«Λευτεριά στο Αφρίν» φώναξαν Κούρδοι διαδηλωτές,-Ζήτησαν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας

Ομάδα Κούρδων πολιτών διαμαρτυρήθηκε την Παρασκευή έξω από πρεσβείες, στη Λευκωσία, για την επίθεση στο Αφρίν, της Βόρειας Συρίας, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Κούρδων πολιτών οι οποίοι γιόρταζαν το Νεβρόζ (ιρανική πρωτοχρονιά). Οι διαδηλωτές ζήτησαν την τιμωρία των ενόχων και την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν ειρηνικά από το Υπουργείο Εσωτερικών και πορεύθηκαν έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, όπου επέδωσαν επιστολή και ενημέρωσαν του εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στο Αφρίν. Κρατώντας πλακάτ και πινακίδες με συνθήματα στην ελληνική και κουρδική γλώσσα και φωτογραφίες των θυμάτων, οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στο Αφρίν», «Οι ήρωες δεν πεθαίνουν», και «Ζήτω το Κουρδιστάν». 

Ακολούθως, συνέχισαν την πορεία τους έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου και εκεί έγινε σχετική ενημέρωση και δόθηκε επιστολή. Οι διαμαρτυρόμενοι πορεύτηκαν προς το Λήδρα Πάλας όπου είχαν συνάντηση με εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη γαλλική πρεσβεία όπου συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της πρεσβείας.

Ο Λεουάν Τζιόρτζιο, εκ μέρους των διαδηλωτών, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι τα θύματα - τρία αδέρφια 43, 42, 38 ετών και ο υιός του 43χρονου, ηλικίας 18 ετών - δέχθηκαν στις 20 Μαρτίου, καθώς γιόρταζαν το Νεβρόζ, «επίθεση από τρομοκράτες». Δολοφονήθηκαν, πρόσθεσε, μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους.

Στόχος, είπε, είναι να μην γίνει δίκη από την ψευδοκυβέρνηση που υπάρχει εκεί, γιατί όπως είπε, η δίκη δεν θα είναι δίκαιη. Πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι στην περιοχή του Αφρίν τα τελευταία πέντε χρόνια υποφέρουν λόγω της τουρκικής εισβολής που έγινε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με την τουρκική εισβολή που έγινε στην Κύπρο το 1974.

«Θέλουμε η φωνή των Κούρδων να φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Γαλλία, στην Αμερική, στα Ηνωμένα Έθνη, ούτως ώστε να κάνουν κινήσεις και να βοηθήσουν τον κουρδικό λαό γιατί γίνονται βασανιστήρια και επιθέσεις κατά των κουρδικών πληθυσμών του Αφρίν, εξαιτίας των Τούρκων, των τζιχαντιστών και διαφόρων άλλων ομάδων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου», ανέφερε.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή-ψήφισμα που επέδωσαν στις πρεσβείες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι Κούρδοι διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της κατοχής του Αφρίν που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2018 από τους Τούρκους και τις μισθοφορικές δυνάμεις που ανήκουν στον ελεύθερο στρατό της Συρίας και στον Συριακό Εθνικό συνασπισμό από το Αφρίν, Κούρδοι εκδιώκονται από την περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν μισθοφόροι και τζιχαντιστές.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων οι εναπομείναντες Κούρδοι στο Αφρίν, που δεν ξεπερνούν το 20%, υπόκεινται σε βασανιστήρια από τις δυνάμεις κατοχής.

Οι διαμαρτυρόμενοι καταγράφουν στην επιστολή τους τα αιτήματά τους και συγκεκριμένα ζητούν από τον ΟΗΕ και την διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους Κούρδους πολίτες, την αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφρίν και την επιστροφή των μεταναστών στα σπίτια τους με διεθνή εποπτεία, την παράδοση του Αφρίν στον ντόπιο πληθυσμό του, την απελευθέρωση των κρατουμένων και των απαχθέντων και την διακοπή της δημογραφικής αλλαγής που συντελείται στην περιοχή. Επίσης, ζητούν την δίκη και την τιμωρία των εγκληματιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τέλος, ζητούν εγγύηση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους διεθνείς οργανισμούς να εργαστούν ελεύθερα και με ασφάλεια στο Αφρίν.

Όσον αφορά τους τέσσερις Κούρδους πολίτες που σκοτώθηκαν στο Τζιντίρες, στην περιοχή του Αφρίν στο ψήφισμα γίνεται λόγος για «ένα από τα πολλά εγκλήματα» που συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια. «Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρακολούθησε και κατέγραψε 7900 εγκλήματα συλλήψεων και απαγωγών, 3300 εγκλήματα κλοπών και πάνω από όλα δολοφονίες 668 Κούρδων, μεταξύ των οποίων, και 100 παιδιών», αναφέρεται. Προστίθεται ότι όλα αυτά τα εγκλήματα έγιναν μπροστά στον τουρκικό στρατό και αυτά τα εγκλήματα καταγράφονται από το Συριακό Παρατηρητήριο.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού