Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη-«Η σχέση και η συνεργασία των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω»

Τη νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημοποιεί η ευχετήρια επιστολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Σε αυτήν ο πρόεδρος της Τουρκίας, εκτος από τις ευχές προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο» σημειώνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και καταλήγει: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τοσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού».

Της επιστολής Ερντογάν είχε προηγηθεί εκείνη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, με την οποία δηλώνει βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, που υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, θα παγιωθούν στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στη θετική δυναμική των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, που επικρατεί τώρα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα και στον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο, εξηγεί τι έχει αλλάξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τονίζει ότι η Αθήνα, που πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς από αυτές τις συνθήκες, οφείλει να ανταποκριθεί σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά.

«Έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ' αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά» τονίζει, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ' αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Για προστασία ωκεανών, θαλάσσια ασφάλεια και παράνομη αλιεία συζήτησαν Μητσοτάκης και Καδής
Σε στάση αναμονής η Αθήνα μετά τις αιγυπτιακές δεσμεύσεις για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά
Δεν αλλάζει το καθεστώς της Μονής Αγίας Αικατερινής-Διαβεβαιώσεις Αλ Σίσι
Επίκειται άμεση επαφή Μητσοτάκη-Σίσι για το κλείσιμο στη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά
«Καμία διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα» απαντά η Ελληνική Κυβέρνηση για τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά
Αιχμές Δένδια κατά Τουρκίας και εταίρων-«Κανονισμός της Κερκόπορτας ο μηχανισμός SAFE»
Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ η τουρκική συμμορία Daltons-Θέμα χρόνου η σύλληψη των δραστών
Delivery ναρκωτικών ακόμη και με ασθενοφόρο έκανε η 29χρονη ψυχίατρος που συνελήφθη
Σαν σήμερα η άλωση της Κωνσταντινούπολης
Πρόσθετες κατηγορίες σε 16 πρόσωπα για τη σύμβαση 717 για τα Τέμπη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία