Κτηνωδία στη Συρία-Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 15 κυνηγούς τρούφας

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 15 ανθρώπους που αναζητούσαν τρούφες της ερήμου στην κατεστραμμένη από τις συγκρούσεις κεντρική Συρία κόβοντάς τους τον λαιμό, ενώ άλλοι 40 αγνοούνται, ανέφερε ένα παρατηρητήριο του πολέμου την Παρασκευή.

Από τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον 150 άνθρωποι - οι περισσότεροι άμαχοι - έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) με στόχο κυνηγούς τρούφας ή από νάρκες ξηράς που άφησαν οι εξτρεμιστές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τρούφες της ερήμου της Συρίας σημειώνουν υψηλές τιμές σε μια χώρα που πλήττεται από 12 χρόνια πολέμου και μια συντριπτική οικονομική κρίση.

«Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά πολίτες και οκτώ ντόπιοι μαχητές υπέρ του καθεστώτος, σκοτώθηκαν από μαχητές του ΙΚ που έκοψαν τον λαιμό τους ενώ μάζευαν τρούφες την Πέμπτη», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Άλλοι σαράντα αγνοούνται μετά την επίθεση στην επαρχία Χάμα, πρόσθεσε. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας δεν ανέφεραν αμέσως το περιστατικό.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου κάθε έτους, εκατοντάδες εξαθλιωμένοι Σύροι αναζητούν τρούφες στην απέραντη συριακή έρημο, την Badia - ένα γνωστό κρησφύγετο για τους τζιχαντιστές που είναι επίσης σπαρμένο με νάρκες ξηράς.

Βραβευμένος μύκητας

Το Παρατηρητήριο είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται την ετήσια συγκομιδή του μύκητα της ερήμου για να πραγματοποιεί επιθέσεις σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Οι τροφοσυλλέκτες ρισκάρουν τη ζωή τους για να συλλέξουν την τρούφα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για νάρκες ξηράς και μαχητές του ΙΚ.

Η Συριακή Έρημος είναι γνωστή για την παραγωγή μερικών από τις καλύτερες ποιοτικές τρούφες στον κόσμο.

Ο βραβευμένος μύκητας μπορεί να πωληθεί έως και 25 δολάρια ανά κιλό ανάλογα με το μέγεθος και τον βαθμό - σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 18 δολάρια.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τρεις κυνηγούς τρούφας και απήγαγαν τουλάχιστον άλλους 26 στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο βασίζεται σε ένα τεράστιο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Αυτή η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε θέσεις που κατείχαν φιλοϊρανικές δυνάμεις, δήλωσε το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία.

Τον Φεβρουάριο, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με μοτοσυκλέτες άνοιξαν πυρ εναντίον κυνηγών τρούφας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 68 ανθρώπους, ανέφερε τότε η υπηρεσία παρακολούθησης πολέμου.

Αφού το Ισλαμικό Κράτος έχασε τα τελευταία του κομμάτια εδάφους τον Μάρτιο του 2019 μετά από μια στρατιωτική επίθεση που υποστηρίζεται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τα υπολείμματα του ΙΚ στη Συρία υποχώρησαν κυρίως σε κρησφύγετα στην έρημο.

Έκτοτε, χρησιμοποίησαν τέτοια κρησφύγετα για να στήσουν ενέδρες σε πολίτες, δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και φιλοϊρανούς μαχητές, ενώ παράλληλα εξαπολύουν επιθέσεις στο γειτονικό Ιράκ.

Ο πόλεμος της Συρίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια από τότε που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με τη βάναυση καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα