Η Ισπανία δίνει μάχη με την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του 2023

Εκατοντάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη την Παρασκευή με την πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά της Ισπανίας του έτους, η οποία μέχρι στιγμής έχει αναγκάσει 1.500 ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Παρά τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό που επικρατεί εδώ και αρκετές ημέρες, οι πυροσβέστες είπαν ότι η φωτιά ήταν πιο χαρακτηριστική για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες παρά την άνοιξη.

Ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι (14:00 ώρα Κύπρου) την Πέμπτη κοντά στο Βιγιανουέβα ντε Βιβέρ, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαλένθια, και από τότε μαίνεται εκτός ελέγχου.

«Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς και συμβαίνει εκτός εποχής», δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

«Τέτοιες πυρκαγιές τόσο νωρίς μέσα στο έτος είναι απλώς η απόδειξη της κλιματικής έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», είπε.

Συνολικά 450 πυροσβέστες με την υποστήριξη 22 εναέριων μονάδων έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς, ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια στο Twitter.

Μέχρι στιγμής, 1.500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από οκτώ δήμους της περιοχής, δήλωσε η εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης, Αϊτάνα Μας, προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 3.000 εκτάρια σε μια περίμετρο 30 χιλιομέτρων.

«Αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά που είναι πιο χαρακτηριστική για το καλοκαίρι», δήλωσε ο Μανόλο Νίκολας, εκπρόσωπος των πυροσβεστών του Καστεγιόν, στο δημόσιο ραδιόφωνο RNE.

Καθώς η βλάστηση έχει στεγνώσει από την έλλειψη υγρασίας στην ατμόσφαιρα τους τελευταίους μήνες και «μεγάλες ποσότητες εύφλεκτης» βιομάζας στα δάση, οι συνθήκες είναι «τέλειες για μια τέτοια φωτιά», είπε.

Η περιοχή που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το Μοντανέχος, ένα χωριό δημοφιλές για τις φυσικές πισίνες και τις πηγές του και του οποίου τα ξενοδοχεία, τα οποία ήταν γεμάτα επισκέπτες, έπρεπε να εκκενωθούν ως προληπτικό μέτρο, είπε ο δήμαρχός του, Μιγκέλ Σανταλίνας, στο RNE.

«Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου σήμερα», είπε ο Σανταλίνας, κατηγορώντας την κλιματική αλλαγή για αυτό που περιέγραψε ως ζέστη τύπου Ιουλίου «στα μέσα Μαρτίου».

Οι πυροσβέστες προειδοποίησαν για πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργούνται από τους «ισχυρούς ανέμους που πρόκειται να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες», με τον Νίκολας να λέει ότι θα «καταστήσουν πιο δύσκολη την κατάσβεση» της φωτιάς.

Το 2022, που ήταν μια ιδιαίτερα κακή χρονιά για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη, η Ισπανία ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο με σχεδόν 500 πυρκαγιές που κατέστρεψαν περισσότερα από 300.000 εκτάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος