στα μαχαίρια μεταξύ τους. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως εξήγησε που δεν αντέδρασε στην πρώτη επιστολή του Σιζόπουλου και αντέδρασε τώρα, μετά τις εκλογές στη δεύτερη. Το σίγουρο είναι πως πριν τις εκλογές πέτυχε στη συνένωση δυνάμεων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Το στοίχημα είναι αν αυτές θα παραμείνουν ενωμένες και στο πλευρό του και καθ'όλη τη διάρκεια της θητείας του. Το σίγουρο είναι πως όπως και στην περίπτωση της συνεννόησης των κομμάτων μεταξύ τους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να είναι με έναν πυροσβεστήρα ανά χείρας.

Τι θα γίνει στους Οικολόγους

Πάντως, αν εξαίρεση κανείς τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το πλέον πληγωμένο κόμμα από τις Προεδρικές, όσο παράξενο κι αν ακούγεται είναι το Κίνημα Οικολόγων. Ένα κόμμα που δεν είχε άποψη και απείχε από τις προεκλογικές δραστηριότητες, μοιάζει σήμερα να είναι βυθισμένο στην εσωστρέφεια, ενώ όσοι βρίσκονται πιο κοντά, διαβλέπουν σοβαρό κίνδυνο αποχωρήσεων.

Από τη μια οι δύο κυρίες Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Έφη Ξάνθου, που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και σύμφωνα με την ηγεσία, λειτούργησαν αντικομματικά, και από την άλλη ο Σταύρος Παπαδούρης που βγήκε ανοικτά υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κράμα, με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να βρίσκεται στη μέση. Σε συνδυασμό με τη βαρύνουσα άποψη κάποιων εκ των βετεράνων του κόμματος, η κατάσταση είναι στα όρια να βγει εκτός ελέγχου και να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές σε διάφορα επίπεδα.

Δειτε Επισης

Εξήγγειλε κι επίσημα την υποψηφιότητα του ο Νικολαΐδης-Οι λόγοι που επαναδιεκδικεί τον Δήμο Λεμεσού
Επανδιεκδικεί τη Δημαρχία Λακατάμιας η Φωτούλα Χατζήπαπα
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στον ΔΗΣΥ, τελευταίος γύρος συναντήσεων-Δεν αποκλείονται ανακοινώσεις συνεργασιών
Ως ανεξάρτητος υποψήφιος κατέρχεται στις εκλογές ο Γιαννάκης Κοιτάζος
Αριθμός 83.000 Τ/κ εγγράφεται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο για ευρωεκλογές
Οι μεγάλοι Δήμοι αγκάθι στην ευρεία συνεργασία του ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ
Στήθηκε και πιάνει δουλειά το Volt-Οι Ευρωεκλογές πρώτες στην ατζέντα
Στην κούρσα για τον Επαρχιακό Οργανισμό Λάρνακας μπαίνει ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους
Κορύφωση διεργασιών για τους Περιφερειάρχες-Οι 14 εν δυνάμει υποψήφιοι για τις πέντε θέσεις
Το συμπαγές μέτωπο ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ, το μετέωρο ΔΗΚΟ και η ευκαιρία του ΑΚΕΛ