Από Ιούνιο τα νεότερα για το Κυπριακό-Τα συμπεράσματα του τριημέρου στις Βρυξέλλες

Σημαντικά συμπεράσματα, αλλά και κάποιες εξελίξεις, έφερε η μακρά επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες. Το πλέον αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός πως πλέον έχει ξεκαθαριστεί πως για την τύχη της προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να αναμένουμε τις Προεδρικές Εκλογές της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε εντός Κύπρου η άποψη πως ανεξαρτήτως με τις εκλογές στην Τουρκία η όποια προσπάθεια ή πρωτοβουλία, θα μπορούσε να προχωρήσει, ωστόσο, όπως διαφάνηκε και μέσα κι από τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών όσο και Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται πως αυτό που προκύπτει, είναι πως ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει με ορίζοντα την περίοδο μετά από τις εκλογές στην Τουρκία που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου.

Το μεγάλο κέρδος για την Κύπρο, από την παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, δεν είναι άλλο από την ανακίνηση του Κυπριακού. Το γεγονός ότι αυτό συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός. Εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι δόθηκε ο χρόνος στον Νίκο Χριστοδουλίδη, να μιλήσει για το Κυπριακό, ενώπιον των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί της ουσίας, πάντως, δεν υπήρξε καμία απολύτως εξέλιξη ή πρόοδος, είτε για το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου ή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ακόμα και γενικότερα στη μεγάλη εικόνα του Κυπριακού. Αυτό ήταν κάτι που το γνώριζε η Λευκωσία, η οποία εξ αρχής αντιμετώπισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα όσα συνέβησαν στο περιθώριο του, ως σκαλοπάτι στο πλάνο που εκπόνησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Για το τι περιλαμβάνει το πλάνο του και πως θα καταφέρει, εάν αυτό υιοθετηθεί από την ΕΕ και τις σημαντικές για το Κυπριακό ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο ίδιος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews. Αποκωδικοποιώντας κανείς τα όσα ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σχέση με τον τρόπο εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Ουσιαστικά η εμπλοκή της ΕΕ, έρχεται μέσα από τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, μέσω Ευρωπαίων ηγετών που έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και να ζητήσουν πράγματα από τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον εκάστοτε ηγέτη της χώρας. Το δεύτερο είναι η εμπλοκή της με τρόπο που να πείθει την Τουρκία, πως η λύση του Κυπριακού, θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στη χώρα και θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για τη νέα Κυβέρνηση. Και τρίτο μέσω της τεχνοκρατικής εμπλοκής της ΕΕ, την περίοδο που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όπου όπως διαφάνηκε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, η παρουσία της ΕΕ, μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Για τη Λευκωσία, έχει ιδιαίτερη σημασία, στην αρχή που έγινε στις Βρυξέλλες, να δοθεί συνέχεια το επόμενο διάστημα μέχρι τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών. Αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση, είναι να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, ούτως ώστε, η δική μας πλευρά, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να είναι προετοιμασμένες και στα δύο πιθανά αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών.

Πλέον, είναι ξεκάθαρο, πως η όποια κινητικότητα στο Κυπριακό, θα πρέπει να αναμένεται μετά το καλοκαίρι, δεδομένης της διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία, αλλά και τις δύσκολης περιόδου που αναμένεται να περάσει η Ελλάδα, με τις Εθνικές Εκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα επαναληφθούν, λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας.

Το επόμενο διάστημα συνεπώς, προσφέρεται για προετοιμασία, τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό επίπεδο, για την προετοιμασία του εδάφους και την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του σχεδίου Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό. Πάντως, κάτι που πρέπει να σημειωθεί, είναι πως η ίδια η Κυβέρνηση, κινδυνεύει να καλλιεργήσει προσδοκίες που πολύ εύκολα μπορούν να διαλυθούν από τη νέα Κυβέρνηση της Τουρκίας, είτε αυτή είναι και πάλι του Ταγίπ Ερντογάν, είτε είναι του Κιλιντσάρογλου. Συνεπώς, χρειάζεται μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να μην υπάρξει ακόμα μια φορά απογοήτευση, για κάτι που εξ αρχής, ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένων και των θέσεων που εκφράζει η άλλη πλευρά.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ