Έρχεται η εφαρμογή που δείχνει στους καταναλωτές τις τιμές προϊόντων στις υπεραγορές
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 26 Μαρτίου 2023
Ένα σημαντικό εργαλείο για τους καταναλωτές, οι οποίοι προβαίνουν σε αγορά εργασίας πριν προβούν στις αγορές τους, ετοιμάζει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Συγκεκριμένα, έχει σχεδιάσει τη δημιουργία μίας εφαρμογής, στην οποία θα υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι τιμές των βασικών προϊόντων για ένα νοικοκυριό, ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να γνωρίζουν πριν ξεκινήσουν τις αγορές τους, που θα βρουν τα πιο φτηνά προϊόντα.
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, στην προσπάθειά της να συμβάλει και να βοηθήσει τους πολίτες, ειδικά σε μία περίοδο που οι τιμές έχουν βρει καταφύγιο στα ύψη και δύσκολα κατεβαίνουν, αποφάσισε όπως προωθήσει την εν λόγω εφαρμογή κι έτσι, με την επιλογή στο κινητό τους, οι καταναλωτές μπορούν να γνωρίζουν σε ποια υπεραγορά μπορούν να βρουν τα φθηνότερα προϊόντα.
«Θα είναι μία εφαρμογή που θα παρουσιάζει τιμές συγκεκριμένων προϊόντων, αναλόγως με την περισσότερη ζήτηση και θα είναι τα απαραίτητα για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού και θα δημοσιοποιούνται οι τιμές του, όπως είναι σε διάφορες υπεραγορές και θα κρίνει ο καταναλωτής αναλόγως με τα οικονομικά του κριτήρια, που θα πηγαίνει», εξήγησε στον REPORTER ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.
Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες θα γνωρίζουν ποια υπεραγορά έχει θέσει τις χαμηλότερες τιμές και ποια τις υψηλότερες. Ουσιαστικά, μέσω της εν λόγω εφαρμογής, οι καταναλωτές θα έχουν στα χέρια τους, μία έρευνα αγοράς, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτούν τις υπεραγορές για να δουν ιδίοις όμμασοι τις τιμές.
«Θα γίνεται μία σύγκριση, που εντοπίζεται το πιο φτηνό προϊόν και που το πιο ακριβό. Θα επιλέγει δηλαδή ο καταναλωτής ένα συγκεκριμένο προϊόν, θα πατά πάνω και θα βλέπει τις τιμές, που είναι διαθέσιμες στις υπεραγορές. Θα κάνει το ίδιο και με άλλα προϊόντα και στο τέλος η εφαρμογή θα κάνει ένα συνδυασμό πόσα θα κοστίσει σε κάθε υπεραγορά συνολικά οι αγορές. Θέλουμε ο καταναλωτής να γνωρίζει τις επιλογές που έχει και να επιλέγει».
Η συγκεκριμένη ιδέα γεννήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Βουλής, λόγω Προεδρικών Εκλογών και από τότε μέχρι και αρχές Μαρτίου, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή άρχισε διαβουλεύσεις με όλους τους εταίρους, ώστε να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή. Την ίδια ώρα άρχισε και η κατάρτιση ενός νομοσχεδίου, που θα διέπει νομικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
«Αυτή η εφαρμογή είναι ένα μικρό εργαλείο, που θα βοηθά τους καταναλωτές στα ψώνια τους. Δεν είναι κάτι που θα σώσει την οικονομία στο σύνολό της. Εμείς σκεφτόμαστε διάφορα εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν στα ψώνια των καταναλωτών, που θέλουν να ψάξουν τις τιμές πριν κάνουν τις αγορές τους. Είναι μία έρευνα αγοράς, που θα έχουν στο κινητό τους, ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι αντικατάσταση της πρότασης για το καλάθι του νοικοκυριού. Εκείνο ήταν κάτι άλλο που δεν λειτούργησε και πλέον είναι παρελθόν. Είναι εντελώς διαφορετική ιδέα. Θα δείχνει μόνο τιμές των προϊόντων».
Αυτή τη στιγμή, το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμο να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για ψήφιση. Στόχος, όπως υπέδειξε ο κ. Καραγιώργης είναι αρχές Απριλίου, το νομοσχέδιο να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής, για να αρχίσει εκτενείς διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να παρθεί μία απόφαση.
«Πριν ετοιμάσουμε το νομοσχέδιο, είχαμε κάνει μία διαβούλευση με τους εταίρους μας, που μας έστειλαν τα δικά τους σχόλια. Κάποιοι ήταν θετικοί, κάποιοι άλλοι όχι και τόσο, αλλά έγινε μία αρχική διαβούλευση για να ετοιμαστεί το πλαίσιο και ολοκληρώθηκε στις 8 Μαρτίου. Χρειάστηκε ένας μήνας για τις διαβουλεύσεις. Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε νομοτεχνικό έλεγχο και στόχος είναι, την πρώτη εβδομάδα Απριλίου, αφού περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση. Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου για το συγκεκριμένο θέμα και μετά θα προχωρήσουμε με τις διαδικασίες των προσφορών. Ετοιμάζονται και οι όροι, αλλά πρώτα πρέπει να υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο από τη Βουλή για να γίνει αυτό».