«Λευτεριά στο Αφρίν» φώναξαν Κούρδοι διαδηλωτές,-Ζήτησαν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας

Ομάδα Κούρδων πολιτών διαμαρτυρήθηκε την Παρασκευή έξω από πρεσβείες, στη Λευκωσία, για την επίθεση στο Αφρίν, της Βόρειας Συρίας, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Κούρδων πολιτών οι οποίοι γιόρταζαν το Νεβρόζ (ιρανική πρωτοχρονιά). Οι διαδηλωτές ζήτησαν την τιμωρία των ενόχων και την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν ειρηνικά από το Υπουργείο Εσωτερικών και πορεύθηκαν έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, όπου επέδωσαν επιστολή και ενημέρωσαν του εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στο Αφρίν. Κρατώντας πλακάτ και πινακίδες με συνθήματα στην ελληνική και κουρδική γλώσσα και φωτογραφίες των θυμάτων, οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στο Αφρίν», «Οι ήρωες δεν πεθαίνουν», και «Ζήτω το Κουρδιστάν». 

Ακολούθως, συνέχισαν την πορεία τους έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου και εκεί έγινε σχετική ενημέρωση και δόθηκε επιστολή. Οι διαμαρτυρόμενοι πορεύτηκαν προς το Λήδρα Πάλας όπου είχαν συνάντηση με εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη γαλλική πρεσβεία όπου συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της πρεσβείας.

Ο Λεουάν Τζιόρτζιο, εκ μέρους των διαδηλωτών, μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι τα θύματα - τρία αδέρφια 43, 42, 38 ετών και ο υιός του 43χρονου, ηλικίας 18 ετών - δέχθηκαν στις 20 Μαρτίου, καθώς γιόρταζαν το Νεβρόζ, «επίθεση από τρομοκράτες». Δολοφονήθηκαν, πρόσθεσε, μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους.

Στόχος, είπε, είναι να μην γίνει δίκη από την ψευδοκυβέρνηση που υπάρχει εκεί, γιατί όπως είπε, η δίκη δεν θα είναι δίκαιη. Πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι στην περιοχή του Αφρίν τα τελευταία πέντε χρόνια υποφέρουν λόγω της τουρκικής εισβολής που έγινε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με την τουρκική εισβολή που έγινε στην Κύπρο το 1974.

«Θέλουμε η φωνή των Κούρδων να φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Γαλλία, στην Αμερική, στα Ηνωμένα Έθνη, ούτως ώστε να κάνουν κινήσεις και να βοηθήσουν τον κουρδικό λαό γιατί γίνονται βασανιστήρια και επιθέσεις κατά των κουρδικών πληθυσμών του Αφρίν, εξαιτίας των Τούρκων, των τζιχαντιστών και διαφόρων άλλων ομάδων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου», ανέφερε.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή-ψήφισμα που επέδωσαν στις πρεσβείες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι Κούρδοι διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της κατοχής του Αφρίν που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2018 από τους Τούρκους και τις μισθοφορικές δυνάμεις που ανήκουν στον ελεύθερο στρατό της Συρίας και στον Συριακό Εθνικό συνασπισμό από το Αφρίν, Κούρδοι εκδιώκονται από την περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν μισθοφόροι και τζιχαντιστές.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων οι εναπομείναντες Κούρδοι στο Αφρίν, που δεν ξεπερνούν το 20%, υπόκεινται σε βασανιστήρια από τις δυνάμεις κατοχής.

Οι διαμαρτυρόμενοι καταγράφουν στην επιστολή τους τα αιτήματά τους και συγκεκριμένα ζητούν από τον ΟΗΕ και την διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους Κούρδους πολίτες, την αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφρίν και την επιστροφή των μεταναστών στα σπίτια τους με διεθνή εποπτεία, την παράδοση του Αφρίν στον ντόπιο πληθυσμό του, την απελευθέρωση των κρατουμένων και των απαχθέντων και την διακοπή της δημογραφικής αλλαγής που συντελείται στην περιοχή. Επίσης, ζητούν την δίκη και την τιμωρία των εγκληματιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τέλος, ζητούν εγγύηση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους διεθνείς οργανισμούς να εργαστούν ελεύθερα και με ασφάλεια στο Αφρίν.

Όσον αφορά τους τέσσερις Κούρδους πολίτες που σκοτώθηκαν στο Τζιντίρες, στην περιοχή του Αφρίν στο ψήφισμα γίνεται λόγος για «ένα από τα πολλά εγκλήματα» που συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια. «Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρακολούθησε και κατέγραψε 7900 εγκλήματα συλλήψεων και απαγωγών, 3300 εγκλήματα κλοπών και πάνω από όλα δολοφονίες 668 Κούρδων, μεταξύ των οποίων, και 100 παιδιών», αναφέρεται. Προστίθεται ότι όλα αυτά τα εγκλήματα έγιναν μπροστά στον τουρκικό στρατό και αυτά τα εγκλήματα καταγράφονται από το Συριακό Παρατηρητήριο.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι ποτάμια και κατολισθήσεις στην Επαρχία Λεμεσού λόγω έντονης βροχόπτωσης
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής