Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25η Μαρτίου στην Κύπρο (pics)

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου με Πανηγυρική Δοξολογία και παρελάσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη στην παρέλαση στη Λευκωσία.

Στην παρέλαση πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι, Σωματεία και Οργανώσεις.

petnte

tria

Η Πανηγυρική Δοξολογία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, στις 10.00 το πρωί της 25ης Μαρτίου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου και του Πρέσβη της Ελλάδας, Ιωάννη Παπαμελετίου.

tessera

ena

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε την λαϊκή εντολή προτάσσοντας ότι η εθνική ενότητα αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα, για την οικοδόμηση της οποίας εργάζεται με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, και τον οποίο οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε».

dyp

exi

Παρέλαση και στην Πάφο

Με λαμπρότητα τιμά η Πάφος την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Οι  εορταστικές εκδηλώσεις, που συντονίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, που ξεκίνησαν από χτες Παρασκευή με  στέψη μνημείων από μαθητές, σωματεία και Οργανώσεις και ενδοσχολικούς εορτασμούς καθώς και τη μεγάλη εορταστική εκδήλωση, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου, κορυφώθηκαν σήμερα με τη μαθητική παρέλαση.

Οι εκδηλώσεις σήμερα ξεκίνησαν με γενική κωδωνοκρουσία στους Ιερούς Ναούς της περιοχής ενώ ακολούθησε  εωθινό στους δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου. Στις 7 το πρωί  πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο προαύλιο χώρο του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ.

Οι επίσημοι εορτασμοί  συνεχίστηκαν στην Πάφο στις 10:00  με την καθιερωμένη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης. Απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απένειμε τιμές. Ακολούθησε στις  10:45 επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών  του 1821 και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης.  Της δέησης προέστη  ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός ενώ αποδόθηκαν τιμές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  ο Λειτουργός Α΄Μέσης Εκπαίδευσης, Γιώργος Κουτσίδης, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

PAFOS2

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο κ. Κουτσίδης ανέφερε πως σήμερα, που η πατρίδα όσο ποτέ άλλοτε αντιμετωπίζει πολλά και οξυμένα προβλήματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, σήμερα που Ελλάδα και Κύπρος διέρχονται κρίση οικονομική, ηθική και πνευματική, σήμερα που ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και τα ιδανικά είναι έννοιες αμφισβητούμενες, οφείλουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά να πιστέψουμε και πάλι στις αξίες που για αιώνες εξέθρεψαν τους ήρωες μας.

Οφείλουμε, είπε, « να τις υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος, να μην αφήσουμε μέσα στην παγκοσμιοποίηση που βιώνουμε να ισοπεδωθούν τα πάντα και πως όλους μας πρέπει να μας εμπνέει το παράδειγμα των Ελλήνων αγωνιστών, το θάρρος, η πίστη τους, η αισιοδοξία τους, η φιλοπατρία τους".

PAFOS

Ακολούθηκε η παρέλαση σωματείων, οργανώσεων, προσκόπων, μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στην Πλατεία Κέννεντυ και στη Λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Στις 18:00 με 18:30  θα γίνει η υποστολή της σημαίας στο προαύλιο χώρο του Α Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου. Θα ακολουθήσει κοινή δεξίωση της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου,της Εθνικής Φρουράς, και του Δήμου Πάφου στη Λέσχη Εθνικής Φρουράς.

Εξάλλου, στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς στις 10:00 τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό ναό Απόστολου Ανδρέα, χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης Παγκράτιου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό κλήρο της Πόλης και των κοινοτήτων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος  εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε μαθητική παρέλαση που ξεκίνησε  από την εκκλησία του Απόστολου Ανδρέα που  κατέληξε στη Δημοτική αγορά. 

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόλης Χρυσοχούς και οι επίσημοι.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης παιάνιζε  η μπάντα των εκπαιδευτηρίων Πόλεως Χρυσοχούς.

Με λαμπρότητα τίμησε ο Δήμος Σωτήρας την εθνική επέτειο

Με κάθε τιμή και λαμπρότητα ο Δήμος Σωτήρας τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Κλεάνθης Κουτσόφτας και ακολούθησαν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση κατά μήκος της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, τον  χαιρετισμό της οποίας δέχτηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Κλεάνθης Κουτσόφτας, Δημοτικοί Σύμβουλοι της Σωτήρας, και εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

Στην παρέλαση συμμετείχαν το λάβαρο του Δήμου Σωτήρας, το Γυμνάσιο - Λύκειο «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας - Σωτήρας, τα τρία δημοτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Σωτήρας, το λάβαρο του σωματείου «Κέντρο Νέων Ονήσιλος Σωτήρας», τα πεζοπόρα τμήματα και η μπάντα «Σημαιοφόροι Χριστού» των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας, ο παιδοκομικός σταθμός «Οι Μικροί Επιστήμονες» του ΣΚΕ Σωτήρας, το ιδιωτικό νηπιαγωγείο «Η Κιβωτός» και τα πεζοπόρα τμήματα του 715 Λόχου Κατοικημένων Τόπων Σωτήρας και της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Σωτήρας.

Το λάβαρο του Δήμου Σωτήρας, το Γυμνάσιο Λύκειο «Ειρήνης και Ελευθερίας», καθώς και η Μπάντα των Κατηχητικών Συνάξεων εκπροσώπησαν τη Σωτήρα στην επαρχιακή παρέλαση Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Δειτε Επισης

Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει
Σ. Στεφάνου: Το σημερινό στάτους κβο απειλεί το μέλλον του κυπριακού λαού
Times: Ο ρόλος του HB στη θαλάσσια παροχή βοήθειας στη Γάζα και στη μελλοντική διοίκηση
Την θέση για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων επανέλαβε ο Τατάρ
Η πιθανή κατάχρηση δημοσίων πόρων αποδεικνύει απόσταση από κράτος δικαίου, υποστηρίζει το ΒΟΛΤ
Κ. Λετυμπιώτης: Η θέλησή μας για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη Μητσοτάκη μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Ε. Ταταρ: Υπάρχουν σπέκουλες για τις πώλησης περιουσιών σε Ισραηλινούς
Σ. Στεφάνου: ​​​​​​​Αχρείαστα τα χρονοδιαγράμματα αν συνεχιστούν διαπραγματεύσεις επί πλαισίου Γκουτέρες
Στηρίζει το αίτημα των συντεχνιών για χαμηλόμισθους ο ΔΗΣΥ