Αναζητούν κοινό βηματισμό, ετοιμάζουν φόρμουλα συνεργασίας Χριστοδουλίδης και κόμματα

Τη φόρμουλα με την οποία θα πορευτούν πλέον, ως τα τρία κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, αναζητούν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία, έτσι ώστε να αποφευχθούν εμπλοκές και διαφωνίες που θα δίνουν προς τα έξω μια κακή εικόνα και θα πλήττουν, τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα ίδια τα κόμματα.

Άλλωστε και προεκλογικά, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να κάνει λόγο για αχταρμά, καιροσκοπικό συνεταιρισμό και άλλα πολλά. Και τα ίδια τα κόμματα, πάντως, είχαν ευθύνη, αφού διάφορες δηλώσεις που έγιναν κατά καιρούς, αλλά και ο τρόπος που κινήθηκαν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, εξέθρεψε εκείνες τις φωνές, που τα χαρακτήριζαν μια κοινοπραξία με στόχο την εξουσία χωρίς κοινές θέσεις και όραμα.

Αυτά, αναγνωρίστηκε και από τα τρία κόμματα, αλλά και από την Κυβέρνηση πως θα πρέπει να μείνουν στο παρελθόν και σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος που θα υπάρχει όσο το δυνατό πιο κοινή γραμμή, ειδικά στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ή θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα ήδη κατατέθηκε στη Βουλή η πρώτη κοινή πρόταση Νόμου, των τριών κομμάτων. Πρόκειται για πρόταση Νόμου που αφορά τον «Περί Δικαστηρίων Νόμο» και αν και αρχικά κατατέθηκε μόνο από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, μετά από σχετική διευθέτηση που υπήρξε φέρει την υπογραφή και των τριών ηγετών των κομμάτων του Ενδιάμεσου, Νικόλα Παπαδόπουλου, Μάριου Καρογιάν και Μαρίνου Σιζόπουλου.

Για όσους γνωρίζουν πώς ήταν οι σχέσεις Παπαδόπουλου και Καρογιάν μέχρι πριν κάποιο καιρό, αλλά και οι σχέσεις των στελεχών των δύο κομμάτων, η σημερινή εικόνα μοιάζει απίστευτη, αφού πλέον καλούνται να συνεργαστούν και το πράττουν με προθυμία σε όλα τα επίπεδα, προς το παρόν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία δεν πρόκειται να παραμείνει μόνο σε επίπεδο κοινών προτάσεων, αλλά το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να πάει και ένα βήμα παρακάτω. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησαν μια σειρά από επαφές, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή στη βάση της οποίας θα υπάρχει συχνός συντονισμός μεταξύ των τριών κομμάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η πρόταση που διακινείται τις τελευταίες ώρες, σε ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ Συνεργασίας, είναι να υπάρξουν κοινές συνεδρίες των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων και παράλληλα η δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα μεταξύ των βουλευτών και της Κυβέρνησης. Ουσιαστικά οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα συμμετέχουν σε κοινές συνεδρίες, έτσι ώστε να συζητούνται και να πιάνουν γραμμή για τη στάση που θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια των διαφόρων συζητήσεων στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές και στην Ολομέλεια και ο συντονιστικός φορέας, θα δημιουργηθεί, έτσι ώστε να κατευθύνει και να ενημερώνει τα κόμματα για να βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της Κυβέρνησης.

Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν κενά, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες στη Βουλή, όπου τα τρία κόμματα κινήθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετα στη ψηφοφορία για τις εκποιήσεις. Δεδομένων των κρίσιμων ζητημάτων, για τα οποία ήδη καταγράφονται διαφορετικές τάσεις εντός των τριών κομμάτων, η κοινές συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και ο συντονιστικός φορέας, μοιάζουν αυτή τη στιγμή, ως η μόνη διέξοδος για να βγάζουν προς τα έξω Κυβέρνηση και κόμματα μια κοινή γραμμή. Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένονται άμεσα εξελίξεις, αφού ήδη συζητήθηκε και σε επίπεδο ηγεσιών.

Δειτε Επισης

Σ. Στεφάνου: Μεσόγειος και Μ. Ανατολή απαλλαγμένες από όπλα μαζικής καταστροφής
Σε διαθεσιμότητα Κύπριος Βουλευτής του βόρειου Λονδίνου-Καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά
Σε μαζική συμμετοχή καλούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ένα χρόνο πριν τις εκλογές
Ανέλυσε το όραμα του για αξιοποίηση του ΦΑ ο Παπαναστασίου-Στην εξίσωση και η λύση του Κυπριακού
Για προώθηση έργων υποδομής συζήτησαν ο ΠτΔ και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου
Επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων ζήτησε η ΣΕΚ από Πρόεδρο
Στην Κύπρο ο Σέρβος ΥΠΑΜ-Στόχος η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων
Αλαλούμ με την ημέρα της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα
ΥΠΟΙΚ: Θα στηρίξει το νόμο της Βουλής για ΦΠΑ 5% ενώπιον της Κομισιόν
Ικανοποίηση Ιωάννου-«Σημαντικός για Κύπρο ο μηχανισμός αλληλεγγύης για μετανάστευση»