Ευελπιστεί σε σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό ο Προέδρος-«Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας»

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να αφήσουμε την διπλωματία να κάνει τη δουλειά της, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην πρόταση που παρουσίασε στις Βρυξέλλες για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Επανέλαβε την ικανοποίησή του για τις επαφές του και τόνισε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και την διαίρεση. Εξέφρασε παράλληλα ελπίδα να υπάρξουν αποτελέσματα μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία για την 25η Μαρτίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχήθηκε ‘Χρόνια Πολλά’ στους απανταχού Έλληνες και στον απανταχού Ελληνισμό και συνεχάρη όσους και όσες συμμετείχαν στην παρέλαση, «ειδικά τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, το μέλλον της πατρίδας μας, για όλους αυτούς που πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο αγώνας του 1821 είναι ένας αγώνας με πολλά και διαχρονικά μηνύματα και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τέτοιες σημαντικές επετείους μέσα από παρελάσεις και εκδηλώσεις.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι να παίρνουμε τα αναγκαία μηνύματα, τα αναγκαία διδάγματα και αυτά τα διδάγματα να τα μετουσιώνουμε στη σημερινή πραγματικότητα, στον τρόπο που εμείς κινούμαστε», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το μήνυμα που αυτός  κρατά, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, είναι ότι ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν με την οθωμανική κατοχή.

«Και αυτό είναι το μήνυμα που εγώ σήμερα θέλω να στείλω. Ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, με τη διχοτόμηση. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά τα δεδομένα, τις δυσκολίες, τα προβλήματα. Έχουμε έντονες ανησυχίες από την ενδεχόμενη συνέχιση της παράνομης κατάστασης πραγμάτων, του απαράδεκτου στάτους κβο και θα πράξουμε  ό,τι είναι δυνατό και αυτή μας η ανησυχία μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», τόνισε.

Είπε ότι θα πράξουμε ό, τι είναι δυνατό έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Είναι ένας αγώνας και μια προσπάθεια, συνέχισε, για την οποία - με αφορμή και την ανάδειξή μου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας - έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία πάντα σε συντονισμό και σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος είπε πως αυτή η συνεννόηση και ο συντονισμός θα ενισχύονται καθημερινά και δεν μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από την οποιαδήποτε εξέλιξη.

«Και ευελπιστούμε ότι σύντομα ειδικότερα όσον αφορά το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανάληψη των συνομιλιών, ειδικά μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι είναι ικανοποιημένος από όσα έχει ακούσει στις Βρυξέλλες μέσα από τις συζητήσεις του με τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με ξένους ηγέτες είτε το πλαίσιο του ΕΛΚ είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«‘Έχουμε πει αρκετά για αυτή την προσπάθεια και τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας, και να αφήσουμε την διπλωματία να κάνει τη δουλειά της, και ευελπιστούμε να υπάρξει αποτέλεσμα με χρονικό ορίζοντα όπως προανέφερα τις τουρκικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αφήσουμε την  διπλωματία να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμμετοχή Ραουνά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ και συνάντηση για Τρίο Προεδρίας
Στο Λουξεμβούργο η Μαρία Παναγιώτου για το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ
Στην εποχή των προσωπικών ψήφων-Η δημοφιλία υποψηφίων και οι αποκλίσεις μεταξύ εκλογών
Σε εγρήγορση η Λευκωσία μετά τις δηλώσεις Νασράλα-Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας
Βρετανική Κυβέρνηση: Δεν έχουν φιλοξενήσει προσωπικό ή αεροσκάφη του Ισραήλ oι Βρετανικές Βάσεις
Στo Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ ο Κόμπος
Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΑ Πάφου-Σύσκεψη υπό τον Ιωάννου στην Πάφο
Ευχαριστίες Κόμπου προς Μπορέλ για στήριξη και αλληλεγγύη προς την Κύπρο μετά τις απειλές Χεζμπολάχ
Σταθερός υποστηρικτής ακεραιότητας και οικουμενικότητας της UNCLOS η Κύπρος
Στις μακρινές Βρυξέλλες ο οικείος Φειδίας μαθαίνει την Ευρώπη με παρέα