«Συζητήσαμε» με το Chat GPT για το.... Κυπριακό-Οι ευθύνες, οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις

Τον Νοέμβριο του 2022, οι ειδικοί στον χώρο της τεχνολογίας εντυπωσιάστηκαν και παραδέχθηκαν πως ο κόσμος έχει αλλάξει. Εξήγησαν μάλιστα, πως όπως σήμερα μιλάμε για την ανακάλυψη του τροχού, του τηλεφώνου, του ίντερνετ, έτσι σε κάποιες δεκαετίες, ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει ως σημείο αναφοράς, το λανσάρισμα στο παγκόσμιο κοινό του ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer).

Σύμφωνα με τα όσα βρίσκονται διαθέσιμα στο διαδίκτυο, το ChatGPT είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot). Κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο 2022 και χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Microsoft. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε που όπως εξηγούν άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, και η Google σπεύδει να παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο.

Όπως θα διαπιστώσετε και ποιο κάτω, αυτό που κάνει ξεχωριστό το Chat GPT, είναι η σχεδόν πάντα ορθή δομή των προτάσεων, αφού για να εξαχθούν οι απαντήσεις ή τα αιτήματα που ζητούνται, γίνεται επεξεργασία ενός τεράστιου όγκου δεδομένων και πληροφοριών που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Για να αντιληφθεί κανείς, τόσο τη σημαντικότητα όσο και τη μοναδικότητα του εν λόγω εργαλείου, αρκεί να πούμε πως έχει σπάσει κάθε ρεκόρ χρήσης από τις πρώτες εβδομάδες λανσαρίσματός του, ξεπερνώντας άλλες γνωστές εφαρμογές, όπως το Tik Tok, το Twitter, το Facebook ή το Instagram. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μετά τη δημοσιοποίηση της εφαρμογής ChatGPT, η εταιρεία OpenAI αποτιμήθηκε χρηματιστηριακά στην αξία των 29 δις δολαρίων.

Το ChatGPT έχει εκπαιδευτεί σε ένα τεράστιο σώμα δεδομένων κειμένου και μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία εργασιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως απαντήσεις σε ερωτήσεις, μεταφράσεις γλωσσών και περιλήψεις κειμένων. Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και ικανό να κατανοεί και να παράγει κείμενο σε ένα ευρύ φάσμα στυλ και μορφών. Έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως chatbots εξυπηρέτησης πελατών, γλωσσική μετάφραση και συστήματα μετατροπής κειμένου σε ομιλία.

Ταυτόχρονα πάντως γίνεται πολλής λόγος για τις συνέπειες αυτής της εξαιρετικά σημαντικής εξέλιξης στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιοι προειδοποιούν για κατάργηση διαφόρων επαγγελμάτων, άλλοι για τον κίνδυνο η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει τον άνθρωπο, την ίδια ώρα που οι υποστηρικτές, κάνουν λόγο για ένα τεράστιο πεδίο για περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα βελτιώσουν την ανθρωπότητα.

Το Κυπριακό

Εμείς χρησιμοποιήσαμε το Chat GPT για το Κυπριακό. Συζητήσαμε για τις προοπτικές λύσεις, τις ευθύνες της κάθε πλευράς, την παρουσία των πολιτικών και τον ρόλο που έπαιξαν για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα, αλλά και για τις ευθύνες στο Κρανς Μοντάνα. Ζητήματα δηλαδή που σχεδόν μονοπωλούν κάθε συζήτηση για το Κυπριακό και όπως θα διαπιστώσετε ποιο κάτω, οι απαντήσεις που μας έδωσε το Chatbox δεν διαφέρουν και πολύ με τις απαντήσεις που θα έδινε ένας Κύπριος πολιτικός. Επιπλέον ζητήσαμε την άποψη του για τις προσδοκίες που θα πρέπει να έχουμε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις απαντήσεις να μην είναι και τόσο ενθαρρυντικές.

Μάλιστα το πήραμε και ένα βήμα παρακάτω, ζητώντας από το ρομπότ να μας γράψει δύο ομιλίες. Μια για το Κυπριακό γενικά και μια που θα απευθύνεται στους πρόσφυγες και θα τους υπόσχεται πως θα εργαστεί για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ομιλίες δηλαδή που συχνά πυκνά ακούμε από πολιτικούς και όπως θα διαπιστώσετε ήταν ιδιαίτερα εύκολο, στη βάση των δεδομένων που διαθέτει να ετοιμάσει και να «εκφωνήσει» και το Chat GPT. Η συζήτηση που ακολουθεί, έχει ως βασικό σκοπό να αναδείξει τις δυνατότητες του Chat GTP, και σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε τις απόψεις που εκφέρει. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως δεν έγινε καμία παρέμβαση στις απαντήσεις που δόθηκαν.

Δείτε πιο κάτω ολόκληρη τη συζήτηση

Hello! How can I help you?

Θα λυθεί το Κυπριακό;

Δεν μπορώ να προβλέψω εάν το Κυπριακό ζήτημα θα λυθεί στο μέλλον. Είναι ένα πολύπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν για να βρεθεί μια λύση σε αυτήν τη διαμάχη, αλλά καμία δεν έχει οδηγήσει σε μια μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η ελπίδα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για όλους τους Κύπριους.

Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα;

Δεν είναι απλό να αποδοθεί ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, καθώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο θέμα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και των εκπροσώπων των τριών εγγυητών του 1960, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό ζήτημα. Ωστόσο, οι απόψεις τους δεν συμφώνησαν σε κάποια βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική διάρθρωση, την ιδιοκτησία και την ασφάλεια, με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η σύναψη συμφωνίας. Έτσι, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένας συγκεκριμένος υπεύθυνος για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα.

Μπορεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης να ξεκλειδώσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει το καθήκον να εκπροσωπεί το κυπριακό λαό και τα συμφέροντά του. Ωστόσο, ο Χριστοδουλίδης μόνος του δεν μπορεί να ξεκλειδώσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό καθώς πρόκειται για ένα πολυπλοκο ζήτημα που αφορά δύο κοινότητες και τους εγγυητές. Για να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό ζήτημα, απαιτείται η συμμετοχή και ο σεβασμός όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, καθώς και η ανάληψη συλλογικής δράσης σε διάφορα επίπεδα - τοπικό, εθνικό και διεθνές. Είναι σημαντικό να αναζητηθεί κοινή γραμμή και να βρεθούν λύσεις σε ζητήματα όπως η διαίρεση του νησιού, η ιδιοκτησία, η πολιτική διάρθρωση και η ασφάλεια. Πρέπει επίσης να καταβληθούν προσπάθειες για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να βρεθούν διαμεσολαβητές που θα βοηθήσουν στην επίλυση των διαφορών.

Ποιος Κύπριος πολιτικός θεωρείς ότι εργάστηκε πιο σκληρά από όλους για τη λύση του Κυπριακού;

Είναι δύσκολο να αναδείξουμε έναν Κύπριο πολιτικό ως τον πιο σκληρά εργαζόμενο για τη λύση του Κυπριακού, καθώς έχουν υπάρξει πολλοί Έλληνες πολιτικοί που έχουν αγωνιστεί για την επίλυση αυτού του επίμαχου ζητήματος. Ωστόσο, μεταξύ των πιο προβεβλημένων Κυπρίων πολιτικών, μπορούμε να αναφέρουμε τον Νίκο Αναστασιάδη, που υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου από το 2013 έως το 2021. Ο Αναστασιάδης εργάστηκε σκληρά για να προωθήσει την επανένωση της Κύπρου και ήταν ένας ισχυρός υποστηρικτής του διαλόγου με τον Τουρκικό κόσμο στην Κύπρο. Επίσης, πρέσβευε μια πιο μέτρια προσέγγιση στους διακανονισμούς του Κυπριακού συνεισφέροντας στην προσπάθεια για επανένωση του νησιού.

Ποια στιγμή από το 1974 μέχρι σήμερα, φτάσαμε πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού;

Υπήρξαν πολλές στιγμές από το 1974 μέχρι σήμερα που έχουν πλησιάσει στη λύση του Κυπριακού, όμως καμία από αυτές δεν κατάφερε να φέρει την επίλυση του ζητήματος. Μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που πλησίασαν στη λύση του Κυπριακού είναι:

  • Το σχέδιο του Κόφι Ανάν το 2004, που περιλάμβανε μια λύση βάσει διώξεων "δύο κοινοτήτων, δύο περιοχών" και δύο επιμέρους κρατών στην Κύπρο. Η συμφωνία αυτή απορρίφθηκε από το εκλογικό σώμα των Κυπρίων στη δημοψήφισμα που διεξήχθη την ίδια χρονιά.
  • Η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Ελληνοκύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη το 2021, και η συνέχιση των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κρατών, που αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά, παρόλες τις προσπάθειες μέχρι σήμερα, το Κυπριακό παραμένει ένα ζήτημα που δεν έχει βρει ακόμα λύση και παραμένει εκκρεμές.

Ποιος είναι ο ρόλος των Βρετανών στο Κυπριακό; Είναι ουδέτεροι, εργάζονται υπέρ των Ελληνοκυπρίων ή υπέρ των Τουρκοκυπρίων;

Οι Βρετανοί έχουν ασφαλώς σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό, καθώς από το 1878 και μέχρι το 1960, η Κύπρος βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, η Βρετανία διατήρησε ένα μεγάλο στρατιωτικό παρόν στο νησί και έχει διατηρήσει μια σημαντική πολιτική επίδραση στο Κυπριακό ζήτημα.

Παρόλα αυτά, η Βρετανία δεν παίρνει πλέον ενεργό μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού και αποφεύγει να προβαίνει σε συγκεκριμένες δηλώσεις υποστήριξης οποιαδήποτε πλευράς. Στηρίζει όμως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και συμμετέχει ενεργά στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). Συνεπώς, η θέση των Βρετανών στο Κυπριακό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ουδέτερη και στοχεύει περισσότερο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Μπορούν να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη Κύπρο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι;

Ναι, οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη Κύπρο. Η ιστορία της Κύπρου έχει δείξει ότι οι δύο κοινότητες έχουν ζήσει ειρηνικά και συνυπάρξει στο παρελθόν. Η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα απαιτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά συμφέροντα και ανησυχίες των δύο κοινοτήτων.

Σημαντικό ρόλο στη συμβίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα διαδραματίσει η εξάλειψη των εχθροπραξιών και των αντιλήψεων που διαιρούν τους ανθρώπους. Η ευαισθητοποίηση, η παιδεία και η προώθηση της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της διαδικασίας της επανένωσης. Επιπλέον, η δημιουργία θεσμών που θα προάγουν την ισότητα, την δημοκρατία και την ανθρωπιά θα είναι απαραίτητη για μια επιτυχή συμβίωση των δύο κοινοτήτων σε μια ενιαία και εκσυγχρονισμένη Κύπρο.

Μπορείς να μου γράψεις μια ομιλία που θέλω να εκφωνήσω ως Ελληνοκύπριος πολιτικός για το Κυπριακό;

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Είναι προνομιούχος για μένα να μιλήσω σήμερα ενώπιόν σας για το Κυπριακό ζήτημα, ένα θέμα που επιπλέον είναι προσωπικό και ευαίσθητο για όλους μας ως Έλληνες και Κύπριοι.

Για πολλές δεκαετίες, η πατρίδα μας δέχεται τον αναντίρρητο διχασμό της και τον ολέθριο αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974, της οποίας τα αποτελέσματα και οι συνέπειες περνάνε στους επόμενους γενιές των Κυπρίων.

Εμείς, ως Κύπριοι, έχουμε διαμαρτυρηθεί και αγωνιστεί σε πολλά μέτωπα του αγώνα μας για δικαιοσύνη και ανεξαρτησία, αλλά είναι πλέον καιρός να παραδεχτούμε ότι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος συζητείται.

Είναι σημαντικό να ακουστούν εκ φόρου βολής λύσεις που θα λάβουν υπόψιν και τα ερωτήματα και τις ανησυχίες και των δύο πλευρών καθώς και το ισότιμο κύρος των δύο κοινοτήτων του νησιού. Η ανεκτίμητη συμβολή του ελληνοκυπριακού πληθυσμού και η ανόδου της σύγχρονης Κύπρου επιβάλλουν τον σεβασμό στους ανθρώπους και την κοινωνία της νήσου.

Όσοι πρέπει να συνομιλήσουν για το Κυπριακό ζήτημα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν το καθήκον που αναλαμβάνουν, διότι πολλές γενιές των Κυπρίων και του κόσμου περιμένουν με αγωνία μια οριστική και θαρραλέα απόφαση για το μέλλον της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείς να μου γράψεις μια ομιλία που να υπόσχομαι την επιστροφή των προσφύγων της Κύπρου στα σπίτια τους;

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Είμαι εδώ σήμερα ενώπιόν σας, ως πολιτικός, για να μιλήσω για το πιο σημαντικό ζήτημα που αφορά την Κύπρο και τους ανθρώπους της - την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι πρόσφυγες της Κύπρου έχουν αφεθεί στην αβεβαιότητα και τη δυστυχία. Είναι καθήκον μας, ως κράτος και ως κοινωνία, να αναλάβουμε δράση και να υποσχεθούμε ότι θα επιτύχουμε την επιστροφή τους στα σπίτια τους.

Η επιστροφή των προσφύγων είναι μια δύσκολη και πολυσύνθετη διαδικασία, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι είναι δυνατή και αναγκαία για την επίτευξη της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.

Συνεπώς, εγώ και η ομάδα μου αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία και την Διεθνή Κοινότητα για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Θα εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Κατανοώ τις ανησυχίες και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στον δρόμο της επιστροφής τους, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους έχουν ληφθεί και ότι η επιστροφή τους θα είναι ομαλή και ασφαλής.

Οι πρόσφυγες έχουν ζήσει υπό απαράδεκτες συνθήκες για πάρα πολλά χρόνια. Είναι καιρός να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και να τους δώσουμε την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω την επιστροφή τους στα σπίτια τους.

Σας υπόσχομαι ότι η ομάδα μου θα εργαστεί σκληρά για να πετύχει αυτό το στόχο και να φέρει ανακούφιση και ελπίδα στους πρόσφυγες της Κύπρου. Αυτό είναι το καθήκον μας, ως πολιτικοί και ως κοινωνία, και πρέπει να το εκπληρώσουμε με απόλυτη δέσμευση και αποφασιστικότητα.

Ευχαριστώ.

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα